Uf, quin patiment!

A la façana de l’església de Sant Esteve de Llémena hi ha l’escultura d’aquest xicot sostenint la seva palma, símbol del martiri i envoltat de tres angelets. M’ha resultat xocant veure com se’ls mira. Sembla que li deuen fer tanta por com a nosaltres.

Aquesta construcció encimbellada dalt d’un turó, es troba ja documentada al segle XI. Els terratrèmols del segle XV la van malmetre greument i va haver de ser reparada. Més endavant s’anà ampliant a mesura que anava creixent la feligresia. La portalada és del segle XVIII.

El pas de la Guerra Civil només va afectar el mobiliari interior, però, a diferència de moltes altres esglésies, l’edifici va sortir prou ben parat.

Sant Esteve de Llémena. Detall de la portalada barroca.
El primer màrtir.

El màrtir número u

Esteve va ser el primer màrtir i segurament per això ho celebrem l’endemà de Nadal, perquè sigui el número u. S’encarregava de les finances del primer equip d’apòstols. Tanmateix, també tenia la tasca de tenir cura de les vídues que els seus companys posaven a càrrec seu. En un incendiari discurs davant el govern, va exaltar tothom amb les seves idees revolucionàries. Així que el van apedregar (en aquells temps no anaven amb bajanades).

Per acabar, al segle IV, en una campanya per enfortir el catolicisme, es van començar a trobar màrtirs a tot arreu. Descobert el lloc on -suposadament- descansava el cos del sant, el van portar a una església, moment en el qual arrencà a ploure, després d’una llarga sequera. Es va considerar un miracle i des de llavors, és venerat per la pagesia. Tu diràs!

Important!

El contingut d’aquest article l’he ampliat posteriorment amb més informació històrica i artística de l’església de Sant Esteve de Llémena.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).