Inspiració medieval

Primer itinerari per Canet de Mar (Maresme).

Sí, ja ho sé, dir Canet de Mar és dir modernisme. Però no perdem de vista que ja a la prehistòria es van establir pobladors en aquest indret de clima tan benigne. Per tant, segur que trobarem més coses.

Esgrafiats a la Casa Floris, habitatge projectat per Pere Domènech a Canet de Mar (Maresme).
Filigranes a la Casa Floris.

En primer lloc, com totes les poblacions del Maresme, aquesta vila està creuada per rieres que han condicionat el seu urbanisme. Normalment en aquests torrents hi creixien canyes, probable origen del nom de la vila, tal com surt a l’escut. Tot i què també apareix un gos, poc sembla tenir a veure amb la realitat. Es tracta d’una arma parlant, és a dir, una paraula -ca- el so de la qual recorda el nom de la població.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Esgrafiats de la torreta de l'Ateneu, amb l'escut de la vila.
El gos i el drac.

Molt a prop de l’estació de trens, i per tant lloc de pas, la Riera de Sant Domènec conté algunes de les millors mostres d’edificacions modernistes. En tornar de les colònies espanyoles de Cuba, Puerto Rico i Uruguai, els anomenats indians van voler ostentar la seva riquesa construint luxosos edificis als principals carrers.

Fent cantonada amb la carretera trobem Cal Negra, una casa d’estiueig de finals del XIX on va viure Amèlia Vivé una poetessa de la qual no he trobat més informació. Les seves inicials són al medalló dalt la teulada.

Aquarel·la de la mansió de Cal Negra a la riera de Sant Domènec.
Cal Negra.

A continuació, a pocs metres riera amunt tens Can Serra, de principis del XX. És obra de Pere Domènech, fill de Lluís Domènech i Montaner, conegut per ser l’autor de l’Estadi Olímpic de Barcelona. Va deixar altres obres a la vila que després veurem i també alguns cellers per Tarragona.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Finestres de Can Serra, edifici projectat per Pere Domènech.
El maó vist va ser una característica del modernisme.

Modernisme de nivell

El palauet que hi ha a continuació va ser projectat per Lluís Domènech i Montaner per a la seva cunyada Francesca Roura. Pensa amb el Castell dels Tres Dragons al parc de la Ciutadella de Barcelona, del mateix arquitecte, i veuràs que comparteix els aires medievals, amb dracs, torres i l’ús del maó vist i el ferro forjat. La coberta de teula vidriada de colors correspon a l’oratori.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Xalet projectat per Lluís Domènech i Montaner per a Francesca Roura.
La casa de Francesca Roura.

Seguidament, continuant amb aquest arquitecte, tens l’espectacular Ateneu. Aquesta associació de tendència liberal, va ser creada a finals del XIX per organitzar actes culturals i lúdics per a la cada vegada més abundosa colònia d’estiuejants. Domènech va remodelar l’antic casal del segle XVII en poc més d’un any, afegint un teatre. Va aprofitar la situació privilegiada de la cantonada per coronar-lo amb una torre i unificar les dues façanes amb una barana continua, una solució llavors innovadora.

L’interès per l’heràldica el va dur a col·locar escuts a la barana. Per altra banda, la decoració d’esgrafiats està inspirada en el poema L’Atlàntida, de Verdaguer. Fixa’t que tot té el característic aire medieval d’altres obres seves.

Balcó i esgrafiats de l'Ateneu de Canet de Mar, projectat per Lluís Domènech i Montaner.
Balcó innovador.

Carrer aristocràtic

Tomba pel carrer Ample, via on més es posa de manifest la rivalitat per destacar i on es conserven magnífiques mostres de diferents estils. És com un museu.

Al número nou tens Can Mir, una casa fortificada del segle XVI, tan remodelada per convertir-la en palauet, que més aviat recorda un decorat. Sembla que Ricard de Mir era tot un personatge que se les donava de noble i es va inventar aquesta segona residència a principis del XX.

Porta d'inspiració medieval del palauet de Can Mir al carrer Ample de Canet de Mar.
Aires de noblesa.

Al costat hi ha la Casa de la Vila. Aquesta entitat va canviar unes sis vegades de lloc, fins que el 1906 un matrimoni va dir prou i va comprar el solar per construir un consistori com cal.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Façana de la Casa de la Vila.
La vila ja té casa.

Davant s’aixeca la Casa Floris, també de Pere Domènech. Entre els esgrafiats de la façana veuràs el cap alat de Mercuri (o Hermes en grec), el déu del comerç, en referència a l’activitat tèxtil del propietari, Joaquim Floris, que tenia la nau a pocs metres (i que veurem a la segona part).

Esgrafiat amb la imatge d'Hermes a la façana de la Casa Floris projectada per Pere Domènech a Canet de Mar.
Casa Floris.

Indianos i industrials

Continuem amb aquest itinerari per Canet de Mar. Al número 27 s’alça la Casa Jaume Puxan, qui va fer fortuna a l’Havana amb plantacions de cafè i sucre i el 1904 va ser alcalde de Canet.

Balcó i tribuna modernistes de la Casa Jaume Puxan. Itinerari per Canet de Mar (Maresme).
Venir de l’Havana amb les butxaques plenes.

El carrer s’eixampla lleugerament. Atura’t davant del número trenta-sis per observar la casa modernista de l’industrial tèxtil Joan Carbonell, que també va ser alcalde. Si t’hi fixes, veuràs que cada una de les tres plantes té un disseny diferent. Para atenció al delicat treball de forja de la barana.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Balcó de forja de l'habitatge de Joan Carbonell.
Casa Joan Carbonell.

L’habitatge del costat també mereix atenció, tant pel balcó com la decoració de rajoles. Aquí hi vivia el germà de Joan Carbonell.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Balcó de forja de l'habitatge del germà de l'industrial Joan Carbonell.
El balcó del germà.

Finalment, davant mateix hi ha una columna al mig de la vorera. Es tracta d’un homenatge a Rafael Masó, arquitecte gironí que va tenir una estreta relació amb Canet de Mar. Aquesta columna estriada va ser feta el 1994 amb fang negre per Jaume Marcó, ceramista de Quart d’Onyar (Gironès). És dels models creats per Masó que anomenava ‘aigua de la vida‘.

Columna salomònica en homenatge a Rafael Masó. Itinerari per Canet de Mar (Maresme).
De Girona a Canet.

No ens aturem a cada casa perquè seria un no parar.

Per acabar, acosta’t al carrer Vall, on destaca la casa de la família Yglesias. L’hereva és qui va fer construir l’escola que porta el seu nom i que veurem a la segona part. És una llàstima que els afegits posteriors restin grandesa a la façana.

Itinerari per Canet de Mar (Maresme). Tribuna de la Casa Yglesias al carrer Vall.
La tribuna dels Yglesias.

Fins aquí aquest primer itinerari per Canet de Mar. No et perdis la segona part per Canet de Mar. Hi ha molt més per veure!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).