Petits detalls, grans històries

Aquest és un distret itinerari pel Barri Gòtic de Barcelona, sense més pretensió que fer petites descobertes d’una zona que potser no coneixes tant com penses.

Les Rambles

En primer lloc, situa’t al peu del monument a Colom, aixecat amb motiu de l’Exposició Universal de 1888. Està clar que el seu dit no assenyala Amèrica. Hi ha qui diu que indica Mallorca, possible lloc on va néixer o bé l’Índia on realment volia anar.

Monument a Colom.
Monument a Colom.

Puja per Les Rambles, paraula d’origen àrab que vol dir sorral, ja que abans era una riera. Passa pel davant del carrer de l’Arc del Teatre, que temps enrere tenia mala fama. Aquí se situa l’imaginari ‘Cementiri dels Llibres‘ de la novel·la ‘L’ombra del vent’. 

A continuació, entra a la Plaça Reial, dedicada a Ferran VII, únic recinte de Barcelona totalment porxat. Va ser construïda durant el segle XIX al lloc on hi havia un convent de Caputxins.

Pel passatge Madoz arribaràs al carrer de Ferran, originalment Ferran VII, rei que va inaugurar aquest vial el 1910 i més tard se li va eliminar el VII per temes polítics.

El call

Gira a l’esquerra pel carrer d’Avinyó i a continuació a la dreta pel del Call. A la façana del número 5 encara pots veure un tros de l’antiga muralla romana.

Ara t’endinses al call jueu. Tomba pel carrer de l’Arc de Sant Ramon del Call i gira pel carrer de Marlet (nom d’una família cristiana del segle XV), quan la zona va deixar de ser un lloc exclusiu per a jueus. Per exemple, a la paret hi ha una rajola amb caràcters hebreus que ens parla d’un rabí. A pocs metres es troba l’indret on hi havia l’antiga sinagoga.

inscripció hebrea al Carrer de Marlet. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer de Marlet.

Records d’una guerra

Tomba per Sant Domènec del Call fins a Sant Sever i entra placeta de Sant Felip Neri. Si tens la sort de no trobar turistes cridant i fent-se selfies, gaudiràs de la pau d’aquest espai on el temps sembla haver-se detingut.

Escolta l’aigua de la font, mira l’església barroca amb els efectes causats per una bomba durant la Guerra Civil, les façanes renaixentistes, especialment les dels gremis dels sabaters i la dels calderers. Encara que no t’ho sembli, les decoracions provenen de palauets medievals desapareguts entre el 1908 i el 1913 en obrir la Via Laietana.

La plaça, que havia estat molt més petita, va ser reedificada als anys 50 al lloc on hi havia un cementiri que va ser totalment destruït pels bombardejos.

Plaça Sant Felip Neri. Gremi de Sabaters. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça Sant Felip Neri. Gremi de Sabaters.

Passa pel carrer de Montjuïc del Bisbe on potser comences a pensar si les pintades a les portes són obra d’un artista o d’un degenerat.

Grafits al Carrer Montjuïc del Bisbe.
Carrer Montjuïc del Bisbe.

Aquest estret careró és el resultat d’un caminet particular que menava a l’hort del palau bisbal. Temps després hi hagué el fossar de la catedral, on s’enterraven els condemnats a mort, motiu pel qual va rebre el nom que té.

Seguidament observa un escut de pedra del segle XVIII. El barret de bisbe fa esment al predicador jesuïta que va donar nom al carrer.

Escut al Carrer Montjuïc del Bisbe. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer Montjuïc del Bisbe.

El barri que no és gòtic

Continua aquest itinerari pel Barri Gòtic i baixa pel carrer del Bisbe, que correspon a la via Decumanus, un dels eixos de la ciutat romana.

Entra al carrer de la Pietat i observa una petita finestra amb delicades mènsules. Atès que és ple de detalls, aquest carrer és per mirar-lo tot ell amb deteniment. No et perdis la casa dels Canonges, antiga seu dels presidents de la Generalitat.

Mènsula al Carrer de la Pietat. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer de la Pietat. Mènsula d’una finestra.

