Un edifici, mil usos

Tantes vegades passant pel davant i mai m’havia fixat amb detall en el Palau del Lloctinent. Un cop rehabilitat, sembla que fos la primera vegada que el veig. Per començar, la façana exterior té un aspecte entre fortalesa i palau gòtic, amb petits detalls eròtics a les finestres. El pati interior, d’estil renaixentista, inclou una senyorial escalinata, un claustre i un espectacular sostre de fusta.

Palau del Lloctinent

Però, per a què va servir?

L’emperador Carles V el va fer construir al segle XVI perquè fos la residència del seu virrei de Catalunya (lloctinent), encara que mai hi visquè. En aquella època, una pedra era una pedra i si ja estava tallada, molt millor. Per això va anar bé trobar al subsòl els murs de l’antiga ciutat que s’usaren com a fonament. I les lloses del cementiri jueu van servir per aixecar paret. D’això se’n diu estalvi.

Palau del Lloctinent
El campanar de la catedral des del claustre del palau.

De palau a arxiu

A continuació, l’edifici va ser ocupat per la Inquisició, per un convent i més tard, amb la desamortització, va ser la seu de l’arxiu de la Corona d’Aragó. Recorda que la Inquisició, que es convertiria en una eina al servei de la monarquia, va ser tota una institució a la Corona d’Aragó ja des d’el segle XIII.

Palau del Lloctinent

Una torre per lluïr

Per acabar, de la mateixa època que el Palau del Lloctinent, és el mirador del Rei Martí, la torre amb finestrals que s’aixeca damunt del Saló del Tinell i que no sembla que tingués altra finalitat que la de guaita i ostentació de poder. Tanmateix, durant molt de temps va ser l’edifici més alt que la gent havia vist mai. Es va batejar amb el nom del rei Martí l’Humà, encara que aquest va morir un segle abans.

Torre de Martí l'Humà
Mirador del Rei Martí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).