Vila de comtes

Una ullada a Santa Coloma de Queralt i al paisatge que l’envolta et fa adonar que aquesta població té molta història al darrere.

Per començar, es dóna la particularitat que les terres al nord de la Conca de Barberà, constitueixen una comarca natural anomenada Baixa Segarra que conserva trets comuns amb la Segarra. De fet, durant la Segona República el nom de Santa Coloma de Queralt va ser Segarra de Gaià. Entra pel monumental Portal del Sanou, dels segles XIII al XV, una de les portes d’entrada de la vila closa.

Portal de Sanou de Santa Coloma de Queralt.
Portal de Sanou.

La Plaça Major

La magnífica plaça Major té el seu origen durant l’expansió del segle XIII i segueix el traçat de l’antiga muralla del castell. Era coneguda com la plaça de les Eres, ja que era el lloc on es batien les collites. Els porxos, anomenats voltes ja existien al segle XIV.

Els porxos de la plaça Major. Santa Coloma de Queralt
Unitat en la diversitat.

Si t’hi fixes bé, aniràs descobrint dracs metàl·lics als balcons. Són els anomenats keresus, mot format a partir de dues paraules gregues i que vol dir penya alta. Després acabaria convertint-se en Queralt. La majoria d’aquests dracs són del segle XVIII i identificaven els defensors de l’arxiduc Carles d’Àustria, en contraposició dels partidaris del duc Felip d’Anjou.

Drac metàl·lic en un balcó. Santa Coloma de Queralt
Plantant cara al contrari.

El castell

A continuació, travessa una plaça que de fet era el pati d’armes del castell on hi ha la capella de Santa Magdalena del XIV. Pertanyia a l’hospital del mateix nom situada a l’entrada de la plaça Major. Es traslladà aquí el 1922 per salvar-la de l’enderroc.

Dirigeix-te al castell dels Comtes, de gran importància a l’Edat Mitjana. Ara hi ha l’oficina d’informació. Aprofito per agrair l’Ana i la Teresa la seva gran amabilitat, les curoses explicacions i el fet d’haver-nos mostrat llocs del castell normalment tancats a les visites. Dóna gust visitar un lloc amb persones així.

Forrellat en una porta del castell dels Comtes.
L’art de tancar una porta.

Mal que ha sofert moltes transformacions, el castell conserva una torre circular del segle XI.

Torre circular del castell dels Comtes.
La part més antiga del castell.

La senyorial escala és del segle XVI, època en què Pere de Queralt rebé el títol de comte i l’edifici esdevingué un palau.

Escala senyorial del castell.
L’escala dels comtes.

El Call

Seguidament, endisa’t pels carrerons de que va ser l’important Call Jueu, on va tenir especial rellevància el comerç del safrà. Les primeres referències d’aquesta ben organitzada comunitat es remunten al segle XIII, encara que es pensa que podrien ser-hi de molt abans. En morir el rei Joan II, protector dels jueus, va començar la seva desaparició fins que el 1492 es decretà l’expulsió.

Façana esgrafiada al Call Jueu.
Record d’un barri pròsper.

La font

Fora del traçat de la muralla hi ha la magnífica font barroca de les Canelles, del XVII. Malgrat que no és del tot exacte, ens explica un vilatà que aquí neix el riu Gaià. És fàcil creure-ho veient com brolla l’aigua pels brocs en forma de cap.

Brocs amb forma de cap de la font de les Canelles.
Les bèsties de la font.

A la part superior hi ha una imatge de Santa Coloma amb una óssa. Tot i ser una de les màrtirs més venerades a l’Edat Mitjana, la vida d’aquesta noia nascuda a Hispània al segle III té més de llegenda que de realitat. Va fugir de casa a causa de la persecució contra els cristians i pel camí cap a França la batejaren com a Coloma per la seva innocència.

Quan la van enxampar, la condemnaren a prostituir-se però una óssa la protegí. Llavors la van fer cremar, però una pluja va apagar el foc, motiu pel qual era invocada per fer ploure. Al final, l’emperador, que no estava per més romanços, li va fer tallar el cap i teme resolt.

Escultura de Santa Coloma al coronament de la font.
La Coloma i l’óssa.

La creu gòtica de terme que veus aquí mateix és una reproducció, però si no ho saps, et sembla igualment admirable. La iconografia fa referència a la Passió.

Creu gòtica de terme. Santa Coloma de Queralt
Compendi de la Passió.

Bell-lloc

A continuació, voreja els límits de la població per anar a veure l’ermita de Santa Maria de Bell-lloc, construïda al segle XIII per tal de ser el panteó dels senyors de Queralt. Tanmateix han desaparegut les edificacions posteriors aixecades per acollir un convent. És admirable la portalada romànica, amb un delicadíssim treball de la pedra.

Capitells a la portalada de Santa Maria de Bell-lloc. Santa Coloma de Queralt
Com fer puntes al coixí.

L’església

Torna a travessar la muralla, per sota del portal del Martí o pel del Vicari i entraràs a la porticada plaça d’Avall o de l’Església, on tenia lloc el mercat del safrà, comerç en mans dels jueus. És la plaça més antiga de la vila i ocupa una part de l’antic cementiri medieval.

Mènsula amb rostre a la porta de l'església de Santa Maria. Santa Coloma de Queralt
Vigilant qui entra a l’església.

L’església parroquial de Santa Maria va ser edificada a partir del segle XIV. Té dos campanars gòtics, un de petit i un altre molt més robust.

Campanar de l'església de Santa Maria. Santa Coloma de Queralt. Conca de Barbera
No és alt, però impressiona.

Dins i fora es barregen diferents estils, fruit de modificacions efectuades al llarg de més de tres segles. Una de les portes gòtiques aparegué en enderrocar una altra de barroca. També veuràs elements reaprofitats, com uns capitells que fan de pica baptismal, un dels quals mostra un monjo amagat.

Pica Baptismal de l'església de Santa Maria. Santa Coloma de Queralt
Que no em vegin, que no em vegin.

Cal parar atenció al retaule gòtic de Sant Llorenç, fet en alabastre. Representa la vida d’aquest màrtir que van rostir en una graella. L’autor, Jordi de Déu, era d’origen grec i al segle XIV va ser comprat a Barcelona com a esclau d’un escultor. Entre moltes altres feines, treballà al panteó de Pere III del monestir de Poblet.

Retaule gòtic de Sant Llorenç. Santa Coloma de Queralt.
La història de Sant Llorenç, en alabastre.

Per acabar, acosta’t a donar un cop d’ull al portal de Santa Coloma o de la Castlania, on començava el camí cap a Montblanc. La casa del damunt era l’habitatge del Carlà, el delegat del senyor feudal a la vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).