Mènsula del balcó de la Casa Martí.

Teixint a les parets

La Casa Martí, també coneguda per la taverna Els Quatre Gats.

Quan les monges del convent de Montsió de Barcelona van haver de tocar el dos, traslladaren l’església i el claustre pedra a pedra. Va quedar llavors un solar molt llaminer per l’especulació.

L’empresari tèxtil Francesc Martí i Puig ja tenia residència al Portal de l’Àngel. Però segurament va veure possibilitats als nous terrenys i encarregà a un jove Josep Puig i Cadafalch un edifici d’habitatges per llogar.

L’arquitecte va treure el millor de si mateix i dissenyà un edifici neogòtic d’aire nord-europeu, que ara coneixem com a Casa Martí. Potser et sonarà més perquè als baixos va obrir la mítica taverna dels Quatre Gats.

Mènsula amb un personatge fumant i llegint. Els 4 Gats

Món tèxtil

Alguns detalls de l’esplèndida façana són una al·legoria a l’activitat del propietari. Entre les escultures, executades per Eusebi Arnau, veuràs un cordill amb nusos al balcó, una noia fent puntes al coixí o uns fusos.

Tribuna decorada amb cordes i fulles a la Casa Martí. Els 4 Gats.

Eusebi Arnau va ser un escultor barceloní que destacà en l’escultura aplicada a l’arquitectura. Seves són també les escultures del Palau de la Música, la Sagrada Família o l’Hospital de Sant Pau.

Mènsula amb una noia fent puntes al coixí a la Casa Martí. Els 4 Gats.

El fantasiós escut de la porta, a més dels fusos, sembla més aviat un mostrari tèxtil. I, ja posats a dir, potser la medalla fa referència a algun premi guanyat per l’empresari.

Escut amb motius tèxtils a la Casa Martí. Els 4 Gats.

El magnífic trucador de la porta emmarca una M (de Martí) dins un escut. La forja va sortir de les mans de Manuel Ballarín, qui col·laboraà amb els arquitectes modernistes més importants.

Picaporta de la Casa Martí. Els 4 Gats.

Observa les finestres de la Casa Martí i descobriràs mil personatges curiosos: dos nens muntats damunt de caragols, un genet que cau del cavall, un home fumant, caps fent ganyotes, dracs, …

Motiu heràldic en una finestra de la Casa Martí. Els 4 Gats.

Arreu és ple de fulles i flors. Caldria l’ajut d’una persona especialista en botànica per identificar-les correctament. I també una altra entesa en simbolisme botànic, ja que cada flor tenia el seu significat.

Decoració profusa en una finestra de la Casa Martí. Els 4 Gats.

Idealisme vegetal

D’alguna manera, el modernisme cercava el paradís perdut, idealitzant la natura i recobrint tots els elements de motius vegetals. Era una resposta a la industrialització que semblava voler prescindir de l’element decoratiu.

En primer lloc, al segle XIX es començaren a documentar fotogràficament diferents elements botànics, atorgant-los un simbolisme diferent a cada un. S’escriviren llibres i manuals i fins i tot hi havia mestres d’art que ensenyaven a dibuixar-ne.

D’altra banda, la imatge de Sant Josep que hi ha a la cantonada és una reconstrucció a partir dels caps que es van salvar de les destrosses de la Guerra Civil.

Tanmateix, l’original era obra de Josep Llimona, un altre dels grans escultors modernistes. No sabem si va ser primer l’escultura i després el nom del carrer. Sigui com sigui, davant la duplicitat amb un altre carrer, el van batejar com a passatge del Patriarca.

Escultura de Sant Josep realitzada per Josep Llimona. Els 4 Gats.

Per acabar, la mènsula que aguanta l’escultura, representa Sant Jordi enfonsant la llança pel ganyot del drac. Si mires les diverses obres de Puig i Cadafalch, veuràs que, en un lloc o altre, sempre troba la manera d’incloure aquest motiu.

Finalment, per a aquest arquitecte, que esdevindria president de la Mancomunitat de Catalunya, la figura de Sant Jordi estava molt lligada al sentiment nacionalista.

Conjunt escultòric amb Sant Jordi i el drac. Els 4 Gats.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Montsió, 3. Barcelona

Saber més

Què veure a prop