Frankenstein a la gòtica

Imagino que a hores d’ara tothom sap que el Barri Gòtic de Barcelona té poc de gòtic. Les imaginatives arquitectures de la Catedral o del pont del carrer del Bisbe, tot just tenen cent anys. Alguns edificis es van canviar de lloc com és el cas de la Casa Padellàs, actual seu del Museu d’Història de Barcelona.

A principis del segle XX es va obrir la Via Laietana que va esborrar una bona part de patrimoni al seu pas. La Casa Padellàs era al carrer dels Mercaders, al mig de zona afectada. Es tracta d’un palau entre gòtic i renaixentista (final segle XV) i va ser residència de famílies nobles, segons consta als escuts que llueix a la façana.

Escut de la Casa Padellàs

Fet a trossos

El 1931 es va desmuntar pedra a pedra per traslladar-la a la plaça del Rei al lloc on hi havia uns degradats habitatges del segle XIX. Però, oh sorpresa, en fer els fonaments van trobar restes de la Barcino romana. Aquell va ser l’inici del museu.

Amb motiu de l’Exposició Universal de 1928 es va voler rentar la cara al degradat centre històric per atreure turisme i el gòtic va ser l’estil triat. On no hi havia finestres o eren d’un altre estil, es van modificar o afegir segons l’estètica medieval, utilitzant materials d’enderrocs o fent-les de nou. 

La Casa Padellàs, com tot el Barri Gòtic, va quedar desvirtuada. Vaja, una mica com el que va fer Frankenstein, ajuntant d’aquí i d’allà per crear una cosa ‘nova’.

Aquarel·la de la Casa Padellàs, al Barri Gòtic de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol d’on era i on és ara.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).