El rellotge de La Sud America.

El temps aturat

L’edifici La Sud América de Barcelona.

A Barcelona hi ha carrers amb noms de persones que hem oblidat qui són, com el passeig Manuel Girona.

Aquest senyor nascut a Tàrrega a principis del segle XIX va ser un important empresari i polític. Un dels seus mèrits va ser fundar el primer banc privat de l’Estat que va aguantar un parell de crisis com si res.

També  va contribuir a acabar la façana de la catedral de Barcelona, promogué la construcció del Canal d’Urgell i no sé quantes coses més. Fins i tot va ser alcalde de la Ciutat Comtal.

Un dels edificis que manà construir és al número 3 de la ronda de Sant Pere. Sí sí, el del rellotge que no funciona. Es va aixecar el 1900, tot i que desconec l’arquitecte. Ara el coneixem com a edifici “La Sud America” perquè s’hi establí aquesta companyia d’assegurances.

Edifici La Sud America de Barcelona

Virtuts de paret

El senyor Girona, molt creient ell, va fer col·locar unes frases moralitzants que avui dia encara sorprenen: “La fe fortalece. La esperanza dignifica. La caridad ennoblece“.

Fe, esperança i caritat són les anomenades ‘virtuts teologals’ que, segons l’església catòlica, es reben a través del baptisme. Queden reflectides a la carta que l’apòstol Pau va escriure als creients de Corint. Tot i això, a les actuals versions de la Bíblia, s’ha substituit caritat per amor (1 Cor 13:13).

La companyia d’assegurances la “Sud América” va ser creada el 1895 per Joaquín Sánchez de Larragoiti i, com el nom indica, operava especialment al continent americà on encara perduren edificis de l’entitat aixecats els anys vint del segle passat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Ronda de Sant Pere, 3. Barcelona

Saber més

Què veure a prop