Una façana al servei del poder

L’edifici Banesto de Plaça de Catalunya.

Sovint el més evident ens fa deixar de veure detalls més subtils. Mirant de prop les escultures de la plaça de Catalunya (Barcelona) vaig desenfocar la vista i m’hi vaig fixar amb l’edifici del darrere.

En aquest lloc hi havia el glamurós Hotel Colón, un edifici modernista de curta vida, per on van passar noms importants de la cultura. Durant la Guerra Civil va ser la seu de sindicats i partits polítics i finalment dels rebels republicans.

El nou govern va enderrocar-lo esborrant tot record contrari i el 1945 encarregà a Eusebi Bona un nou edifici (conegut per Banesto) segons els cànons neoclàssics del règim.

Barcelona. Edifici Banesto

La façana segueix una mica les línies de la construcció del costat (la dels templets al terrat) incorporant una impressionant torre que les separa.

Les poques concessions decoratives les trobem en alguna finestra d’estil neobarroc.

Al·legories a la porta

Frederic Marès va ser l’encarregat de fer les escultures al·legòriques de l’entrada principal que no he pogut esbrinar què signifiquen, tot i que probablement estiguin relacionades amb poder i riquesa.

Nascut a Portbou el 1893, Frederic Marés i Deulovol va treballar al taller d’Eusebi Arnau, qui va deixar una gran emprempta en l’escultura modernista. Marés s’especialitza en l’escultura funerària, que ja entren dins l’estil noucentista.

No obstant això, la seva fama li vindria de les escultures per a monuments, com les dues que trobem a la plaça de Catalunya i d’altres escampades per la ciutat.

Uns anys abans, el tàndem Eusebi Bona – Frederic Marès va ser el protagonista de l’edifici La Unión y el Fénix al passeig de Gràcia. Quin canvi d’estil, oi?

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).