Protecció bestial

El forrellat de Sant Pere de Llorà, a la Vall de Llémena.

El drac és més present a la nostra cultura del que pensem. De vegades té connotacions negatives, destructores, associades a forces malignes. Dins el cristianisme també es relaciona amb protecció.

Si us fixeu bé veureu que moltes portes i finestres tenen un drac, bé en forma de capitell o de ferro forjat, vigilant entrades, tresors i llocs sagrats.

Per cert, el nom drac ve del llatí ‘draco’ que vol dir serp molt grossa. És per això que sovint, en les representacions realitzades durant l’època del romànic, el veureu amb un cos més aviat allargat i amb la boca molt oberta.

forrellat de Sant Pere de Llorà, a la Vall de Llémena

Un cos múltiple

Més endavant, es va dotar aquest ésser fantàstic de banyes que augmentaven el seu poder, ales i cos d’ocell recobert d’escates que el protegien. Tenia dues potes amb urpes de lleó i una llarga cua que era la que es creia que li donava la força i amb la qual podia abatre els seus enemics.

Precisament la cua, la part final destructora, és la que vindria a representar la fi del món, del pecat i dels pecadors. Molt Freud ho sé, però he llegit que així ho creien.

Resulta interessant remarcar que aquesta bèstia conté els quatre elements. L’alè que treu per la boca representa el foc. Les ales són el símbol de l’aire. Les escates fan referència a l’aigua. I finalment, el seu cos que s’arrossega com una serp, és un record de la terra.

A l’antiguitat, aquest animal fantàstic va ser repetidament reproduït en ferro, ja que expressa l’origen d’aquest mineral, transformat per mitjà de l’acció del foc.

Però a més, simbolitza la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes i finestres de cases i esglésies.

A Sant Pere de Llorà (Gironès) en trobem un a la porta d’entrada. Té cara de pocs amics i ens ensenya les dents, com dient: “compte amb el que vens a fer”.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Com arribar: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).