Escultura de Joan Güell.

El costat fosc de la glòria

El monument a Joan Güell, empresari del segle XIX amb una història tèrbola.

A la cruïlla de Rambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes (Barcelona) hi ha uns angelets muntats damunt peixos que cada dia es juguen la vida amb el trànsit.

Aquesta font, realitzada per Frederic Marés, havia d’anar a plaça de Catalunya. En un inexplicable ball de rams, la van col·locar al lloc on hi havia una estàtua de Joan Güell que mirava cap al port.

Qui era aquest personatge?

En poques paraules, va ser un empresari que va fer fortuna a Cuba i en tornar, se la va passar creant indústries. La que potser us sona més és La Maquinista (que no el centre comercial). Fins i tot va ser regidor, diputat i senador. 

Joan Güell

La faig, la trenco i la torno a fer

El 1888, durant l’Exposició Universal, s’inaugura el monument en reconeixement dels seus mèrits. El 1936 el van enderrocar. En acabar la guerra es va refer amb un altre estil i Frederic Marés va reproduir l’estàtua. El conjunt es va col·locar on ara el veiem, donant-li un quart de volta perquè miri a plaça Espanya. 

Uns relleus ‘art déco’ al pedestal representen la navegació, el comerç i la indústria. Als peus, Güell té un rusc d’abelles, potser una al·legoria a l’infatigable esperit que tenia.

Joan Güell

El que la història amaga

A principis del segle XIX va marxar a Cuba on va ser l’industrial cotoner més ric, va arrodonir la seva fortuna amb el comerç d’esclaus i s’oposà activament a la independència de l’illa. El seu fill Eusebi (el mecenes de Gaudí) es va casar amb la filla del marquès de Comillas, un altre esclavista reconegut.

Amb aquest monument a Joan Güell, el dilema de la memòria històrica està servit.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

SituacióRambla de Catalunya amb Gran Via de les Corts Catalanes

Saber més

Què veure a prop