Les calces de la tortuga

El logotip de Manufactures Cañamás.

Corrien els anys quaranta del segle passat. L’Antoni Sanfeliu i la Catalina Vila, estiuejants de Mataró es van instal·lar a Canyamars (Maresme). Ella obrí un petit taller de confecció amb dues noies. El 1955 ja hi treballaven prop de quaranta dones. Un any més tard passà a denominar-se Manufactures Cañamás, gràcies també a l’aportació de capital de l’industrial Sanfeliu Gasol -oncle de l’Antoni-, el de Manufactures Gasol.

Porta amb tortuga a l’antiga fàbrica de manufactures Cañamás de Canyamars (Maresme).

Aquest era el primer pas cap a la industrialització d’aquest petit nucli envoltat de camps i boscos, ja que la fàbrica va donar feina a una gran part de la població d’aquest municipi, portant prosperitat i aires de modernitat. En conseqüència, les tasques agrícoles es van anar abandonant.

L’empresa va obrir una fàbrica a Mataró, Vilalba Sasserra i una altra a Burgos, fet que constata que no era un talleret de barriada. Es va fer especialment famosa per la roba interior de qualitat, que exportava fins i tot més enllà de les nostres fronteres.

Va ser el motor de transformació econòmica i urbana, ja que va fer possible per a les treballadores i treballadors poder millorar els seus habitatges i obtenir una jubilació, fet impensable en aquells temps.

Façana de l’antiga fàbrica de manufactures Cañamás de Canyamars (Maresme).

De marina a terrestre

Al terreny on hi havia uns antics horts es va construir l’edifici que, tot i que abandonat des del 1980, encara es manté dempeus malgrat la desídia municipal. A la façana destaca la gran escultura -anònima- d’una tortuga marina que, per cert, caldria preservar.

Segons expliquen les autores del complet estudi sobre aquesta factoria, la senyora Catalina va triar aquest amfibi perquè era un animal molt resistent, tal com volia que fossin les peces realitzades a la seva fàbrica.

Així mateix expliquen que el disseny del logotip va ser realitzat per Pere Sugrañes, un arquitecte tècnic que treballava a la fàbrica. No em queda clar quina de totes les versions que he trobat de la tortuga es deu a la seva mà.

El logotip de Manufactures Cañamás a l’antiga fàbrica de Canyamars (Maresme).

D’altra banda, hi ha unes delicioses tortugues esquemàtiques a la porta lateral, que em pregunto si no seran el resultat d’alguna col·laboració amb un dissenyador gràfic. Potser Josep Maria Rovira-Brull.

Per les xarxes encara podem trobar diverses versions del logotip de Manufactures Cañamás amb la tortuga, formant part d’antigues etiquetes i embalatges.

I per acabar-ho d’embolicar, he localitzat el registre del logotip del 1974, convertint-la en una tortuga terrestre molt realista que ha perdut totalment la gràcia de les anteriors. Catorze anys més tard -1988- es va refer amb uns trets més senzills, recuperant una mica l’esperit original.

Porta amb tortuges a l’antiga fàbrica  de Canyamars (Maresme).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: camí del Pou de Glaç, 86. Canyamars

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).