Pavelló esportiu de Granollers.

L’art de fer esport

El pavelló esportiu de Granollers, conegut com ‘el parquet’.

Per començar, em dóna per pensar que hi ha tres coses que han rebut més diners i esforços que cap altra: la religió, la política i l’esport (algun, que no tots). Potser per això han sobreviscut tants temples, palaus, castells i recintes esportius.

Corria l’any 1960 quan a Granollers (Vallès Oriental) s’inaugurà un flamant pavelló esportiu, el tercer en tot l’Estat en tenir sostre. En un principi, havia de tenir a més, un gimnàs i una pista d’atletisme, però imagino que el sobrecost que va tenir l’ampliació de l’edifici sobre els plànols, va fer impossible la totalitat del projecte. Tanmateix, el terreny va ser cedit per la propera empresa Roca Umbert, actualment un centre de les arts

Arcs de ciment al Pavelló esportiu de Granollers

L’autor

Aquest interessant edifici, obra de l’arquitecte municipal Joan Barangé Tusquets, a més de funcional, és interessant per la innovadora estètica i pels materials utilitzats.

De Barangué pràcticament no he trobat informació. Tan sols sé que va néixer a Granollers el 1928 i durant els anys seixanta i setanta va ser arquitecte municipal d’aquesta ciutat. A Granollers va projectar l’Escola Municipal del Treball, l’escola Salvador Llobet, el parc Torras Villà i un monument a Clavé. A més, també és autor d’una capella a Sant Quirze Safaja i un edifici a l’avinguda Diagonal de Barcelona.

El més característic d’aquet pavelló són els arcs de formigó que suporten l’immensa coberta que sembla flotar. Des de fora semblen costelles que creen jocs visuals. D’altra banda, la façana principal, utilitzada com a frontó, es troba recoberta amb ceràmica vitrificada de colors blaus (com una piscina, vaja) i apareixen les anelles olímpiques.

anelles olímpiques al Pavelló esportiu de Granollers

La pista original també era de formigó, però temps després es va recobrir de fusta, fet pel qual l’edifici es coneix com ‘el parquet’. Durant els primers anys, aquesta estructura va veure com el Club Balonmano Granollers feia una brillant història. Un encert que el pavelló esportiu de Granollers, l’hagin conservat pràcticament intacte.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Lluis Companys 10. Granollers

Saber més

Què veure a prop