Aquarel·la amb una panoràmica de la plaça de Catalunya amb la casa Pich i Pon.

El missatger dalt la teulada

La Casa Pich i Pon de plaça Catalunya.

Segur que t’has fixat en els templets que coronen l’edifici que hi ha al xamfrà de Rambla de Catalunya amb plaça de Catalunya (Barcelona). 

En primer lloc, aquell personatge que sembla estar ballant és Hermes, missatger dels déus olímpics entre altres molts atributs. D’aquí que normalment se’l representa amb unes ales als peus o al casc. A Barcelona, la imatge d’aquesta divinitat va ser utilitzada fins a l’exasperació, per la seva relació amb el comerç.

No obstant això, em sap greu, però t’haig de dir que són de plàstic. Ooohhh!

Barcelona. Casa Pich i Pon

L’alcalde analfabet

Joan Pich i Pon (déu n’hi do amb el nom!) literalment no tenia estudis però si mà pels negocis. Arribà a ser alcalde de Barcelona el 1935, però se’l coneix més per especulador i per les pífies que deia quan parlava, com “luz genital”, “Tirano de Bergerac” o “A de Acienda”.

El 1921 encarregà a Josep Puig i Cadafalch la reforma de l’edifici existent, reservant-se l’àtic per viure-hi, contràriament al costum de l’època, que considerava el pis ‘principal’ com el més luxós.

L’estructura seguia les proporcions del desaparegut Hotel Colon, tot just al costat. No obstant això, l’estil s’aparta del modernisme que coneixem d’aquest arquitecte. Inspirat en edificis americans, l’aparença sòbria entra més aviat dins el noucentisme.

Al damunt, tres templets coronàven el terrat.

Aquarel·la amb una panoràmica de la plaça de Catalunya amb la casa Pich i Pon.
La plaça de Catalunya.

Tres templets? Si només hi ha dos!

En els seus orígens en tenia tres. Però quan 30 anys més tard, van edificar el que coneixem com a edifici Banesto, a l’alcalde Porcioles els hi van fer nosa i els va fer eliminar. D’aquesta manera s’aprofità l’espai per posar publicitat lluminosa.

Finalment el 1982, acabada aquella època fosca, es van refer amb materials plàstics els dos que veiem. El tercer no hi cabia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de Catalunya, 9. Barcelona

Saber més

Què veure a prop