Caduceu d'Hermes a Can Jorba.

El treball tot ho venç

Els antics magatzems Jorba al Portal de l’Àngel de Barcelona.

Al segle I aC, Publi Virgili, poeta culte i molt sensible, va escriure diverses obres que el convertiren en tot un mite per a la posteritat. