Paviment hidràulic modernista a Can Manyer.

L’enigmàtica dona amagada al terra

Un no sap mai quan ni on farà una descoberta. He visitat la nova biblioteca de Can Manyer a Vilassar de Dalt (Maresme) per veure una exposició sobre rajoles hidràuliques i no em podia imaginar què em trobaria: un immens trencaclosques fet de rajoles modernistes.

Vilassar de Dalt.

La biblioteca es troba a l’edifici del qual havia estat una important fàbrica tèxtil de finals del segle XIX. Anys després, per tal de reforçar el terra de la primera planta, a principis del segle XX es van utilitzar rajoles hidràuliques de rebuig o excedents. Podem dir que aquesta és la més gran i eclèctica catifa de colors que mai heu vist (aquí només he posat petits detalls).

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

Cent anys d’incògnit

En restaurar el terra de la Biblioteca de Can Manyer, es van adonar que hi havia rajoles que tenien entre elles una relació. Van fer fotografies i les van ordenar, de manera que va aparèixer la imatge d’una dona amb l’escut de Barcelona. Ningú sap l’autor o l’ús, però allà està, amagada com en Wally.

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

Què és una rajola hidràulica?

Dins un motlle quadrat amb cel·les separades per a cada color, es vessa el pigment. Al damunt s’hi posa ciment i quan l’aigua s’evapora (d’aquí ve hidràulic), ja la tenim.

Tot i que es fabricava peça a peça, el procés permetia una producció amb motlles. El preu s’encaria segons el nombre de colors emprats. A finals del segle XIX i principis del XX, aquest revestiment va tenir la seva època daurada.

Biblioteca de Can Manyer. Rajoles hidràuliques

De paviment ignorat a element decoratiu

Fins al segle XIX normalment els terres es cobrien amb rajoles de fang i al damunt es col·locaven catifes perquè no fos tant fred. Amb el modernisme, grans arquitectes i artistes van dissenyar paviments enrajolats imitant catifes.

Rajoles hidràuliques

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Miquel Martí i Pol, 6. Vilassar de Dalt

Saber més

Què veure a prop