Aquarel·la de la Casa Padellàs, al Barri Gòtic de Barcelona.

Frankenstein a la gòtica

Imagino que a hores d’ara tothom sap que el Barri Gòtic de Barcelona té poc de gòtic. Les imaginatives arquitectures de la Catedral o del pont del carrer del Bisbe, tot just tenen cent anys. Alguns edificis es van canviar de lloc com és el cas de la Casa Padellàs, actual seu del Museu d’Història de Barcelona.

A principis del segle XX es va obrir la Via Laietana que va esborrar una bona part de patrimoni al seu pas. La Casa Padellàs era al carrer dels Mercaders, al mig de zona afectada. Es tracta d’un palau entre gòtic i renaixentista (final segle XV) i va ser residència de famílies nobles, segons consta als escuts que llueix a la façana.

Escut de la Casa Padellàs

Fet a trossos

El 1931 es va desmuntar pedra a pedra per traslladar-la a la plaça del Rei al lloc on hi havia uns degradats habitatges del segle XIX. Però, oh sorpresa, en fer els fonaments van trobar restes de la Barcino romana. Aquell va ser l’inici del museu.

Amb motiu de l’Exposició Universal de 1928 es va voler rentar la cara al degradat centre històric per atreure turisme i el gòtic va ser l’estil triat. On no hi havia finestres o eren d’un altre estil, es van modificar o afegir segons l’estètica medieval, utilitzant materials d’enderrocs o fent-les de nou. 

La Casa Padellàs, com tot el Barri Gòtic, va quedar desvirtuada. Vaja, una mica com el que va fer Frankenstein, ajuntant d’aquí i d’allà per crear una cosa ‘nova’.

Aquarel·la de la Casa Padellàs, al Barri Gòtic de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol d’on era i on és ara.

Saber més

Què veure a prop