El claustre viatger (I)

Primera part de la visita al claustre de Montsió. 

Unes monges rondalleres

Corria el segle XIV quan Maria, filla de Jaume II el Just, que era al monestir de Sixena (Aragó), va decidir obrir una sucursal de monges dominiques a Barcelona. Trià un lloc fóra de les muralles, vora les Drassanes, tan a prop del mar, que van haver de fugir a causa d’un combat.

Pere el Cerimoniós els concedí uns solars a prop de l’Hospital de la Santa Creu i s’hi van traslladar així que van poder.

Mènsula a l'interior del Claustre de Montsió. Esplugues de Llobregat

En un ball de rams difícil d’explicar, al segle XV les monges es van tornar a traslladar, aquesta vegada a un convent situat a l’actual carrer Montsió, que deixava una altra congregació religiosa.

Aquí sembla que va anar millor i van ampliar les instal·lacions i construiren el claustre. Més tard afegirien un pis imitant la part inferior.

Al segle XVIII tot va quedar malmès a causa d’uns bombardejos. Les reparacions eren costoses i posteriorment les dependències van ser ocupades militarment al XIX, així que torna a fer maletes. Aquesta vegada van anar al convent del carrer dels Àngels, mentre intentaven salvar l’anterior edifici de la demolició, especialment el claustre.

Arcades gòtiques. Esplugues de Llobregat
Fotografia de Xavi Serrano.

A l’Eixample

A finals del XIX, després d’haver malvenut les seves pertinences, van poder comprar un solar a la Rambla de Catalunya que tot just s’estava urbanitzant. Allà van muntar el claustre gòtic i van estar més o menys bé fins que la Guerra Civil les va fer fóra una altra vegada.

Aquesta vegada van marxar més lluny i el 1947 van comprar una finca a Esplugues de Llobregat. Allà va tornar a viatjar el claustre, que ja semblava un joc de construccions al qual se li van perdent peces pel camí, de manera que el que ara veiem és de dimensions més reduïdes i amb parts canviades de lloc.

Font dins el claustre. Esplugues de Llobregat
La font del claustre. Fotografia de Xavi Serrano.

Què és el Mont Sió?

En temps bíblics, Sió havia estat una fortalesa conquerida pel rei David. Amb el temps el nom esdevingué llegendari i sinònim de Jerusalem, lloc on Salomó va construir un temple.

Molt de temps després (segons un evangeli apòcrif), els pares de Maria portarien la seva filla de tres anys per al ritual de la Presentació. La nena pujà les escales del temple i li va donar per ballar davant el Gran Sacerdot, fet que s’interpretà com un miracle pel qual Déu l’havia escollit per a ser la mare de Jesús.

El pati a través de les arcades. Esplugues de Llobregat

Així mateix, s’explica que hi havia quinze graons que representen l’ascens al coneixement. De fet, al segle XV se celebrava al convent la ‘festa dels graons’.

Saber tot això és important per entendre, a més del nom, algunes coses que veurem a la segona part de la visita al claustre de Montsió.

Ombra d'una reixa. Esplugues de Llobregat

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Església, 82. Esplugues de Llobregat

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).