Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat.

El claustre viatger (I)

Primera part de la visita al claustre de Montsió. 

Unes monges rondalleres

Corria el segle XIV quan Maria, filla de Jaume II el Just, que era al monestir de Sixena (Aragó), va decidir obrir una sucursal de monges dominiques a Barcelona. Trià un lloc fóra de les muralles, vora les Drassanes, tan a prop del mar, que van haver de fugir a causa d’un combat.

Pere el Cerimoniós els concedí uns solars a prop de l’Hospital de la Santa Creu i s’hi van traslladar així que van poder.

Mènsula a l'interior del Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

En un ball de rams difícil d’explicar, al segle XV les monges es van tornar a traslladar, aquesta vegada a un convent situat a l’actual carrer Montsió, que deixava una altra congregació religiosa.

Aquí sembla que va anar millor i van ampliar les instal·lacions i construiren el claustre. Més tard afegirien un pis imitant la part inferior.

Al segle XVIII tot va quedar malmès a causa d’uns bombardejos. Les reparacions eren costoses i posteriorment les dependències van ser ocupades militarment al XIX, així que torna a fer maletes. Aquesta vegada van anar al convent del carrer dels Àngels, mentre intentaven salvar l’anterior edifici de la demolició, especialment el claustre.

Arcades gòtiques. Esplugues de Llobregat
Fotografia de Xavi Serrano.

A l’Eixample

A finals del XIX, després d’haver malvenut les seves pertinences, van poder comprar un solar a la Rambla de Catalunya que tot just s’estava urbanitzant. Allà van muntar el claustre gòtic i van estar més o menys bé fins que la Guerra Civil les va fer fóra una altra vegada.

Aquesta vegada van marxar més lluny i el 1947 van comprar una finca a Esplugues de Llobregat. Allà va tornar a viatjar el claustre, que ja semblava un joc de construccions al qual se li van perdent peces pel camí, de manera que el que ara veiem és de dimensions més reduïdes i amb parts canviades de lloc.

Font dins el claustre. Esplugues de Llobregat
La font del claustre. Fotografia de Xavi Serrano.

Què és el Mont Sió?

En temps bíblics, Sió havia estat una fortalesa conquerida pel rei David. Amb el temps el nom esdevingué llegendari i sinònim de Jerusalem, lloc on Salomó va construir un temple.

Molt de temps després (segons un evangeli apòcrif), els pares de Maria portarien la seva filla de tres anys per al ritual de la Presentació. La nena pujà les escales del temple i li va donar per ballar davant el Gran Sacerdot, fet que s’interpretà com un miracle pel qual Déu l’havia escollit per a ser la mare de Jesús.

El pati a través de les arcades. Esplugues de Llobregat

Així mateix, s’explica que hi havia quinze graons que representen l’ascens al coneixement. De fet, al segle XV se celebrava al convent la ‘festa dels graons’.

Saber tot això és important per entendre, a més del nom, algunes coses que veurem a la segona part de la visita al claustre de Montsió.

Ombra d'una reixa. Esplugues de Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Església, 82. Esplugues de Llobregat

Saber més

Què veure a prop