Monument a Colom.

Petits detalls, grans històries

Aquest és un distret itinerari pel Barri Gòtic de Barcelona, sense més pretensió que fer petites descobertes d’una zona que potser no coneixem tant com pensem.

Les Rambles

En primer lloc, ens situem al peu del monument a Colom aixecat amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. Està clar que el seu dit no assenyala Amèrica. Hi ha qui diu que indica Mallorca, possible lloc on va néixer o bé l’Índia on realment volia anar.

Monument a Colom.
Monument a Colom.

Pugem per Les Rambles, paraula d’origen àrab que vol dir sorral, ja que abans era una riera. Passem pel davant del carrer de l’Arc del Teatre, que temps enrere tenia mala fama. Aquí se situa l’imaginari ‘Cementiri dels Llibres‘ de la novel·la ‘L’ombra del vent’. 

A continuació, entrem a la Plaça Reial, dedicada a Ferran VII, únic recinte de Barcelona totalment porxat. Va ser construïda durant el segle XIX al lloc on hi havia un convent de Caputxins.

Pel passatge Madoz arribem al carrer de Ferran, originalment Ferran VII, rei que va inaugurar aquest vial el 1910 i més tard se li va eliminar el VII per temes polítics.

El call

Girem a l’esquerra pel carrer d’Avinyó i a continuació a la dreta pel del Call. A la façana del número 5 encara es pot veure un tros de l’antiga muralla romana.

Ens endinsem al call jueu. Tombem pel carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call i girem pel carrer de Marlet (nom d’una família cristiana del segle XV), quan la zona va deixar de ser un lloc exclusiu per a jueus.

A la paret, una rajola amb caràcters hebreus ens parla d’un rabí. A pocs metres es troba l’indret on hi havia l’antiga sinagoga.

inscripció hebrea al Carrer de Marlet. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer de Marlet.

Tombem per Sant Domènec del Call fins a Sant Sever i entrem placeta de Sant Felip Neri. Si teniu la sort de no trobar turistes cridant i fent-se selfies, gaudiu de la pau d’aquest espai on el temps sembla haver-se detingut.

Escolteu l’aigua de la font, mireu l’església barroca amb els efectes causats per una bomba durant la guerra civil, les façanes renaixentistes, especialment les dels gremis dels sabaters i la dels calderers.

La plaça, que havia estat molt més petita, va ser reedificada als anys 50 al lloc on hi havia un cementiri que va ser totalment destruït pels bombardejos.

Plaça Sant Felip Neri. Gremi de Sabaters. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça Sant Felip Neri. Gremi de Sabaters.

Passem pel carrer de Montjuïc del Bisbe on comencem a pensar si les pintades a les portes són obra d’un artista o d’un degenerat.

Aquest estret careró és el resultat d’un caminet particular que menava a l’hort del palau bisbal. Temps després hi hagué el fossar de la catedral, on s’enterraven els condemnats a mort, motiu pel qual va rebre el nom que té.

Grafits al Carrer Montjuïc del Bisbe.
Carrer Montjuïc del Bisbe.

Seguidament observem un escut de pedra amb el barret de bisbe del predicador jesuïta que li va donar nom.

Escut al Carrer Montjuïc del Bisbe. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer Montjuïc del Bisbe.

El barri que no és gòtic

Continuem el nostre itinerari pel Barri Gòtic i baixem pel carrer del Bisbe, que correspon a la via Decumanus, un dels eixos de la ciutat romana.

Entrem al carrer de la Pietat i observem una petita finestra amb delicades mènsules. Aquest carrer és per mirar-lo tot ell amb deteniment, ja que és ple de detalls. No us perdeu la casa dels Canonges, antiga seu dels presidents de la Generalitat.

Mènsula al Carrer de la Pietat. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer de la Pietat. Mènsula d’una finestra.

Entreu al bonic claustre del palau del Lloctinent. L’edifici, construït al segle XVI amb restes d’altres construccions, va ser seu del representant de Carles V, de la Inquisició i de l’arxiu de la Corona d’Aragó.

Palau del Lloctinent. Itinerari pel Barri Gòtic
Palau del Lloctinent.

A continuació, sortim per l’altra porta a la plaça del Rei on trobem la Casa Padellàs, seu del Museu d’Història de Barcelona i que va ser portada pedra a pedra fins aquí des de la Via Laietana. Malgrat el considero un museu que no ha sapigut evolucionar, és recomanable la seva visita.

Mosaic del Museu d'Història de Barcelona. Itinerari pel Barri Gòtic
Mosaic.

A més, podreu visitar el magnífic Saló del Tinell, on els Reis Catòlics van rebre Colom.

Saló del Tinell. Itinerari pel Barri Gòtic
Saló del Tinell.

No us perdeu entrar a la capella gòtica de Santa Àgata, una màrtir a qui el seu estimat li va fer tallar els pits.

Capella de Santa Àgata. Itinerari pel Barri Gòtic
La Capella de Santa Àgata des d’el Saló del Tinell.

Tot seguit, baixem pel carrer del Veguer, de la Llibreteria, plaça de Sant Jaume i arribem a la plaça de Sant Miquel amb la polèmica escultura als castellers una mica cara en temps de crisi.

Plaça Sant Miquel. Monument als Castellers. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça Sant Miquel. Monument als Castellers.

Direcció a mar

Per la Baixada de Sant Miquel arribem al carrer d’Avinyó, que porta el nom d’una família del segle XIV i no té res a veure amb la ciutat francesa. Va ser consagrat per Picasso amb les noies d’una casa de ‘barrets’.

D’entrada, a la plaça de la Verònica destaca una façana plena d’esgrafiats i un edifici d’estil neoclàssic construït al segle XIX i que durant 70 anys va ser la seu de la Llotja, l’escola d’arts aplicades més antiga d’Europa.

Plaça de la Verònica.
Plaça de la Verònica.

Fixeu-vos en les curioses rajoles amb l’escut de la ciutat i un senyor guiant un cavall. Unes vegades diu Entrada i d’altres Salida, la versió anterior als actuals senyals de trànsit.

Senyals del Carrer d'Avinyó. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer d’Avinyó.

Mentre passegem per aquest carrer veurem portes pintades i entrades misterioses, com la del número 42.

Portal del Carrer d'Avinyó.
Carrer d’Avinyó, 42.

Després tombem pel carrer Ample, passem pel davant de la basílica barroca de la Mercè. Antigament la plaça del davant no existia i per tant la façana no es podia veure bé.

Basílica de la Mercè. Itinerari pel Barri Gòtic
Basílica de la Mercè.

Finalment, arribem a la plaça del Duc de Medinaceli que va cedir els terrenys per eixamplar una antiga placeta. Al mig trobem el monument del segle XIX dedicat a Galceran Marquet, un cap d’armada de Barcelona en la guerra contra Gènova al segle XIV. És una columna de ferro farcida de temes navals i marins.

Plaça del Duc de Medinaceli. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça del Duc de Medinaceli.

Per acabar aquest itinerari pel Barri Gòtic, tornem al punt d’inici pel Passeig de Colom. Aquest vial va ser creat al segle XIX, un cop derruïda la Muralla de Mar del segle XVI i que es va convertir en el passeig preferit per la burgesia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més: