Claustrofòbia mil·lenària (una opinió molt personal)

El Museu d’Història de Barcelona conté un patrimoni extraordinari però, per què no ens motiva la visita?

Quan algú et diu “he anat a un museu” te’l mires com si vingués de Júpiter. I és que els museus s’han guanyat a pols que la gent no els visiti o bé hi vagi per esnobisme quan fa turisme.

Columna amb un capitell reaprofitat. Museu d'Història de Barcelona
Columna amb un capitell reaprofitat.

En la meva opinió són institucions que han de canviar el xip i deixar de ser mausoleus d’art, simples naus d’emmagatzematge.

En primer lloc, n’hi ha que han fet tímids intents per posar-se al dia incorporant pantalles tàctils, audioguies o vídeos. I n’hi ha que no han evolucionat des que els van fer. 

Mosaic. Museu d'Història de Barcelona
Mosaic.

El Museu d’Història de Barcelona

Aquest és el cas de la seu del Museu d’Història de Barcelona (MUHBA), que a primera vista sembla el mateix de fa 70 anys quan el van inaugurar. 

Aquarel·la de la Casa Padellàs, seu del Museu d'Història de Barcelona.
La Casa Padellàs, seu del MUHBA.

Em puc imaginar la complexitat d’adequar unes restes tan fragmentades i amb poc espai lliure perquè siguin comprensibles per al gran públic. Però és que, o tens una mica d’idea i moltes ganes o quan surts no has entès res. 

Detall d'una columna. Museu d'Història de Barcelona
Detall d’una columna.

Indicacions contradictòries, mínimes recreacions, pocs gràfics (que només entén un arquitecte) i el mateix sistema museístic del segle passat: exposar un seguit de peces dins de vitrines, amb textos petits. Aquest és el lloc on he d’aprendre història?

Caps de romans. Museu dHistòria de Barcelona
Caps de romans.

Tanmateix, feia més de vint anys que no havia tornat al MUHBA i he sentit la mateixa claustrofòbia de trobar-me dins un túnel ple d’història en desordre.

Acabes la visita a la porta del saló del Tinell i l’església de Santa Àgata, que no saps si hi pots entrar o no perquè res ho indica -i el vigilant no informa, només vigila que no despleguis el trípode-.

La porta de Sant Iu vista des del Saló del Tinell.
La porta de Sant Iu vista des del Saló del Tinell.

Finalment, en acabar la visita, surts a la plaça del Rei. Però i les bosses i abrics que hem deixat a consigna? Has de travessar la plaça, tornar a entrar a recepció i recollir les teves pertinences.

Sé que aquest museu fa moltes activitats i visites guiades, però no és això el que critico. En la meva opinió, els temps han canviat i cal acostar l’art a les persones i despertar l’interès per saber què s’amaga darrere les pedres.

Llosa reaprofitada per a la construcció d'un mur. Museu dHistòria de Barcelona
Llosa reaprofitada per a la construcció d’un mur.

Com a usuari, què voldria trobar?

Ben bé no ho sé, però podria ser la reproducció d’un petit celler, una llàntia d’oli damunt l’altar, unes caixes amb queviures a les botigues, uns maniquins simulant que preparen la salaó, música religiosa a l’àrea episcopal, …

Una mica d’alegria! Ja li poso imaginació, però es fa difícil aprendre en un lloc que no transmet res i està més mort que quan va ser enderrocat.

Mosaic del conjunt episcopal. Museu dHistòria de Barcelona
Mosaic del conjunt episcopal (segle V dC).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).