Jugant com els romans

Des dels temps de la prehistòria que el joc forma part de les nostres vides, de vegades per diversió i d’altres amb finalitats educatives. De fet, sovint estem jugant com els romans.

Així doncs, sabem que els romans tenien moltes varietats de jocs, tant de taula com esportives. Llençar la pilota o pinyols de préssec, apostar als daus, entretenir-se amb l’alquerc, barallar-se amb les espases o cremar cristians, eren alguns del nombrosos passatems d’aquets xicots.

Per exemple, passejant pel subsòl de la plaça del Rei, al Museu Arqueològic de Barcelona, trobem roques amb incisions. Algunes d’elles clarament eren taulells de joc.

Aquestes mostres han aparegut a nombroses excavacions d’arreu, especialment als graons de grans espais, com les places o els fòrums, on els ciutadans devien passar llargues estones prenent la fresca.

Jugant com els romans. Museu d'Història de Barcelona
Taulers de joc.

El cas és jugar

El Duplum Molendinum era una variant del tres en ratlla, força més complex, ja que hi havia nou fitxes i es podien fer dues alineacions a la vegada i, fins i tot, eliminar fitxes de l’adversari.

Finalment, perdia qui es quedava amb dues fitxes. El joc es podia complicar encara més utilitzant un taulell circular.

El mot jogar prové, lògicament, de llatí. En poques paraules, deriva de ‘iocus‘, que vol dir broma. És a dir, més o menys, que jugar significa fer alguna cosa amb alegria.

De fet, els romans estaven enganxats als jocs d’atzar. Sovint, darrere les fondes hi havia sales de joc , on fer apostes i llençar els daus. A més del dau tradicional hi havia un altre de més allargat.

Tot per acabar sabent que actualment, encara seguim jugant com els romans.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).