Canet de Mar. Maresme

Indústria i devoció

Tercera part de l’itinerari per Canet de Mar (Maresme).

Comencem aquest darrer itinerari a la riera Buscarons, cantonada amb carrer Abell, on veurem la casa Alsina i Roig, un indiano que va fer fortuna a ultramar. L’habitatge, que no conserva del tot el disseny original modernista d’Eduard Ferrés, va ser més tard la residència d’Isidre Jover, un industrial que després veurem quina fàbrica tenia.

Canet de Mar. Maresme

Filigrana al balcó.

Anem al mercat, una cantonada més amunt. L’ubicació va comportar una baralla entre comerciants, ja que cada un el volia a prop seu, fins que l’alcalde va dir prou i es van fer votacions el 1933.

Aquestes votacions són històriques, ja que va ser aquí on, per primera vegada en tot l’Estat, les dones van exercir el dret de vot.

Projectat per Pere Domènech (el fill de Lluís Domènech i Montaner), ja comença a entrar dins d’un sobri estil noucentista. L’exterior, com que no és monumental ni de proporcions exagerades, s’integra bé dins la trama urbana.

Canet de Mar. Maresme

Tancada i oberta.

L’interior sorprèn per doble alçada del sostre. Fixeu-vos en la sanefa que envolta les parets, amb els queviures típics d’un mercat. Tot i que ningú en parla, observeu els acolorits vitralls damunt les quatre portes, amb diferents tipologies d’aliments.

Canet de Mar. Maresme

Fruites i verdures al finestral.

A més, cada porta llueix el perfil que recorda al drac de l’Ateneu Canetenc o el del restaurant El Santuari, que veurem aviat.

Canet de Mar. Maresme

El drac del mercat.

Seguim uns metres amunt i veurem l’abandonada fàbrica Jover. Coneguda popularment com els Quirretes, els germans Serra van instal·lar aquí una indústria tèxtil a finals del XX. Més tard engrandiren el negoci i el projecte de la nau modernista va anar de Lluís Domènech i Montaner. L’empresa va funcionar fins al 1985, en què arribà a tenir més d’un miler de treballadors.

Canet de Mar. Maresme

El segell de la fàbrica.

Projectat per Domènech i Montaner, el passeig de la Misericòrdia havia d’arribar fins a la costa, però l’elevat cost de les expropiacions el van escurçar fins als 500 metres que tenim al davant. La font, de Josep Puig i Cadafalch, va ser enderrocada als anys 60 i reconstruïda vint anys més tard.

Canet de Mar. Maresme

Dóna gust fer un glop.

Donant la volta pel Torrent dels Lledoners podreu veure, la fàbrica tèxtil Carbonell Reverter, projectada per Puig i Cadafalch. Hi havia una gran xemeneia, motiu pel qual tothom ho coneixia com ‘Vapor Nou’. Una explosió va fer desaparèixer i les remodelacions dels anys 60 van fer perdre una part de l’arquitectura original.

Canet de Mar. Maresme

Passat de l’esplendor industrial.

A mig passeig fem una aturada per veure una de les primeres biblioteques creades a Catalunya a principis del XX, segons l’innovador projecte d’Eugeni d’Ors. L’arquitecte noucentista Lluís Planas va ser també autor d’altres biblioteques, sempre amb un mateix estil i plantejament i, curiosament, allunyades del centre de les poblacions.

Canet de Mar. Maresme

Llum cultural.

Davant s’aixeca Can Carbonell, una de les poques cases d’estiueig construïdes en aquest passeig que es conserven. Sense qui ningú es posi d’acord amb qui és l’autor, sí que queda clar que es tracta de la primera d’estil modernista del passeig. Pertanyia als Flor, una família de mariners.

Canet de Mar. Maresme

Protecció decorativa.

Arribem al tram final de la ruta.

El santuari de la Misericòrdia va ser el primer lloc de culte de la vila. Quan el temple parroquial es traslladà més al centre, aquí perdurà la devoció a la Mare de Déu. Al segle XIX es decidí la construcció d’un nou temple d’estil neogòtic que es va poder acabar amb les aportacions dels canetencs d’ultramar.

Canet de Mar. Maresme

Perspectiva neogòtica.

Davant, una font, restaurada el 1766, segons explica una inscripció, gràcies als diners d’un tal Marcel·lí Sans.

Canet de Mar. Maresme

Em van restaurar gràcies al Marcel·lí.

A la dreta de la capella hi ha un dels pocs parcs públics modernistes de Catalunya. L’absolut estat de deixadesa fa difícil percebre la seva singularitat.

Canet de Mar. Maresme

Una columna del rosari.

L’afluència de visitants al santuari va plantejar la necessitat d’un espai per acollir-los. Per evitar l’expropiació de la llei de desamortització, els terrenys es posaren a nom dels administradors, no de l’església. S’enjardinà el recinte amb vegetació autòctona i es col·locaren bancs i elements decoratius.

Canet de Mar. Maresme

Segurament va ser un indret idíl·lic.

S’encarregà a Josep Puig i Cadafalch la realització de quinze fites, representant els misteris del rosari, però finalment se’n feren només dos.

Canet de Mar. Maresme

La marca d’un espai sagrat.

El mateix arquitecte va projectar un hotel pels visitants, que encara llueix amb tota la seva esplendor. Actualment és un restaurant, on podeu menjar o prendre un refresc mentre contempleu el paisatge.

Canet de Mar. Maresme

Un hotel d’aire medieval.


INFORMACIÓ PRÀCTICA