Itinerari espiritual en moto

Itinerari pel Parc del Corredor passant per llocs emblemàtics d’aquest espai natural.

Normalment les rutes que faig inclouen una ermita o església. N’hi ha tantes que, vulgui o no, alguna es creua al meu camí.

Aquest cop les he trobat totes en només 45 quilòmetres: de sagrades i de profanes, de l’edat de pedra i dels anys 60.

Sant Andreu del Far. Itinerari pel Parc del Corredor
Sant Andreu del Far.

Motos preparades? Som-hi!

Sortint de Vilassar de Mar enfilem cap a Dosrius, primer per la B-502 fins a Argentona i després per la B-510 fins al desviament que mena cap al santuari del Corredor. Els dos primers quilòmetres són asfaltats, però no us refieu: hi ha uns bonys per reduir la velocitat que, si aneu massa accelerats, sortireu volant.

Seguiu sempre les indicacions cap al santuari del Corredor. Un quilòmetre més endavant arribareu a l’ermita de Sant Andreu del Far, construcció gòtica del segle XVII. Podeu deixar el vehicle a l’aparcament del restaurant que hi ha a la masia del costat.

El punt més alt

Seguim la pista 4,5 km, que es troba en força bon estat i passa pel mig de la serralada del Corredor, un dels pulmons del Maresme. I així arribem al Santuari del Corredor, del segle XVI.

Aquarel·la amb una panoràmica del Santuari del Corredor.
Santuari del Corredor.

El conjunt està format per l’església, l’hostatgeria (avui restaurant) i un altre edifici on trobareu el punt d’informació, tot al voltant d’un ampli pati tancat per un mur de pedra.

El lloc mereix una aturada per contemplar les vistes i els prats que l’envolten. Hi ha una curta i recomanable excursió que podeu fer per estirar les cames.

Continuem per la mateixa pista que cada vegada fa més giravoltes fins a trobar la bonica masia de Can Pradell, del segle XIX que també té un restaurant on moteros i ciclistes fan la cervesa.

Can Pradell
Can Pradell.

Uns 700 metres trobem un desviament a mà esquerra per anar a Santa Eulàlia de Tapioles. És un trajecte molt curt, però només apte per a vehicles tot terreny i motos trial. També podeu fer aquest trocet a peu.

Paga la pena veure les romàntiques i desolades ruïnes d’aquesta església envoltada de natura. Els seus orígens es remunten al segle XII, però el seu aspecte actual és el resultat de diverses remodelacions.

Santa Eulàlia de Tapioles. Itinerari pel Parc del Corredor
Santa Eulàlia de Tapioles.

Prehistòria

Tornem a la pista principal i en pocs metres veiem les indicacions per anar al dolmen de Pedra Gentil.

Deixem la moto i ens preparem per pujar 150 empinats metres de pedres i arrels. Però el lloc bé s’ho val. El dolmen en realitat és fruit d’una reconstrucció del propietari dels terrens, així que no sabem si realment era així.

El que sí sabem és que es tracta d’un lloc càrrega màgica on es diu que les bruixes de tota la comarca es trobaven per fer de les seves.

Dolmen de Pedra Gentil. Itinerari pel Parc del Corredor
Dolmen de Pedra Gentil.

Sant Celoni

La pista acaba a la C-61 i anem direcció Sant Celoni. A la rotonda abans d’entrar a la població prenem la primera sortida, un curt carrer que ens permetrà descobrir el Pont Trencat. Aquesta construcció medieval seguia l’antiga ruta romana i va ser destruït al segle XIX per evitar l’avanç de les tropes napoleòniques. Fa pocs anys es va restaurar, crec que amb gran encert.

El Pont Trencat a Sant Celoni. Itinerari pel Parc del Corredor
El Pont Trencat.

Ens dirigim al punt final de la nostra ruta. Entrem a Sant Celoni i seguim direcció Mosqueroles. Abans de sortir del poble prenem el carrer Diputació i a continuació l’avinguda de la Verge del Puig. En arribar a una rotonda sense sortida, deixem la moto i ja veiem l’altíssim i peculiar monòlit de maó amb una estrella al damunt. És l’església de la Mare de Déu del Puig.

Mare de Déu del Puig a Sant Celoni. Itinerari pel Parc del Corredor
Mare de Déu del Puig.

Aquí hi havia un monestir que va desaparèixer durant la guerra civil. El 1961 es va construir l’ermita i un any més tard l’obelisc, obra de Joan Bergós, arquitecte que va continuar amb les obres de la Sagrada Família quan Gaudí va morir.

Per finalitzar aquest itinerari pel Parc del Corredor, contempleu les esplèndides vistes des d’aquest desconegut turó i després torneu per on preferiu: per la C-35, l’AP-7 o bé torneu per Vallgorguina fins a Arenys de Mar i preneu la C-32 o l’N-II.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).