La plaça forta dels Gonzaga

Itinerari per Màntua.

Declarada patrimoni mundial per la Unesco el 2008, aquesta ciutat és un lloc imprescindible per visitar. Hi ha molt per veure, però ho resumiré com si només tinguéssis un dia, sense entrar a cap museu. Sigui pels mosquits, per la calor o perquè queda fora del clàssic circuit turístic, el cas és que hem trobat molt lloc per aparcar i una raonable quantitat de turistes.

Per començar, si vens per la Via Legnago, atura’t un moment abans del pont per tenir una bonica panoràmica.

Aquarel·la amb una panoràmica de la ciutat de Màntua.

Seguidament, ja pots creuar el pont i deixar el vehicle a les places que hi ha a la carretera que circumval·la la ciutat. En primer lloc, veuràs el magnífic castell del segle XIV, posteriorment convertit en residència dels Gonzaga, senyors de Màntua.

Piazza Castello. Itinerari per Màntua
Piazza Castello.

Aviat aniràs a parar a la Piazza Sordello, típic espai renaixentista (és a dir, ni un arbre), vorejat de palaus i presidit per la façana barroca del Duomo.

Piazza Sordello
Piazza Sordello.

Dins la catedral és interessant la cúpula representant el paradís.

cúpula del duomo de San Pietro. Itinerari per Màntua
Duomo o Catedral de San Pietro.

Palaus i més palaus

A la teva dreta veuràs les arcades del Palazzo del Capitano, del segle XV, un dels edificis del Palazzo Ducale.

Palazzo del Capitano. Itinerari per Màntua
Palazzo del Capitano.

A l’esquerra tens el Palazzo Vescovile (palau episcopal) amb tot d’estàtues que t’observen des de dalt. Al costat, hi ha la gran façana amb tot de merlets que és el Palazzo Bonacolsi del segle XIII, i que també va acabar essent propietat dels Gonzaga.

Palazzo Bonacolsi. Itinerari per Màntua

A continuació, al darrere observa la torre della Gabbia, símbol de poder, més que no pas de defensa o guaita.

Torre della Gabbia.
Torre della Gabbia.

Tot seguit, passa sota l’arc i entraràs a la porxada Via Broletto que, lògicament, transcorre per la bonica Piazza Broletto. Aquest nom, tan comú a moltes ciutats italianes, designa el lloc on la població es reunia per a les assemblees democràtiques.

Piazza Broletto. Itinerari per Màntua

La plaça de les verdures

Després trobaràs la Piazza delle Erbe, un altre lloc que es repeteix en altres poblacions perquè era on es venien les verdures. Et recomano prendre un gelat o seure en una terrasseta mentre prens un macchiato i contemples els edificis.

L’església rodona i per sota del nivell del carrer és la de San Lorenzo, la més antiga de la ciutat. Tanmateix, és interessant l’interior, sense res que distorsioni la vista.

Rotonda de San Lorenzo. Itinerari per Màntua
Rotonda de San Lorenzo.

Al costat s’aixeca una torre amb un rellotge astronòmic del segle XV que indica tantes coses que es fa difícil saber l’hora.

Rellotge astronòmic.
Rellotge astronòmic.

Enganxat a la torre està el Palazzo della Ragione on se celebraven les audiències dels tribunals. No obstant això, jo l’he trobat en obres i no he pogut fer fotografies. A la cantonada s’aixeca la Casa del Mercante, amb finestres d’aire oriental. El mercader de teles que hi vivia tenia la botiga a la planta baixa.

Casa del Mercante. Itinerari per Màntua

Passa pel costat de l’església circular i gira a la dreta per veure el bonic edifici de la cambra de comerç que ocupa tota una cantonada. Gira a la dreta per Via Pietro Fortunato i una altra vegada a la dreta per Piazza Guglielmo Marconi per veure la basílica di Sant’Andrea. Diu la tradició que el soldat que va ferir el costat de Jesús va portar aquí la seva sang.

Itinerari per Màntua

Per acabar aquest itinerari per Màntua, pots fer un tomb pel darrere de la basílica fins la Piazza Leon Battista Alberti des d’on tindràs una bona perspectiva de la cúpula.

No t’ho perdis

Finalment, encara que queda allunyat del centre, et recomano una visita al Palazzo Te, concebut en el seu moment com a lloc de festes i disbauxes.

Palazzo Te. Itinerari per Màntua
Palazzo Te.

Les pintures d’algunes de les sales et deixaran impressionats, especialment la dels cavalls, la dels gegants i alguna altra que déu n’hi do.

Palazzo Te. Itinerari per Màntua
Palazzo Te.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).