El claustre viatger (II)

Segona part de la visita al claustre de Montsió a Esplugues de Llobregat.

Després de conèixer la història d’aquest magnífic recinte gòtic, anem a veure si el sabem ‘llegir’.

Especulant simbolismes

Tots els capitells i columnes  que tanquen l’espai són iguals. La base de cada capitell representa unes estilitzades fulles d’acant. Aquest vegetal té una simbologia relacionada amb la vida eterna, que ve dels temps dels grecs. Per això sovint la trobem als cementiris.

A cada cara del capitell hi ha dues roses de 5 pètals i un escut amb un lliri (flor de lis). La rosa (sense espines) pot tenir diferents significats. Des de l’Edat Mitjana es va associar amb la santedat de la Verge Maria, reforçat per alguns textos bíblics. Per altra banda, el nombre de pètals és una referència a les ferides de Crist a la creu (mans, peus i costat). 

Capitell amb un escut amb la flor de lis i dues roses. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Derivat de rosa, tenim rosari (o roser, que sembla més correcte) i designa una pregària tradicional catòlica i també el collaret, ja mencionat al segle IX, que s’utilitza per a no descomptar-se mentre es resa. Cada ‘apartat’ conté cinc ‘misteris’ (una altra vegada el cinc).

L’escut amb el lliri podria representar l’orde dominic, que és un dels motius que apareix al seu segell al segle XIII. També pot referir-se a la procedència francesa de Constança de Bellera, que encapçalà les monges vingudes de França per ocupar el monestir. Però el lliri també és utilitzat per l’església catòlica com a símbol marià de la puresa i perquè va ser la flor que brotà de la vara de Sant Josep.

Mènsula amb dos personatges sostenint un escut amb la flor de lis. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Altres claustres de Catalunya presenten una decoració similar, com el de la Concepció a Barcelona. D’altres només presenten les roses, en grups de dos o tres com el de Sant Daniel a Girona, Sant Pere de Puel·les a Barcelona i Santa Anna, també a Barcelona.

Mans netes

Normalment el claustre gòtic incorpora una font. Una de les funcions principals era servir de rentamans a la comunitat religiosa. La del claustre de Montsió, conté a la part superior un relleu representant el Misteri de la Presentació, amb Maria pujant les escales del temple.

Relleu amb la verge Maria pujant les escales del temple. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Dos capitells als extrems de la font mostren els pares de la nena, Sant Joaquim i Santa Anna.

Mènsula amb Sant Joaquim. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat
Mènsula amb Santa Anna. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Molta gent al convent

A les cantonades interiors veureu unes mènsules amb representacions variades. Aquest element, que en part sembla mig capitell, servia per sustentar el final d’una volta.

Antigament res no era merament decoratiu. Tot tenia un significat, però malauradament no sempre he pogut esbrinar-lo. Així que us deixo amb una selecció d’imatges, com la del cap del rei trepitjat per dos lleons. El lleó és considerat com a rei de reis i a la Bíblia es proclama a Crist com a Lleó de Judà.

Dos lleons trepitjant el cap d'un rei en una mènsula del Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Un altre lleó, símbol de Crist, lluitant contra el maligne.

Mènsula amb un lleó lluitant amb un drac. Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

Un ferotge drac menjant-se un animal, potser un exemple de què li espera a un pecador.

Mènsula amb un drac menjant un altre animal.

La porta del Paradís

El que havia estat l’entrada del claustre, ara mena a un jardí. Observeu els magnífics relleus. A mà dreta s’explica l’episodi de l’anunciació de Maria i a l’esquerra tenim Sant Jordi, el drac, la donzella i uns reis que s’ho miren des de la finestra.

Sant Jordi i el drac en un capitell
Fotografia de Xavi Serrano.

A la part exterior hi ha representats Adam i Eva, la visita de Maria a la seva cosina Isabel i l’arcàngel Sant Miquel.

Capitell amb Adam i Eva i Maria visitant Isabel.

I quina relació hi ha entre totes aquestes escenes? Tornant a especular, podríem dir que tot gira al voltant del triomf de Déu sobre el pecat.

Noblesa religiosa

En una paret, dos lleons que s’han fet la permanent, sostenen el sepulcre de Sor Catalina Amat Palou, priora del monestir al segle XVI.

Lleó sostenint un sepulcre al Claustre de Montsió.

Com que la senyora venia de casa bona, apareixen els escuts nobiliaris de les famílies.

Escut nobiliari al Claustre de Montsió.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de l’Església, 82. Esplugues de Llobregat

Saber més

Aquest article es complementa amb la primera part del claustre de Montsió

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).