Passejant sense cap objectiu

Itinerari per Mataró.

Una de les coses bones d’haver de fer temps tot un matí en un lloc que ja coneixes és que dius: “au, vaig a donar un volt a veure què trobo”.

Així que avui us explicaré coses curioses d’una part de Mataró (Maresme) sovint ignorada en les rutes turístiques.

Per començar, deixem el vehicle a l’aparcament del carrer Marina de Levant (que no Llevant) i anem a la placeta que hi ha al costat. Sembla fora de lloc, com si hagués estat projectada per a un espai diferent.

M’agrada l’estil anònim dels anys 50 o 60, amb aquests bancs sinuosos, els mosaics de la font i una escultura que podria recordar la proa d’un vaixell. Crec que es diu font del Perol.

Bancs dels anys cinquanta.
La simplicitat per seure.

Els afores

A continuació, pugem pel carrer de Sant Pere. Al número 52 veiem un interessant picaporta (o trucador) que, segons com el mirem pot semblar la cara d’una mena de senglar. Aneu-vos fixant en les portes d’aquesta zona perquè n’hi ha de molt interessants.

Picaporta de ferro.
Fins i tot donava gust trucar una porta.

Tot i que ara són elements decoratius, abans tenien un llenguatge propi, amb cops secs i repicons, per avisar un pis i una porta determinada.

En arribar al Camí Ral girem a la dreta. Al número 171 destaca Can Marfà, una fàbrica tèxtil del segle XIX convertida en museu del gènere de punt.

Museu Can Marfà. Itinerari per Mataró
Car Marfà, de fàbrica a museu.

Al número 93 veiem la interessant (i malmesa) façana neoclàssica del segle XIX de la fàbrica Martorell, Batlle i Cia.

Relleu a la Fàbrica Martorell, Batlle i Cia.
Fàbrica Martorell, Batlle i Cia.

Més enllà creuem la riera per conèixer l’ermita de Sant Simó, aixecada al segle XVII fora de les muralles per veure si la protecció divina podia fer més per intimidar els pirates. Mariners i pagesos compartien la custòdia del sant i per això la façana llueix esgrafiats amb un pescador i una pagesa.

Ermita de Sant Simó. Itinerari per Mataró
Sant Simó contra els pirates.

Barri industrial

Seguidament, pugem fins al carrer d’Enric Prat de la Riba. Ja de lluny veiem la torre del dipòsit d’aigua de l’antic escorxador. Aquest edifici modernista, actualment seu d’una biblioteca, va ser projectat a principis del segle XX per Melcior de Palau, que, a més d’enginyer era escriptor.

Dipòsit d'aigua de l'antic escorxador. Itinerari per Mataró
Dipòsit d’aigua de l’antic escorxador.

Seguim el nostre itinerari per Mataró i ens acostem al carrer de Mata per veure una petita (i abandonada) casa de planta baixa amb una destacable reixa a la finestra.

Reina de ferro en una finestra.
Protecció pràctica i decorativa.

A prop, al carrer Marià Fortuny 10, hi ha la interessant façana d’una empresa metal·lúrgica ja desapareguda. Curiós que utilitzessin la ceràmica en comptes del ferro, més adient a l’activitat.

L’obra va ser realitzada per Julio Bono, prestigiós ceramista que, especialment els anys setanta del segle XX, va deixar arreu una bona estesa de decoracions a façanes, botigues i portals d’habitatges.

Rètol dels Tallers Metal·lúrgics.
Tallers Metal·lúrgics.

Baixem pel carrer el Rierot i tombem pel carrer Cristina. Així, a seques. Quines virtuts tindria la senyora que la fessin mereixedora de perpetuar el seu nom? Serà Elisabet Cristina de Brunsvic que va fer nit a Mataró de camí a Barcelona per casar-se amb Carles III? Misteri.

Rètol del carrer de Cristina. Itinerari per Mataró
Un nom per a l’eternitat.

Tornem al centre

Seguim per Sant Bru per observar un bonic esgrafiat que ennobleix una anodina façana. No sé si sabeu que tinc una certa debilitat pels esgrafiats i Mataró n’és ple.

Esgrafiat en una façana. Itinerari per Mataró
Mataró conserva una important mostra d’esgrafiats.

Baixem pel carrer de la Coma, ontinuem per Sant Bonaventura i entrem a la baixada d’en Narcís Feliu de la Penya. Al número 1 ens fixem amb un interessant dintell del segle XVIII amb l’emblema de l’ofici de paleta.

Llinda gravada. Itinerari per Mataró
Aquí hi viu un paleta.

Tot seguit, uns metres més amunt destaca la façana de Can Sisternes, considerada la primera obra d’un jove Puig i Cadafalch a finals del segle XIX.

Can Sisternes. Itinerari per Mataró
Can Sisternes.

El centre històric

Després, per continuar aquest itinerari per Mataró, tombem per Magí de Vilallonga per descobrir la placeta del Beat Salvador, un espai molt íntim on es van trobar restes d’època romana.

Fulles de tardor.
Per la plaça Beat Salvador van passejar els romans.

Podem baixar pel carrer que vulguem fins a trobar el d’en Xammar per veure les restes d’uns banys romans de finals del segle I aC.

Recreació del terra dels banys romans. Itinerari per Mataró
Recreació del terra dels banys.

Tanmateix, si us acosteu a la barana de la plaça, veureu una rampa que baixa a una plaça interior. Des d’aquí podrem contemplar les muralles aixecades el segle XVI per defensar la ciutat dels atacs pirates.

La muralla de Mataró
La muralla.

El Camí Ral

Tot seguit, arribem al Camí Ral. El nom podria venir de “reial”, amb què es designava la via principal de comunicació a l’època medieval. Al número 301 veiem la façana d’una serralleria amb un magnífic drac modernista de ferro forjat.

Rètol de serralleria. Itinerari per Mataró
Queda clar que és una serralleria.

A continuació, passem per la plaça de Santa Anna  on trobarem importants mostres d’arquitectura. Però com que sóc així, avui només destacaré al Camí Ral 403 una façana esgrafiada del 1922.

Paret esgrafiada. Itinerari per Mataró
L’art a les parets.

Així mateix, a la cantonada amb el carrer Montserrat hi ha un esgrafiat que esgarrifa una mica i una làpida a la paret que commemora el fet que el 1772 les relíquies de Juliana i Semproniana (Les Santes) van arribar a Mataró.

Inscripció sobre Les Santes. Itinerari per Mataró
Aquí van estar Les Santes.

Per acabar, baixeu per Lepant (sense deixar d’observar interessants edificis), gireu per Gravina, Damià Campeny i tombeu a la dreta per Sant Antoni. Atureu-vos davant el número 68.

La part de baix ara és un comerç que ha desgraciat part de l’encant de l’antiga fàbrica tèxtil Borràs i Massó. Aquest edifici va ser construït el 1920 amb estil neoclàssic imitant el temple clàssic que apareixia a l’etiqueta dels productes elaborats.

Fàbrica Borràs i Massó. Itinerari per Mataró
Fàbrica Borràs i Massó.

Des d’aquí tornem en un moment a l’aparcament, finalitzant aquest itinerari per Mataró.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Distància: 4 km. És un itinerari circular, d’unes 2 hores anant xino-xano

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).