Ciutat de fonts

Per començar, un element característic de Barcelona són les seves fonts. La meitat de les 1.600 que hi ha, corresponen al model amb l’original nom de font sèrie Barcelona. Com que a finals del segle XIX la majoria de cases encara no tenien aigua corrent, es va establir un sistema de fonts on les persones es poguessin proveir d’aigua.

Per exemple, la que veus a la fotografia es troba a la cantonada del carrer Padilla amb Indústria. D’aquestes en veuràs amb petits trets diferenciadors: amb escut o sense i, en cas de tenir, amb diferents versions de l’escut.

font Padilla ambIndustria. Barcelona

Tanmateix, hi ha diverses foneries que la fabriquen i comercialitzen sota el nom de Barcino i Condal. No he trobat qui la va dissenyar, ni quan. Potser ningú ho sap o és que no deu ser important.

Mil variants

Per acabar, l’escut de Barcelona que hi apareix, correspon a l’utilitzat entre el 1984 i el 1996. Aquest escut ha variat molt des del segle XIV, ja que unes vegades tenia dos o quatre barres, altres era quadrat, també tenia la cimera reial del rei d’Aragó, que es convertí en una ratapinyada que, per diferents raons, desaparegué als anys 30.

Finalment, la corona també ha estat motiu de discòrdia, ja que indica que la ciutat va ser residència dels reis de la Corona d’Aragó. La polèmica va sorgir quan l’ajuntament utilitzà més tard la versió de corona tancada (borbònica). La que apareix en aquesta font, en puritat no existeix o sembla la ducal, no la comtal.

Però aquest és un galimaties en el qual millor no entrar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Padilla, cantonada Indústria

Saber més

Què veure a prop

Altres fonts

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).