Llegenda de la mitja pera

Una visita a Peratallada al Baix Empordà.

Allà pels temps de les mosques, el senyor del castell de Peratallada va disposar que, per tal de distingir-se dels altres, familiars i súbdits deixessin la meitat de la fruita sense menjar. Una bajanada, però així ho van fer.

El castell de Peratallada al Baix Empordà.

Més tard els sarraïns van fer presoner un dels seus fills i el van fer servir de criat. El pare va arribar a terres àrabs i el servent (que era el fill) va reconèixer el pare perquè va deixar mitja pera sense menjar (música de violins).

Plafó ceràmic de Peratallada al Baix Empordà.

En realitat, el topònim Peratallada és del segle X i deriva del llatí que ve a dir ‘pedra tallada’, fent referècia al sól de pedra on està edificada la població.

Ara feia anys que no m’hi passava i he trobat el poble més ‘aturistat’ amb moltes botiguetes de records, restaurants, tot net i ple de flors, … vaja, una bombonera.

Sota les arcades, Peratallada al Baix Empordà.

Malgrat que he hagut de fer una visita a la carrera, he aprofitat per fixar-m’hi en aquells petits detalls que vaig passar per alt en anteriors ocasions.

porta de Peratallada al Baix Empordà.

M’han cridat especialment l’atenció algunes inscripcions a les parets.

Inscripció en un carreu.

Alguna data m’ha despertat la curiositat, però no he trobat cap referència. Què devia passar el  26 de maig de 1903?

Inscripció al mur, Peratallada al Baix Empordà.

Dracs protectors

Algunes finestres llueixen dracs de ferro forjat, qui sap si per protegir les princeses que hi vivien. A l’antiguitat, aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, simbolitza la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes i finestres de cases i esglésies.

Drac de forja a a finestra.

Hi ha racons que ben bé podrien recordar-nos poblets de la Toscana.

Peratallada al Baix Empordà.

Quants sospirs es devien escapar darrere les finestres!

Finestra de Peratallada al Baix Empordà

Fora la protecció de les muralles (que no calen quan es diposa de tot l’exèrcit diví) trobem la curiosa església de Sant Esteve, del segle XII. La seva actual aparença és el fruit de mil reformes i ampliacions al llarg dels temps.

Aquarel·la de l'església de Sant Esteve de Peratallada.
Església de Sant Esteve.

Ja he dit que ha estat una visita llampec a Peratallada al Baix Empordà. Confio tornar-hi un altre dia i documentar aquest article com cal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

2 comentaris

 1. Hola, m’ha agradat molt el teu post. Només afegir que Peratallada es troba al Baix Empordà.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).