El temple romà de Vic.

Restaurar o inventar?

Per fi he pogut entrar dins el temple romà de Vic (es que sempre era tancat).

Sincerament, dins no hi ha res per veure, però un cop al porxo miro amunt i veig les columnes i els capitells des d’una altra perspectiva. Em sorprèn descobrir que cada columna té un nom gravat a la part alta, però de nit no els puc llegir bé.

Vic, temple romà

Febre restauradora

El temple, datat al segle II dC, se situava a la part més alta de la ciutat. Al segle XI, en aquest mateix indret es construí el castell dels Montcada, que temps després s’utilitzaria com a presó. Curiosament, l’estructura central del temple delimitava el pati de la fortificació.

El 1882, en enderrocar l’edifici, van aparèixer les parets de l’oblidat temple romà, alguna motllura, la base i un tros de columna i un capitell.

La resta? Tot refet als anys trenta del segle XX, dins l’ànsia de deixar les coses ‘tal com es creia que eren’. Fins i tot es pensa que no hi havia tantes columnes com va deixar la reconstrucció.

Tanmateix, els noms de les columnes corresponen a persones il·lustres relacionades amb Vic a qui se’ls va dedicar la (excessiva) restauració duta a terme el segle passat.

Dilema sense solució

Penso que una cosa és restaurar i una altra molt diferent inventar. La discussió ara podria ser: tornem a deixar les restes tal com es van trobar? Clar que llavors no sé què passaria amb l’artificial Barri Gòtic de Barcelona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Pare Xifré, 2. Vic

Saber més

Què veure a prop