Balcó modernista de la Casa Pia Batlló.

Un enigma al balcó

La Casa Pia Batlló de Barcelona.

Quan passejo sempre fotografio detalls que em criden l’atenció. El problema el tinc després per esbrinar la història que hi ha al darrere.

En aquest cas es tracta d’un balcó que segurament hi hem passat mil vegades pel davant i mai li hem parat atenció. Es troba a Barcelona, a la cantonada de Gran Via de les Corts Catalanes amb Rambla de Catalunya.

L’edifici, coronat per dues torres que marquen les tribunes de les cantonades, va ser la residència de Pia Batlló, de la coneguda nissaga d’empresaris tèxtils.

Barcelona. Casa Pia Batlló

Dracs i altres bèsties

L’edifici va ser projectat per Josep Vilaseca a finals del segle XIX. Aquest arquitecte, nascut a Barcelona el 1848, es considera el representant del premodernisme català. Viatjava molt i tenia una cultura elevada, fet que es posa de manifest als seus projectes.

Després d’haver col·laborat amb Domènech i Montaner, va realitzar diverses obres. Per exemple, tenim la fàbrica de Frances Vidal, l’estudi dels germans Masriera o l’exòtica Casa Bruno Cuadros -la famosa Casa dels paraigües de la Rambla-.

Més endavant va derivar cap a una inspiració medieval, com la que veiem aquí. Aquest habitatge és característic per la iconografia del drac que es repeteix obsessivament a tot arreu (balcons, forjats, capitells, forrellats …). Excepte al balcó de la tribuna principal.

Així doncs, aquí veiem un animal, que podria ser un gos, vigilant de reüll una serp al seu darrere.

Segurament el seu significat s’ha de llegir conjuntament amb la resta d’elements de la tribuna, com els medallons d’un home i una dona (els propietaris?). He fet una cerca a fons, però sense èxit.

Així doncs, el misteri està servit.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Rambla de Catalunya, 17. Barcelona

Saber més

Què veure a prop