Tocant el cel amb els dits

Després de la visita a Cremona i havent pujat més de 500 graons, puc afirmar que el Torrazzo és el campanar d’Itàlia que més a prop queda del cel.

Abans de començar, una anècdota. El 1441 durant el casament de Bianca Maria Visconti i Francesco Sforza, els nuvis van rebre un munt de regals. Un d’aquests presents era un dolç fet de clara d’ou, mel i ametlles. Es tractava del torró, que allà el mengen al novembre.

Porxo del Duomo. Visita a Cremona
Porxo del Duomo.

La plaça del poder

Aquesta bonica ciutat, coneguda pels seus lutiers (et sona Stradivarius?) mereix una visita només per veure la impressionant Piazza del Comune. És inevitable acabar amb les cervicals contracturades de tant aixecar el cap.

El Duomo, començat al segle XII en estil romànic, va quedar molt malmés per un terratrèmol i hagué de refer-se completament. Així doncs, l’edifici actual, molt modificat i ampliat, té parts gòtiques, renaixentistes i barroques. La façana està recoberta de marbre blanc, amb escultures i relleus.

Aquarel·la amb una vista de la piazza del Duomo de Cremona.
La Piazza del Duomo.

A la dreta hi ha el baptisteri de San Giovanni, més auster, però igualment impactant. Es va començar a construir el 1167 i es finalitzà tres-cents anys després. Tanmateix, la forma octogonal fa esment al baptisme, ja que el nombre vuit significa un nou naixement.

Cúpula del baptisteri. Visita a Cremona
El baptisteri.

Seguidament, a l’esquerra destaquen els 112 metres de campanar. L’aspecte actual es deu a la superposició de dues estructures. La part inferior és de factura romànica -segle XIII- i una altra octogonal, construïda un segle més tard.

Rellotge astronòmic de Cremona
Rellotge astronòmic del campanar.

El rellotge astronòmic s’instal·là el 1583 i encara funciona amb el mecanisme original. A més de les hores, l’esfera marca el zodiac i els mesos. Una busca es mou a la velocitat de rotació de la Terra. Una altra indica la posició de la Lluna i una tercera busca ens diu la posició del sol. Des de dalt pots gaudir d’una esplèndida vista de les teulades de la ciutat.

Cremona

El palau del poble

Per acabar aquesta visita a Cremona, para atenció al Palazzo del Comune, que s’aixeca al davant i que es va construir com a sala de reunions de la població. Edificat al segle XIII, ha estat reiteradament reformat i ampliat, en especial al segle XIV, quan es modificaren les finestres i s’afegí un púlpit exterior. Al segle XIX s’afegiren les decoracions de terracota al voltant dels finestrals així com la franja de marbre blanc.

Palazzo Munizipale. Visita a Cremona
Palazzo del Comune. Inquietant aquest personatge amb el ganivet al cap.

En definitiva, paga la pena allunyar-te de les rutes més turístiques i gaudir d’espais únics com aquest.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).