Vista aèrea de la ciutat de Cremona.

Tocant el cel amb els dits

Després de la visita a Cremona i havent pujat més de 500 graons, puc afirmar que el Torrazzo és el campanar d’Itàlia que més a prop queda del cel.

Rellotge astronòmic de Cremona
Campanar. Detall del rellotge astronòmic.

Abans de començar, una anècdota. El 1441 durant el casament de Bianca Maria Visconti i Francesco Sforza, els nuvis van rebre un munt de regals. Un d’aquests presents era un dolç fet de clara d’ou, mel i ametlles. Es tractava del torró, que allà el mengen al novembre.

La plaça del poder

Aquesta bonica ciutat, coneguda pels seus lutiers (us sona Stradivarius?) mereix una visita només per veure la impressionant Piazza del Comune.

És inevitable acabar amb les cervicals contracturades de tant aixecar el cap.

Porxo del Duomo. Visita a Cremona
Porxo del Duomo.

El Duomo, començat al segle XII en estil romànic, va quedar molt malmés per un terratrèmol i va haver de refer-se completament. L’edifici actual, molt modificat i ampliat, té parts gòtiques, renaixentistes i barroques. La façana està recoberta de marbre blanc, amb escultures i relleus.

Visita a Cremona

A la dreta hi ha el baptisteri de San Giovanni, més auster, però igualment impactant. Es va començar a construir el 1167 i es va finalitzar tres-cents anys després. La forma octogonal fa esment al baptisme, ja que el nombre vuit significa un nou naixement.

Cúpula del baptisteri. Visita a Cremona
El baptisteri.

Seguidament, a l’esquerra, destaquen els 112 metres de campanar. L’aspecte actual es deu a la superposició de dues estructures. La part inferior és de factura romànica -segle XIII- i una altra octogonal, construïda un segle més tard.

El rellotge astronòmic s’instal·là el 1583 i encara funciona amb el mecanisme original. A més de les hores, l’esfera marca el zodiac i els mesos. Una busca es mou a la velocitat de rotació de la Terra. Una altra indica la posició de la Lluna i una tercera busca ens diu la posició del sol.

Des de dalt es gaudeix d’una esplèndida vista de les teulades de la ciutat.

Cremona

Per acabar aquesta visita a Cremona, observem el Palazzo del Comune, que s’aixeca al davant. Aquesta obra renaixentista del segle XII, es va construir com a sala de reunions de la població.

Palazzo Munizipale. Visita a Cremona
Palazzo del Comune. Inquietant aquest personatge amb el ganivet al cap.

En definitiva, paga la pena allunyar-nos de les rutes més turístiques i gaudir d’espais únics com aquest.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop