Torre de Martí l'Humà.

Un edifici, mil usos

Tantes vegades passant pel davant i mai m’havia fixat amb detall en el Palau del Lloctinent. Un cop rehabilitat, sembla que fos la primera vegada que el veig. Per començar, la façana exterior té un aspecte entre fortalesa i palau gòtic, amb petits detalls eròtics a les finestres. El pati interior, d’estil renaixentista, inclou una senyorial escalinata, un claustre i un espectacular sostre de fusta.

Palau del Lloctinent

Però, per a què va servir?

L’emperador Carles V el va fer construir al segle XVI perquè fos la residència del seu virrei de Catalunya (lloctinent), encara que mai hi visquè. En aquella època, una pedra era una pedra i si ja estava tallada, molt millor. Per això va anar bé trobar al subsòl els murs de l’antiga ciutat que s’usaren com a fonament. I les lloses del cementiri jueu van servir per aixecar paret. D’això se’n diu estalvi.

Palau del Lloctinent
El campanar de la catedral des del claustre del palau.

De palau a arxiu

A continuació, l’edifici va ser ocupat per la Inquisició, per un convent i més tard, amb la desamortització, va ser la seu de l’arxiu de la Corona d’Aragó. Recorda que la Inquisició, que es convertiria en una eina al servei de la monarquia, va ser tota una institució a la Corona d’Aragó ja des d’el segle XIII.

Palau del Lloctinent

Una torre per lluïr

Per acabar, de la mateixa època que el Palau del Lloctinent, és el mirador del Rei Martí, la torre amb finestrals que s’aixeca damunt del Saló del Tinell i que no sembla que tingués altra finalitat que la de guaita i ostentació de poder. Tanmateix, durant molt de temps va ser l’edifici més alt que la gent havia vist mai. Es va batejar amb el nom del rei Martí l’Humà, encara que aquest va morir un segle abans.

Torre de Martí l'Humà
Mirador del Rei Martí.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop