Fer escola

Els mosaics a l’Institut Broggi de Barcelona.

En Josep va néixer el 1557 al municipi aragonès de Calassanç. Després de fer els estudis primaris, marxa a Lleida a estudiar filosofia i teologia, ja que vol ser sacerdot, fet que té lloc el 1583.

Esdevé rector de diverses parròquies del bisbat d’Urgell, però fa la maleta i se’n va a Roma. Al cap de pocs anys, el Tiber es desborda i provoca una catastròfica inundació.

Mentre ajuda els afectats, s’adona que els menors sense mitjans no tenen accés a una formació. Proposa a eclesiàstics i nobles crear una escola gratuïta i ja podeu pensar què li van dir. Però ell, tossut com era, el 1597 va aconseguir un espai on donava classes gratuïtes als nens del barri.

Mosaics a l'Institut Broggi. Representació de la literatura i de la geometria.

Altres professors s’entusiasmaren amb la idea i, uns quants anys més tard, Josep de Calassanç fundà les Escoles Pies, dedicades a oferir formació gratuïta. D’aquí deriva el mot escolapi per a designar els clergues d’aquest orde. No confondre amb Esculapi -amb u-, déu grec de la medicina ni amb Heràclides Escolapi -amb o-, metge grec del segle V aC.

El llegat a Catalunya

A Catalunya es van establir el 1638, quan Josep encara era viu, després a Moià i de mica en mica, per tot el territori. Els acords amb els ajuntaments i les donacions particulars feien possible la gratuïtat de l’ensenyament.

Josep de Calassanç és venerat com a sant, des que Climent XIII el va canonitzar, dos-cents anys després del seu naixement.

Mosaics a l'Institut Broggi. Representació de les ciències naturals i la química.

A Barcelona, després de la guerra civil, reiniciaren l’activitat educativa al barri de la Mina i Can Tunis i a poc a poc obriren nous centres a altres punts de la ciutat.

En un joc de dates que no he pogut aclarir, el 1956 es construeix el centre del carrer de Sant Quintí. El 2011, amb una rentada de cara a tots els nivells, l’institut canvià de direcció i es batejà amb el nom del cirurgià barceloní Moisès Broggi.

Els mosaics

Per al vestíbul de l’entrada, Armand Olivé-Milián va realitzar un gran mosaic que em temo que les darreres reformes van fer desaparèixer. A la façana també hi ha setze discrets mosaics, deguts al mateix ceramista.

La ciència i l'esport representats als mosaics a l'Institut Broggi de Barcelona, que abans era Sant Josep de Calassanç.

Els plafons realitzats amb tessel·les quadrades de només cinc colors, representen matèries ensenyades al centre. Així doncs trobem la literatura, matemàtiques, geometria, ciències naturals i anatomia, física i química, art i història.

Ocupant diversos mosaics, veiem representat l’ensenyament de la religió i el catecisme. Sense oblidar l’esport, disciplina incrementada precisament durant els anys en què s’inaugurà el centre.

Motius religiosos al mosaics a l'Institut Broggi.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Quintí, 32. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).