
Una població amb vistes (part II: camí Ral)
Segona passejada per Caldetes, també anomenada Caldes d’Estrac (Maresme).
Després de veure la zona alta (mai més ben dit), passejarem per l’elegant àrea sorgida al voltant del camí Ral i que donà a la vila el sobrenom de Caldetes.

Regust colonial
Comencem pel carrer de Callao, ciutat del Perú on la marina espanyola protagonitzà un combat naval el segle XIX. De fet, aquest carrer apareix també com baixada de l’Estació (!).
A la porta del número 1 hi ha un cap de Neró. Per què? Misteri.

Una mica més avall tombem a l’esquerra per baixar per un passatge. Al revolt veureu un insòlit motiu bucòlic fet amb rajoles.

Baixem fins al peu de la capella del Carme, construïda a finals del segle XIX perquè els treballadors del ferrocarril poguessin escoltar missa. L’arquitecte Laureà Arroyo després va marxar a Gran Canària on deixaria moltes obres d’estil eclèctic.

Zona d’estiueig
Al davant tenim l’estació del tren del 1857, de quan entrà en servei la primera línia de l’Estat.

Girem a l’esquerra i ens fixem amb les boniques cases d’aquest carrer, intentant obviar la desgràcia del viaducte que passa pels nostres caps. Aquí s’establí la primera onada d’estiuejants a finals del XIX
En arribar a la Riera tenim dues opcions. Si passem sota el pont, podem visitar el passeig dels Anglesos, amb magnífiques torres modernistes construïdes els anys 20 per la segona onada de nous rics vinguts de Barcelona.
Si optem per seguir recte, trobarem el carrer Santa Teresa, amb més cases dels primers estiuejants.

Al final s’aixeca una de les primeres torres d’estiueig de la vila: la mansió modernista de Can Nadal. Fixeu-vos en el curiós estil d’influència àrab. El propietari, Joaquim Maria Nadal, va ser secretari de Francesc Cambó.

El Camí Ral
Ara entrem al Camí Ral, antiga via que comunicava el litoral, des de Barcelona fins a Blanes. A finals del XIX moltes persones venen aquí a prendre banys termals i es construeixen hotels i fondes. La primera va ser la Fonda Vidal, al número 38, on tingueren lloc tertúlies d’intel·lectuals.

Girem pel carrer Sant Josep on us demano que aneu mirant les llindes, els picadors, les mènsules i les rajoles d’alguns balcons.

D’aquí podem destacar Ca la Cristina, al número 7, però tot el carrer té el seu encant.

Continuem pel camí Ral. Fixeu-vos amb l’esgrafiat a la façana del número 18. És una obra de Santi Estrany, un artista de Mataró, ciutat on va deixar un ampli llegat d’aquesta tècnica.

I seguint recte arribem al punt d’inici d’aquesta passejada per Caldetes.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Itinerari: veure el mapa
Saber més
- Capella del Carme: festacatalunya.cat
- Carrers de Santa Teresa i Callao: festacatalunya.cat
- El combat del Callao: wikiwand.com
- Els principals edificis: caldetes.cat
- Passeig dels Anglesos: poblesdecatalunya.cat
- Can Nadal: festacatalunya.cat
- La fonda Vidal: escomar.blog.cat
- Santi Estrany: wikiwand.com
- Història de Caldes d’Estrac: caldetes.cat
- Inventari del patrimoni local: patrimonicultural.diba.cat