Accedeix al bonic claustre del palau del Lloctinent. L’edifici, construït al segle XVI amb restes d’altres construccions, fou la seu del representant de Carles V, de la Inquisició i de l’arxiu de la Corona d’Aragó.

Palau del Lloctinent. Itinerari pel Barri Gòtic
Palau del Lloctinent.

A continuació, surt per l’altra porta a la plaça del Rei on veuràs la Casa Padellàs, seu del Museu d’Història de Barcelona i que va ser portada pedra a pedra fins aquí des de la Via Laietana. En conjunt, malgrat que el considero un museu que no ha sapigut evolucionar, és recomanable la seva visita.

Mosaic del Museu d'Història de Barcelona. Itinerari pel Barri Gòtic
Mosaic.

A més, podràs visitar el magnífic Saló del Tinell, una gran estança gòtica del palau Reial on els Reis Catòlics van rebre Colom. Va ser un encàrrec del rei Pere el Cerimoniós -segle XIV-.

Saló del Tinell. Itinerari pel Barri Gòtic
Saló del Tinell.

No oblidis entrar a la capella gòtica de Santa Àgata, una màrtir a qui el seu estimat li va fer tallar els pits.

Capella de Santa Àgata. Itinerari pel Barri Gòtic
La Capella de Santa Àgata.

Tot seguit, baixa pel carrer del Veguer, de la Llibreteria, plaça de Sant Jaume i arribaràs a la plaça de Sant Miquel. Aquí pots veure la polèmica escultura als castellers una mica cara en temps de crisi, feta pel barceloní Antoni Llena i Font i inaugurada el 2012.

Plaça Sant Miquel. Monument als Castellers. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça Sant Miquel. Monument als Castellers.

Direcció a mar

Per la Baixada de Sant Miquel arribaràs al carrer d’Avinyó, que porta el nom d’una família del segle XIV i no té res a veure amb la ciutat francesa. Va ser consagrat per Picasso amb les noies d’una casa de barrets.

D’entrada, a la plaça de la Verònica destaca una façana plena d’esgrafiats i un edifici d’estil neoclàssic construït al segle XIX i que durant 70 anys va ser la seu de la Llotja, l’escola d’arts aplicades més antiga d’Europa.

Plaça de la Verònica.
Plaça de la Verònica.

Fixa’t en les curioses rajoles amb l’escut de la ciutat i un senyor guiant un cavall. Unes vegades diu Entrada i d’altres Salida, la versió anterior als actuals senyals de trànsit. Indicaven el sentit del trànsit pels estrets carrers de la Ciutat Vella. Pensa que si es trobaven dos carros de front, era impossible donar la volta i s’organitzava un bon sidral.

Senyals del Carrer d'Avinyó. Itinerari pel Barri Gòtic
Carrer d’Avinyó.

El tram final

Mentre passeges per aquest carrer, veuràs portes pintades i entrades misterioses. En particular tens la del número 42. Si en veus alguna d’oberta, entra i tafaneja, perquè et pots endur més d’una sorpresa.

Portal del Carrer d'Avinyó.
Carrer d’Avinyó, 42.

Després tomba pel carrer Ample i passa pel davant de la basílica barroca de la Mercè. Antigament la plaça del davant no existia i per tant la façana no es podia veure bé.

Basílica de la Mercè. Itinerari pel Barri Gòtic
Basílica de la Mercè.

Finalment, arribaràs a la plaça del Duc de Medinaceli qui cedí els terrenys per eixamplar una antiga placeta. Aquest espai sorgí amb l’enderroc d’un antic convent franciscà. Al mig hi ha el monument del segle XIX dedicat a Galceran Marquet, un cap d’armada de Barcelona en la guerra contra Gènova al segle XIV. És una columna de ferro farcida de temes navals i marins que en un principi havia estat concebuda com a font ornamental.

Plaça del Duc de Medinaceli. Itinerari pel Barri Gòtic
Plaça del Duc de Medinaceli.

Per acabar aquest itinerari pel Barri Gòtic, torna al punt d’inici pel Passeig de Colom. Aquest vial va ser creat al segle XIX, un cop derruïda la Muralla de Mar del segle XVI i es convertí en el passeig preferit per la burgesia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).