El temps tot ho esborra

L’abandonada església de Santa Eulàlia de Tapioles, a Vallgorguina.

El parc del Montnegre i el Corredor és ple d’indrets especials. Passejant per la pista que ve de Vallgorguina veiem un campanar al mig del bosc i pensem “què fa això aquí?”

Aquarel·la de l'església mig enrunada de Santa Eulàlia de Tapioles, al terme de Vallgorguina (Vallès Oriental).

Es tracta de les ruïnes del temple de Santa Eulàlia de Tapioles els orígens del qual es remunten al segle IX, tot i que algunes de les restes, com per exemple l’absis, daten del XII.

Diu la tradició, que Eulàlia era una noia que vivia a Sarrià (Barcelona) al segle III. Durant les persecucions als cristians, la van condemnar a patir tretze turments, un per cada any que tenia.

Un dels més coneguts va consistir a tancar-la dins una bóta plena d’objectes tallants, que van fer rodolar per l’actual baixada de Santa Eulàlia de Barcelona. Va morir quan la van clavar en una creu en forma d’aspa.

Santa Eulàlia de Tapioles
L’àbsis és la part més antiga.

De mà en mà i de reforma en reforma, la primera capella resta abandonada més de tres segles a causa de la pesta negra, fins que al segle XVIII es torna a habitar afegint-li noves edificacions.

Fins que finalment, arribats al segle XIX el propietari de la finca, en Pau Pradell, que ja coneixem per la seva peculiar restauració del dolmen de Pedra Gentil, la refà completament en estil barroc.

Santa Eulàlia de Tapioles
Decoració del campanar.

Així doncs, ara la trobem perduda al mig del bosc, enrunada pel pas del temps i espoliada per la mà humana que tampoc perdona. Però és tan irreal (i una mica inquietant també), que segur que la visita us agrada.

El campanar

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).