Vila de frontera

Itinerari per Conesa (Conca de Barberà).

Com la majoria de poblacions de la Conca de Barberà, Conesa va néixer al segle XI per tal de conquerir les terres als infidels i assegurar una sòlida frontera. Sembla que el topònim prové del llatí i ve a dir ‘espès de vegetació’, tot i que veient els nombrosos camps de cereals que envolten la població, es fa difícil de creure.

Aquarel·la amb una panoràmica de Conesa entre camps d'ametllers.

L’entrada

Per començar aquest itinerari per Conesa, entra pel Portal de Santa Maria, del segle XIV, amb una petita imatge de la verge. A cada costat hi havia una torre de les vuit que tenia la muralla. Tot i que antigament hi hagué un mur anterior, no en queda cap indici. El clos que pots contemplar actualment data de quan el mercat prengué més importància.

Portal de Santa Maria. Itinerari per Conesa
La imatge va ser restaurada per un artista local.

Sota la porxada de la plaça Major tenia lloc el mercat setmanal, privilegi aconseguit al segle XIII en passar a ser vila, segons decret de Jaume I. Un segle més tard, el mercat esdevingué punt clau en l’economia de la vila. Al seu voltant s’estructuraven els principals edificis, així com el forn de pa i la carnisseria comunal.

Capitell a la plaça Major. Itinerari per Conesa
Capitell a la plaça Major.

No tinc paraules per descriure l’evocador espai on es troba l’entrada de l’església. Cal tenir en compte que el traçat circular de la vila es va fer seguint l’orografia del terreny, per això hi ha carrers i espais sense sortida.

L’edifici, que mai es va acabar, és del segle XIV, d’un gòtic amb poques floritures. El més destacable és la portalada on es veu un conjunt escultòric amb la Mare de Déu i el fill als braços. A banda i banda hi ha un parell d’àngels damunt dues mènsules en forma de cap. La nota curiosa és que aquests caps semblen sortir de la pedra. Es pensa que podrien representar el picapedrer que va fer aquesta obra i el seu ajudant.

Detall de cap esculpit a la portalada de l'església de Santa Maria. Itinerari per Conesa
Traient el cap per la porta.

Per carrers i carrerons

Un carreró sense sortida t’acostarà a Cal Gallard, un edifici renaixentista remodelat al segle XVI per convertir-lo en residència de monjos. En aquest casal havia viscut la família Montpaó, qui al segle XIII foren senyors del castell de Conesa.

Escut damunt una finestra de Cal Gallard. Itinerari per Conesa
Què va ser primer, l’escut o la finestra?.

Continua pel carrer Major, l’únic de la vila, que va girant i prenent diferents noms. Atura’t a la Font Vella, construïda damunt l’original que és uns metres més avall. Uns rètols indiquen el nivell de les riuades. La més important tingué lloc al segle XIX, però la que tothom recorda ara és la darrera, ocorreguda el 2014. Cada aiguat ha estat batejat amb el nom del sant del dia que va passar.

Ara el carrer es diu de la Font i dóna la volta. A la part més alta arrenca el carrer del Castell. Lamento dir-te que de la primitiva fortificació que donà origen a la població només trobaràs una paret i una porteta que pots confondre amb una casa qualsevol.

Indicadors de l'alçada dels aiguats. Itinerari per Conesa
Els sants aiguats.

Del call al castell

Continua uns metres pel carrer de Dalt i entraràs al carrer Ravalla, sense sortida. Aquí estava situat el call jueu on s’establiren tota mena d’artesans. Molts d’ells es van passar al cristianisme quan es decretà l’ordre d’expulsió, quedant-se a la població. Per exemple, un d’ells es convertiria en Fra Jeroni Contijoch, abat de Santes Creus i és qui feu aixecar a Conesa la residència per a monjos.

Recula fins al carrer del Castell i baixa per l’estret carreró que et durà novament a la font. Passa per sota del portal de Sant Antoni, també anomenat Reial o del Rei, ja que al damunt figura l’escut reial amb les quatre barres i la data 1385.

Carreró amb escales i portals. Itinerari per Conesa
De la font al castell.

L’altre costat de la riera

A continuació, creua la riera, que sembla ajudar a fixar una part dels límits medievals, per veure les restes de l’ermita de Sant Antoni. Edificada a final segle XIII fora del recinte murallat, podria haver servit d’hospital per acollir les persones infectades per les epidèmies.

