Façana eclèctica del Palau Marcet.

De palau a cinema

El que ara coneixem com cinema Comèdia (Barcelona), va ser en realitat el Palau Marcet, la luxosa residència de Frederic Marcet i Vidal a finals del XIX.

Aquest senyor, a més de polític i empresari, també tenia una peixateria i va ser el director de l’empresa ferroviària que enllaçava Barcelona amb França.

Nascut a Barcelona el 1828, Marcet va ser a més, vicepresident de la Diputació de Barcelona i a les eleccions generals espanyoles de 1886 va ser elegit diputat per Barcelona.

Balcons del Palau Marcet

Entre l’especulació i la superstició

Aquest habitatge és d’estil eclèctic, és a dir, que barreja diferents estils caducats: gòtic, barroc, clàssic, … Un poti poti ostentós molt del gust de l’època.

Va ser projectat el 1887 per Tiberi Sabater i Carné, arquitecte nascut a Vilanova i la Geltrú, a qui es deu també el Casino Mercantil o Borsí, a la plaça de la Verònica de Barcelona. La decoració interior va anar a càrrec d’importants artistes.

Al darrere hi havia un gran jardí que va passar a millor vida amb l’especulació, desapareixent també la façana posterior. Actualment l’ocupa l’hotel Avenida Palace.

Més tard va canviar de mans i es va modificar l’interior per a ser teatre. Però ah, el món supersticiós de la faràndula no va voler saber res d’un edifici que, a més de pintat de groc, era al número 13 del passeig de Gràcia! Massa mala estruga. Tot i això, un cop acabada la guerra s’aconseguí fer representacions.

Fins que el 1960, el Palau Marcet es tornà a adaptar a les circumstàncies, aquest cop convertit en cinema (i més tard en multi sales).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Passeig de Gràcia, 13. Barcelona

Saber més

Què veure a prop