Cúpula modernista a Canet de Mar.

Inspiració medieval

Primer itinerari per Canet de Mar (Maresme).

Sí, ja ho sé, dir Canet de Mar és dir modernisme. Però no perdem de vista que ja a la prehistòria es van establir pobladors en aquest indret de clima tan benigne. Per tant, segur que trobarem més coses.

Esgrafiats a la Casa Floris, habitatge projectat per Pere Domènech a Canet de Mar (Maresme).
Filigranes a la Casa Floris.

Com totes les poblacions del Maresme, aquesta vila està creuada per rieres que han condicionat el seu urbanisme. Normalment en aquests torrents hi creixien canyes, probable origen del nom de la vila, tal com surt a l’escut. Tot i què també apareix un gos, poc sembla tenir a veure amb la realitat.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Esgrafiats de la torreta de l'Ateneu, amb l'escut de la vila.
El gos i el drac.

Molt a prop de l’estació de trens, i per tant lloc de pas, la Riera de Sant Domènec conté algunes de les millors mostres d’edificacions modernistes. En tornar de les colònies espanyoles de Cuba, Puerto Rico i Uruguai, els anomenats indians van voler ostentar la seva riquesa construint luxosos edificis als principals carrers.

Fent cantonada amb la carretera trobem Cal Negra, una casa d’estiueig de finals del XIX on va viure Amèlia Vivé una poetessa de la qual no he trobat més informació. Les seves inicials són al medalló dalt la teulada.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Finestra de Cal Negra, on va viure la poetessa Amèlia Vivé.
La finestra de l’Amèlia.

A pocs metres riera amunt tenim Can Serra, de principis del XX. És obra de Pere Domènech, fill de Lluís Domènech i Montaner, conegut per ser l’autor de l’Estadi Olímpic de Barcelona. Va deixar altres obres a la vila que després veurem i també alguns cellers per Tarragona.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Finestres de Can Serra, edifici projectat per Pere Domènech.
El maó vist va ser una característica del modernisme.

Modernisme de nivell

El palauet que tenim a continuació va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner per a la seva cunyada Francesca Roura. Penseu amb el Castell dels Tres Dragons al parc de la Ciutadella de Barcelona, del mateix arquitecte, i veureu que comparteix els aires medievals, amb dracs, torres i l’ús del maó vist i el ferro forjat. La coberta de teula vidriada de colors correspon a l’oratori.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Xalet projectat per Lluís Domènech i Montaner per a Francesca Roura.
Modernisme medieval.

Seguint amb aquest arquitecte, tenim l’espectacular Ateneu. Aquesta associació, de tendència liberal, va ser creada a finals del XIX per organitzar actes culturals i lúdics per a la cada vegada més abundosa colònia d’estiuejants. Domènech va remodelar l’antic casal del segle XVII en poc més d’un any, afegint un teatre. Va aprofitar la situació privilegiada de la cantonada per coronar-lo amb una torre i unificar les dues façanes amb una barana continua, una solució llavors innovadora.

Balcó i esgrafiats de l'Ateneu de Canet de Mar, projectat per Lluís Domènech i Montaner.
Balcó innovador.

L’interès per l’heràldica el va dur a col·locar escuts a la barana. Per altra banda, la decoració d’esgrafiats està inspirada en el poema L’Atlàntida, de Verdaguer. Fixeu-vos que tot té el característic aire medieval d’altres obres seves.

Esgrafiat inspirat en el poema L'Atlàntida de Verdaguer a la façana de l'Ateneu de Canet de Mar.
Tot recordant Mossèn Cinto.

Carrer aristocràtic

Tombem pel carrer Ample, on més es posa de manifest la rivalitat per destacar i on es conserven magnífiques mostres de diferents estils. És com un museu.

Al número 9 tenim Can Mir, una casa fortificada del segle XVI, tan remodelada per convertir-la en palauet, que més aviat recorda un decorat. Sembla que Ricard de Mir era tot un personatge que se les donava de noble i es va ‘inventar’ aquesta segona residència a principis del XX.

Porta d'inspiració medieval del palauet de Can Mir al carrer Ample de Canet de Mar.
Aires de noblesa.

Al seu costat hi ha la Casa de la Vila. Aquesta entitat va canviar unes sis vegades de lloc, fins que el 1906 un matrimoni va dir prou i va comprar el solar per construir una Casa de la Vila com cal.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Façana de la Casa de la Vila.
La vila ja té casa.

Davant s’aixeca la Casa Floris, també de Pere Domènech. Entre els esgrafiats de la façana veureu el cap alat de Mercuri (o Hermes en grec), el déu del comerç, en referència a l’activitat tèxtil del propietari, Joaquim Floris, que tenia la nau a pocs metres (i que veurem a la segona part).

Esgrafiat amb la imatge d'Hermes a la façana de la Casa Floris projectada per Pere Domènech a Canet de Mar.
Comerç mitològic.

Indianos i industrials

Continuem amb aquest itinerari per Canet de Mar. Al número 27 s’alça la Casa Jaume Puxan, qui va fer fortuna a l’Havana amb plantacions de cafè i sucre i el 1904 va ser alcalde de Canet.

Balcó i tribuna modernistes de la Casa Jaume Puxan. Itinerari per Canet de Mar (Maresme).
Venir de l’Havana amb les butxaques plenes.

El carrer s’eixampla lleugerament. Ens aturem davant del número 36 per observar la casa modernista de l’industrial tèxtil Joan Carbonell, que també va ser alcalde. Si us fixeu, cada una de les tres plantes té un disseny diferent. Pareu atenció al delicat treball de forja de la barana.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Balcó de forja de l'habitatge de Joan Carbonell.
Modernisme al balcó.

L’habitatge del costat també mereix atenció, tant pel balcó com la decoració de rajoles. Aquí hi vivia el germà de Joan Carbonell.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Balcó de forja de l'habitatge del germà de l'industrial Joan Carbonell.
El balcó del germà.

Davant mateix hi ha una columna al mig de la vorera. Es tracta d’un homenatge a Rafael Masó, arquitecte gironí que va tenir una estreta relació amb Canet de Mar.

Columna salomònica en homenatge a Rafael Masó. Itinerari per Canet de Mar (Maresme).
De Girona a Canet.

No ens aturem a cada casa perquè seria un no parar.

Acabarem la visita al carrer Vall, on destaca la casa de la família Yglesias. L’hereva és qui va fer construir l’escola que porta el seu nom i que veurem a la segona part. És una llàstima que els afegits posteriors restin grandesa a la façana.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Tribuna de la Casa Yglesias al carrer Vall.
La tribuna dels Yglesias.

Fins aquí aquest primer itinerari per Canet de Mar. No us perdeu la segona part per Canet de Mar. Hi ha molt més per veure!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop