L’enigmàtica dona amagada al terra

Un no sap mai quan ni on farà una descoberta. He visitat la nova biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt (Maresme) per veure una exposició sobre rajoles hidràuliques i no em podia imaginar què em trobaria: un immens trencaclosques fet de rajoles modernistes.

Vilassar de Dalt.

La biblioteca es troba a l’edifici del qual havia estat una important fàbrica tèxtil de finals del segle XIX. Anys després, per tal de reforçar el terra de la primera planta, a principis del segle XX es van utilitzar rajoles hidràuliques de rebuig o excedents. Podem dir que aquesta és la més gran i eclèctica catifa de colors que mai heu vist (aquí només he posat petits detalls).

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

Cent anys d’incògnit

En restaurar el terra de la Biblioteca de Can Manyer, es van adonar que hi havia rajoles que tenien entre elles una relació. Van fer fotografies i les van ordenar, de manera que va aparèixer la imatge d’una dona amb l’escut de Barcelona. Ningú sap l’autor o l’ús, però allà està, amagada com en Wally.

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

Què és una rajola hidràulica?

Dins un motlle quadrat amb cel·les separades per a cada color, es vessa el pigment. Al damunt s’hi posa ciment i quan l’aigua s’evapora (d’aquí ve hidràulic), ja la tenim.

Tot i que es fabricava peça a peça, el procés permetia una producció amb motlles. El preu s’encaria segons el nombre de colors emprats. A finals del segle XIX i principis del XX, aquest revestiment va tenir la seva època daurada.

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

De paviment ignorat a element decoratiu

Fins al segle XIX normalment els terres es cobrien amb rajoles de fang i al damunt es col·locaven catifes perquè no fos tant fred. Amb el modernisme, grans arquitectes i artistes van dissenyar paviments enrajolats imitant catifes.

Rajoles hidràuliques

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Miquel Martí i Pol, 6. Vilassar de Dalt

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).