.Sostre esgrafiat de l'església de Riudecanyes

Filigrana celestial

Com moltes altres, l’església de Sant Mateu de Riudecanyes (Baix Camp) va perdre pràcticament tot el patrimoni durant la guerra civil… Exceptuant el sostre, on probablement no es podia accedir fàcilment.

Quan entres i aixeques els ulls t’entra una mena de vertigen. Tot és recobert d’un delicat esgrafiat monocrom que sembla un camí de taula, d’aquells que les nostres àvies feien amb ganxet.

Esgrafiats de Sant Mateu de Riudecanyes

Motius florals i d’aus de color blanc s’entrecreuen per formar aquest meravellós tapís renaixentista que no deixa un espai sense cobrir.

Al centre de cada volta, sobresurten unes flors (potser on es penjaven les làmpades?).

Esgrafiats de Sant Mateu de Riudecanyes

I molt petits i mig amagats entre tanta decoració, descobrim l’escut de la població i l’any 1682. És a dir, un segle més tard de la finalització de l’edifici.

Una llàstima no haver trobat més informació d’aquesta joia.

Recomano comparar amb els esgrafiats de la capella de la Pietat del monestir de Sant Cugat del Vallès.

Esgrafiats de Sant Mateu de Riudecanyes

De la gruta a l’església

Pel que sembla que els romans ja utilitzaven la tècnica de l’esgrafiat. Més tard, els àrabs també decoraven així els sòcols dels edificis amb motius geomètrics.

Aquesta tècnica anava molt bé per a embellir parets de manera ràpida i amb un baix pressupost. Probablement els mestres d’obres confiaven l’execució a especialistes, que aplicaven plantilles fàcilment adaptables.

Uns descobriments arqueològics realitzats a Roma al segle XV, van treure a la llum el palau que Neró va fer construir després del gran incendi de l’any 64. Les estances estaven decorades amb sanefes, garlandes, fulles, carotes i un ampli repertori d’éssers estranys que ho emplenaven tot.

Els artistes i arquitectes renaixentistes van posar de moda aquest estil, que semblava no deixar espai ni per a respirar. Tant d’èxit va tenir, que el seu ús es va allargar fins al segle XVIII.

Així doncs, a l’estil barroc li anava molt bé per a enlluernar el fidel. Havien aparegut noves creences que feien trontollar la fe i calia no deixar un sol espai buit, de manera que el creient no es despistés amb mals pensaments.

Esgrafiats de Sant Mateu de Riudecanyes

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Dimecres, 27. Riudecanyes

Saber més

Què veure a prop