Explorant la muntanya fosca

Avui literalment ens perdrem per pistes, amb la moto (o la bici o el 4×4) en aquest itinerari pel Montnegre. O coneixes bé aquesta muntanya o no saps on aniràs a parar, que és el que m’ha passat a mi. No queda clar si el nom si ve de la pedra fosca que cobreix el terra o bé de la densitat del bosc. Tant és: és un lloc per sentir-te com Indiana Jones.

Roca-Rossa
Roca Rossa.

El monestir oblidat

Prenem la BV-5122 i al cap de poc de sortir de la població un senyal ens indica a Hortsavinyà cap a l’esquerra. Després d’un revolt la carretera s’enfila. Hem de seguir les indicacions del monestir Roca Rossa. És al costat d’un camp d’esports.

Aquesta malmesa construcció té més de 900 anys. Va viure una època d’esplendor i ara només queda una part de l’església de Santa Maria i d’una masoveria. Actualment ha estat “restaurada” amb un dubtós encert.

Tornem fins al primer revolt, on comença una pista que seguirem. Cal guiar-se pel sentit comú i no deixar mai la pista més ampla. Quan trobeu uns contenidors metàl·lics soterrats gireu a l’esquerra. Després anireu veient indicadors a diferents masos i també a Hortsavinyà, que és on anem.

Pany de l'església de Santa Eulàlia. Itinerari pel Montnegre.
Santa Eulàlia d’Hortsavinyà.

Sant Llop

Arribem a l’església de Sant Llop d’Hortsavinyà, també anomenada de Santa Eulàlia, que arribà a dependre de la seu de Girona. Tot i que està documentada del segle X, el que veieu és el resultat de posteriors modificacions.

Tornem pel mateix camí uns 350 metres per continuar la pista que porta a Can Pica. En un revolt trobem un antic forn on es coïen les pedres fins a calcinar-les. En acabat es trencaven, es bullien i finalment es convertien en calç.

Forn de calç d'Hortsavinyà. Itinerari pel Montnegre
Forn de calç.

La pista cada vegada s’endinsa més i més dins el bosc. Passareu pel coll de Can Benet on el camí es bifurca. Prenem el que baixa a mà dreta, cap a Sant Celoni.

En un parell de quilòmetres arribem a la font de la Brinxa, un indret especialment humit i evocador.

Font de la Brinxa. Itinerari pel Montnegre
Font de la Brinxa.

Sant Martí

Donant voltes i més voltes arribem a l’església de Sant Martí, des d’on gaudirem d’unes esplèndides vistes del Vallès Oriental.

Església de Sant Martí. Itinerari pel Montnegre
Sant Martí de Montnegre.

Es té constància del castell de Montnegre des del segle XIII. Avui resten tres pedres i mitja a la vora de l’església.  Per cert, hi ha un estira-i-arronsa amb un altre Montnegre a València. Allà hi va viure Joanot Martorell, autor del llibre Tirant lo Blanc. Aquí visqué Martí de Gualba, que sembla que va comprar el manuscrit i afegí uns quants capítols.

RPer acabar aquest itinerari pel Montnegre, reculem uns metres, fins on hi ha una petita esplanada per aparcar. Seguim la pista avall, avall i avall (uns 6 km) fins a entrar a una urbanització, creuar l’autopista i arribar a Sant Celoni.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Distància: ruta linial de 30 km

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).