El treball tot ho venç

Els antics magatzems Jorba al Portal de l’Àngel de Barcelona.

Al segle I aC, Publi Virgili, poeta culte i molt sensible, va escriure diverses obres que el convertiren en tot un mite per a la posteritat. Una d’elles, Les Geòrgiques, és un tractat d’agricultura, en vers (apa!). Més que ensenyar les feines del camp, és una exaltació del treball i la vida dels camperols romans, com a base de la grandesa de Roma.

Una les frases més conegudes i que resumeix el missatge del poema és Labor omnia vincit, és a dir, el treball tot ho venç. No faré cap dissertació sobre el que se’n pot derivar de la interpretació d’aquesta frase. Ho deixo per a persones més preparades.

Entrada dels Antics magatzems Jorba de Barcelona.

Dinamisme comercial

Aquest lema el trobem a l’entrada principal de l’edifici dels magatzems Jorba del Portal de l’Àngel de Barcelona i resumeix la visionària feina del seu fundador, Pere Jorba.

Projectat el 1926 per l’arquitecte barceloní Arnald Calvet i Peyronill, va guanyar el primer premi d’arquitectura d’aquell any. Cinc anys després l’empresa adquiria un solar adjacent i el mateix arquitecte projectava l’ampliació. Anys més tard, Calvet s’ocupava de la seu manresana de la mateixa entitat, aquesta vegada en estil art-déco.

La frase fa honor a la tasca dinàmica de l’empresa, pionera en tècniques de fidelització, potenciadora de la cultura i altres serveis paral·lels a la venda.

Però encara hi ha més. El lema es troba dins un engranatge, símbol inequívoc de la indústria. I darrere d’aquest, veiem dues serps, una vara i un barret amb ales.

Símbol d'Hermes als Antics magatzems Jorba de Barcelona

El déu dels negocis

Com ja he explicat en altres articles, sempre hi ha hagut una versió romàntica de l’origen de Barcelona. Segons la llegenda, Jasó i els argonautes viatjaven en nou barques. La novena, la “Barca nona”, on anaven Hermes i Hèracles, es va perdre i va anar a parar als peus de Montjuïc, on van fundar la ciutat.

Hermes era el fill de Zeus i missatger dels déus olímpics. Perquè fes més via, li van donar un barret amb ales. És considerat el protector del comerç i la indústria, és a dir, tot allò que necessiti portar béns d’un lloc a l’altre.

Apol·lo li va regalar el seu bastó màgic, anomenat caduceu, amb el qual un dia va separar dues serps que es barallaven i que trobem enrotllades a la vara.

Parella ben avinguda

Finalment, dalt d’un dels portals de l’edifici hi ha un conjunt escultòric amb la representació del Comerç i la Indústria. El primer està representat pel déu Hermes. Una senyora mostrant els pits als vianants, sosté un engranatge perquè quedi més clara la seva missió.

Entre un i l’altre, tornem a veure el lema en llatí que guiava el negoci. El que no he comentat és que, amb l’ampliació que Arnald Calvet va fer el 1931, s’afegí la cúpula i la impressionant marquesina de ferro a la cantonada. A més, a una alçada mitjana s’integraren dues escultures que representaven el Comerç i la Indústria dempeus, de les quals desconec l’autoria.

Les dues divinitats van sobreviure als diversos canvis i traspassos de l’edifici que, per cert, estava catalogat. Primerament, quan l’entitat va ser adquirida per Galerías Preciados (1963) i posteriorment per El Corte Inglés (1995). En ambdues ocasions, l’edifici va ser restaurat i modificat, però les escultures van restar al seu lloc.

Fins que, tot just després d’aquesta darrera restauració, el Comerç i la Indústria van desaparèixer i ningú sap on són. Potser van decidir tocar el dos, indignats de veure com es malmetia l’obra original.

Com veus, els antics magatzems Jorba van ser un negoci emparat per déus i poetes.

Escultura simbolitzant el comerç i la indústria a la façana dels antics magatzems Jorba.
El comerç i la indústria.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Av. del Portal de l’Àngel, 21. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

On trobar Hermes a prop

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).