Després del modernisme

Segon itinerari per Canet de Mar.

La ruta d’avui ens descobrirà una arquitectura de la vila menys coneguda.

Per començar, situa’t al número 10 de la riera Gavarra, on hi ha un aparcament soterrat i una plaça amb unes cobertes de colors que creen uns interessants jocs visuals.

Cobertes de la plaça de la riera Gavarra de Canet de Mar.
Ombra acolorida.

Al fons de la plaça s’aixeca el que ara es coneix com l’Escola de Teixits, edifici noucentista que ocupa una part de l’antiga nau industrial Floris-Busquets.

Escola de Teixits de Canet de Mar, edifici noucentista de l'antiga nau industrial Floris-Busquets.
Perquè indústria i art no estan renyits.

L’empresari tèxtil Joaquim Floris, l’encarregà a Pere Domènech, qui aportà la innovadora solució de projectar una estructura de 100 metres de llarg, sense pilars interiors.

Segon itinerari per Canet de Mar. Façana de l'empresa de Joaquim Floris projectada per Pere Domènech.
Una noia entre peixos, agafant dos mitjons.

El laboratori del mestre

Torna fins a la riera i entra al carreró a mà esquerra per veure la masia barroca de Can Rocosa, casa d’estiueig de la família Domènech i Roura. Sota el rellotge de sol hi ha un gran plafó ceràmic que representa un àngel, obra de Lluís Bru. Es tracta d’una prova, ja que l’original és a l’Institut Pere Mata de Reus.

Entrada de Can Rocosa, on estiuejava la família de Lluís Domènech i Montaner, amb un mosaic de Lluís Bru.
Modernisme angelical.

La masia es quedà petita i Lluís Domènech i Montaner va construir a l’eixida un nou habitatge i el laboratori d’on van sorgir les seves grans creacions modernistes. Cal sortir novament a la riera i a la cantonada veuràs l’entrada. Ara és la casa museu del gran arquitecte, d’obligada visita.

Balcó de la casa museu Lluís Domènec i Montaner de Canet de Mar.
Influència medieval.

Empremta noucentista

Continua aquest segon itinerari per Canet de Mar pujant per la riera Buscarons. Atura’t al número 81, Can Renau. Potser a primer cop d’ull no li trobaràs massa interès a aquesta casa de planta baixa i pis amb balcó. Però si et dic que va ser projectada per Rafael Masó, potser ja t’interessarà més.

Segon itinerari per Canet de Mar. Façana noucentista de Can Renau projectada per Rafael Masó.
Les inicials del propietari.

A principis del XX, aquest arquitecte gironí, juntament amb una elit d’intel·lectuals, seria el creador del noucentisme, un nou corrent contraposat al modernisme. Josep Renau va ser un dels membres de la junta de la cooperativa que veurem a continuació.

Segon itinerari per Canet de Mar. Finestra noucentista de Can Renau projectada per Rafael Masó.
Un detall ben posat.

Entra pel carrer Gram i al número 22 vueràs unes voltes. Als anys 20, l’ambiciós projecte de la que seria la primera cooperativa de l’Estat, es va trobar amb importants problemes econòmics. Finalment van haver de vendre mig terreny (ara plaça Colomer) per poder cobrir l’edifici projectat per Rafael Masó.

Segon itinerari per Canet de Mar. Maresme. Columna de la cooperativa projectada per Rafael Masó.
Els capitells són cordons.

Encara endeutats, van adaptar-lo per obrir el Cinema Odeon. Les actuals obres de rehabilitació sembla que també han topat amb problemes.

Arcades de maó vist del Cinema Odeon, obra projectada per Rafael Masó.
Esperant la rehabilitació.

Creua la plaça Colomer per veure el col·legi Yglesias. A principis del XX, van diagnosticar una malaltia greu a Leonor Yglesias, hereva de la fortuna familiar. Va prometre que, si es curava, faria construir una escola a la vila. Dit i fet, aquí la tens, d’un sobri estil modernista.

Decoració modernista del col·legi Yglesias de Canet de Mar. Maresme.
Escola floral.

Devoció

A continuació ves a veure la façana de l’església. Al segle XV la comunitat de Canet va construir una petita capella dedicada a Sant Pere i Sant Pau. Dos segles més tard ja no hi cabien i bastiren una més gran.

Però els pagesos la volien més amunt i els mariners, més avall. Van guanyar els mariners. No ens enganyem, que l’obra va sortir cara als vilatans: una vintena part dels seus fruits i guanys. La Guerra Civil va malmetre l’edifici i es va refer en estil neogòtic. La portada, en canvi, es va esgrafiar recentment seguint el model barroc original.

Segon itinerari per Canet de Mar. Maresme.  Esgrafiat de la façana de l'església de Sant Pere i Sant Pau.
Esperant la feligresia.

El barri mariner

Ja que hem parlat de mariners, farem una breu incursió al seu barri. Les escales del Sant Crist eren una de les entrades d’aquest districte. L’accés es feia a través d’una pronunciada rampa. El 1914 el mestre d’obres Josep Cabruja (autor d’altres cases al poble), va projectar aquestes escales per arribar més còmodament a la part alta.

Aquarel·la de les escales del Sant Crist a Canet de Mar (Maresme), projectades per Josep Cabruja el 1914.
La llarga pujada a casa.

Encara que no ho sembli, he llegit que el mosaic original va ser dissenyat el 1914 per Ramon Puig i Gairalt. Destruït durant la Guerra Civil, va ser refet de nou i lliurement a partir de fotografies antigues, per un tal Duarte, ceramista de qui no he trobat cap informació.

Mosaic modernista que decora la capelleta del Sant Crist.
Les rajoles del Sant Crist.

La devoció de pescadors i mariners per Crist té molta lògica. Cal recordar que Jesús pujava a la barca com qui va amb taxi. També va protagonitzar alguns episodis marítims, com apaivagar una tempesta (seguretat) o quan va fer emplenar de peix les xarxes dels deixebles (bona pesca). Costa d’entendre que no el representessin en alguna d’aquestes accions, sinó crucificat.

Fanal modernista de la capelleta del Sant Crist.
En comptes de foc, el drac treu llum.

Per acabar, no et perdis la tercera part per Canet de Mar. Hi ha molt més per veure!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).