Restes de l'ermita de Sant Antoni. Itinerari per Conesa
Salvada i restaurada per la força veïnal.

Seguidament, uns metres a l’esquerra tens el que queda de la creu de terme del segle XV. Està situada en una cruïlla de camins que menen a Santa Coloma de Queralt i a Savallà del Comtat. El relleu conté imatges així com els escuts de la corona catalano-aragonesa, el de la família Cervera i el dels Montpaó, castlans del castell de Conesa.

Creu de terme. Itinerari per Conesa
Al peu de la creu.

Per continuar en aquest itinerari per Conesa, torna per la riera. Passa de llarg del portal i trobaràs la curiosa façana posterior de Ca l’Escarola, nom popular que fa esment a la peculiar decoració de les arcades de les galeries. Es tracta d’un edifici documentat al segle XVII i molt reformat cap al 1918, quan pertanyia a Alfons Segarra qui feu fortuna com a exportador de barrets de pell. Aquesta obra, executada per Miquel Albareda Canyelles, mostra una tardana i personal inspiració del modernisme. Albareda fou un paleta nascut al minúscul nucli segarrenc de Pavia.

Galeria porxada de Ca l'Escarola. Itinerari per Conesa

Monuments contemporanis

Del mur de pedra seca del camí sorgeixen els rostres de l’interessant conjunt escultòric ‘Evolució‘ de Dolors Coma Comajuncosa. Aficionada a les belles arts així com a l’escriptura, aquesta artista lleidatana tant és capaç de modelar en fang, fusta o metall com escriure assaig i poesia. Una inundació va destruir l’estudi que tenia en aquesta població.

Conjunt escultòric al mur.
Sortint del mur.

Dona la volta pel darrere de l’església per veure el monument a la pagesia. Aquesta obra, dibuixada el 2017 per l’artesà Jordi Salvador i retallada damunt del ferro és un homenatge a les persones de la vila que des del segle XI i durant molt de temps visqueren de la pagesia i de la ramaderia.

Escultura metàl·lica d'una antiga pagesa.
La pagesa s’en va al mercat.

Per acabar, dalt d’una columna hi ha el que podria passar per una creu de terme. D’una banda, hi ha gravada una creu. De l’altra banda, pots veure l’escut de Montblanc. En realitat es tracta d’una estela funerària medieval. Antigament, s’utilitzaven per marcar el lloc d’un enterrament i és molt comú veure-les actualment com a decoració als cementiris dels voltants.

Estela funerària medieval amb una creu grabada al centre.
Cara i creu.

I fins aquí has arribat en aquest itinerari per Conesa. No obstant això, et recomano aprofitar per descobrir altres poblacions d’aquesta comarca sovint oblidada de les rutes turístiques.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. Bon dia Rondaller,
    T’acabo de deixar un comentari a l’entrada “L’art d’espantar les tempestes” i com que just t’acabo de descobrir no sé si ho hauré fet bé.
    A banda del que et deia allà, et volia preguntar si coneixes el Bosc de Bambú a Les Gavarres, prop de Romanyà de la Selva. És una passejada curiosa per una zona molt bonica i amb molts dolmens, però el que ens va sorprendre més, és que en arribar a l’esmentat bosquet hi ha a dintre dos safareigs que resulten francament incongruents allà al mig del no res…. ens vam quedar amb les ganes de saber-ne més i qui els feia servir en el seu temps. Una altra raresa és que a dins d’un dels dos hi ha tres peixos vermells que semblen feliços de viure en aquest lloc.
    Per casualitat en saps alguna cosa?
    Gràcies!

    • Mercè,

      No coneixia aquest bosc de bambú. He trobat que moltes rutes hi passen i la gent en parla, però no sembla tenir un nom ni figurar com un indret protegit.

      A principis del s. XX s’hi establí a Palamós una empresa que en conreava per a diferents usos i més tard s’especialitzà en llengüetes per a instruments musicals. Qui sap, potser aquesta era una de les plantacions.

      De totes maneres, el fet d’haver un rentador i una font, fa sospitar que potser pertany a Can Cases, la masia que hi ha prop. El bambú era utilitzat per a fer tanques, degut a la seva ressistència.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).