Erotisme gòtic

Corria l’any 1558 quan el mestre d’obres Antoni Carbonell va acabar l’edifici que ara coneixem com a Palau del Lloctinent. Estava situat a tocar del Palau Reial, on vivíen els comtes de Barcelona i més tard els reis de la Corona d’Aragó.

Mènsula amb temàtica eròtica al Palau del Lloctinent de Barcelona.

Allotjament reial

El Palau del Lloctinent el manà construir l’emperador Carles V, perquè s’hi allotgés el seu representant a Catalunya, que mai el va habitar. En aquells temps, la cura pel patrimoni no existia -ara amb prou feina-, i els fonaments es van realitzar aprofitant les restes romanes, les que ara es poden visitar al subsól del museu.

Anys més tard va ser la seu de la Inquisició i després es remodelà per acollir l’Arxiu de la Corona d’Aragó. L’edifici, que exteriorment més aviat sembla un palau fortificat, inclou un interessant pati central renaixentista amb una escalinata monumental. La breu i peculiar decoració es reserva a les finestres.

Mènsula amb temàtica eròtica al Palau del Lloctinent de Barcelona.

Fer la guitza

Sembla que l’emperador no s’hi feia gaire amb el bisbe de Barcelona. Segons he llegit, per tal d’escandalitzar el clero va fer esculpir a les finestres del palau, a més de l’escut amb la creu de Sant Jordi, unes escultures amb motius pujats de to.

Per exemple, hi ha dos personatges tal com van venir al món i un li endinya una manxa per l’orifici posterior de l’altre, a qui no sembla que li desagradi.

Mènsula al Palau del Lloctinent

Hi ha altres escenes amb personatges, majorment dones, mostrant el cos a pèl. Et pots imaginar l’efecte que aquestes escultures devien fer en una època menys lliberal i just a tocar de la catedral.

Mènsula amb temàtica eròtica al Palau del Lloctinent de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).