Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

El claustre viatger (II)

Segona part del claustre de Montsió.

Després de conèixer la història d’aquest magnífic recinte gòtic, anem a veure si el sabem ‘llegir’.

Especulant simbolismes.

Tots els capitells i columnes  que tanquen l’espai són iguals. La base de cada capitell representa unes estilitzades fulles d’acant. Aquest vegetal té una simbologia relacionada amb la vida eterna, que ve dels temps dels grecs. Per això sovint la trobem als cementiris.

A cada cara del capitell hi ha dues roses de 5 pètals i un escut amb un lliri (flor de lis). La rosa (sense espines) pot tenir diferents significats. Des de l’Edat Mitjana es va associar amb la santedat de la Verge Maria, reforçat per alguns textos bíblics. Per altra banda, el nombre de pètals és una referència a les ferides de Crist a la creu (mans, peus i costat). 

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Derivat de rosa, tenim rosari (o roser, que sembla més correcte) i designa una pregària tradicional catòlica i també el collaret, ja mencionat al segle IX, que s’utilitza per a no descomptar-se mentre es resa. Cada ‘apartat’ conté cinc ‘misteris’ (una altra vegada el cinc).

L’escut amb el lliri podria representar l’orde dominic, que és un dels motius que apareix al seu segell al segle XIII. També pot referir-se a la procedència francesa de Constança de Bellera, que encapçalà les monges vingudes de França per ocupar el monestir. Però el lliri també és utilitzat per l’església catòlica com a símbol marià de la puresa i perquè va ser la flor que brotà de la vara de Sant Josep.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Altres claustres de Catalunya presenten una decoració similar, com el de la Concepció a Barcelona. D’altres només presenten les roses, en grups de dos o tres com el de Sant Daniel a Girona, Sant Pere de Puel·les a Barcelona i Santa Anna, també a Barcelona.

Mans netes.

Normalment el claustre gòtic incorpora una font. Una de les funcions principals era servir de rentamans a la comunitat religiosa. La del claustre de Montsió, conté a la part superior un relleu representant el Misteri de la Presentació, amb Maria pujant les escales del temple.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Dos capitells als extrems de la font mostren els pares de la nena, Sant Joaquim i Santa Anna.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Molta gent al convent.

A les cantonades interiors veureu unes mènsules amb representacions variades. Aquest element, que en part sembla mig capitell, servia per sustentar el final d’una volta.

Antigament res no era merament decoratiu. Tot tenia un significat, però malauradament no sempre he pogut esbrinar-lo. Així que us deixo amb una selecció d’imatges, com la del cap del rei trepitjat per dos lleons. El lleó és considerat com a rei de reis i a la Bíblia es proclama a Crist com a Lleó de Judà.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Un altre lleó, símbol de Crist, lluitant contra el maligne.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Un ferotge drac menjant-se un animal, potser un exemple de què li espera a un pecador.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

La porta del Paradís.

El que havia estat l’entrada del claustre, ara mena a un jardí. Observeu els magnífics relleus. A mà dreta s’explica l’episodi de l’anunciació de Maria i a l’esquerra tenim Sant Jordi, el drac, la donzella i uns reis que s’ho miren des de la finestra.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Fotografia de Xavi Serrano.

A la part exterior hi ha representats Adam i Eva, la visita de Maria a la seva cosina Isabel i l’arcàngel Sant Miquel.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

I quina relació hi ha entre totes aquestes escenes? Tornant a especular, podríem dir que tot gira al voltant del triomf de Déu sobre el pecat.

Noblesa religiosa.

En una paret, dos lleons que s’han fet la permanent, sostenen el sepulcre de Sor Catalina Amat Palou, priora del monestir al segle XVI.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Com que la senyora venia de casa bona, apareixen els escuts nobiliaris de les famílies.

Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA