Aquarel·la del dolmen de Pedra Gentil de Vallgorguina.

Avorriment esotèric

Em cansa no trobar més que històries de bruixes quan el que vull saber és la història “real” del dolmen de Pedra Gentil de Vallgorguina.

Aquarel·la del dolmen de Pedra Gentil de Vallgorguina.

Un dolmen era un lloc d’enterrament, no de trobada de bruixes. Que després aquestes senyores trobessin idoni l’indret per fer el cafè, passi, però no cal atribuir característiques místiques a quatre pedres que ni tan sols van ser trobades aquí. Les llegendes són maques, però no deixen de ser històries imaginades.

Dolmen de Pedra Gentil

Tampoc sembla, com els corrents esotèrics volen creure, que el terme Vallgorguina vingui de goges (gorges, nimfes de l’aigua), sinó de Vall Gorgoria (o Gregoria).

De l’origen de mot “Gentil” no us en parlo perquè encara és menys consistent.

Dolmen de Pedra Gentil

El cas és que aquest monument és una construcció megalítica (mega=gran, lític=pedra) que un dia un pagès va trobar (per què tot ho troben els pagesos?) quan obria camí per arribar millor a la seva masia. De fet sembla que va trobar un munt de rocs trencats i lliurement els va col·locar com millor li va semblar, en un altre indret.

Per tant, el dolmen de Pedra Gentil que avui contemplem és bucòlic i paga la pena la visita, però sembla que científicament és poc creïble, ja que no segueix els esquemes d’altres construccions similars.

Joan Amades explicava la llegenda que cada dissabte les bruixes es trobaven aquí amb el diable i ballaven al seu voltant. Llegendes a part, la ignorància de temps remots, va fer que moltes dones fossin perseguides, inventant històries com aquesta per justificar-ho.

Parc del Montnegre i Corredor
La pujada fins al dolmen és ben retorçuda.

I no, no hi ha bruixes, ni degollaven cabres per fer sacrificis, ni es pot experimentar cap energia especial, a menys que t’hagis pres una beguda isotònica.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop: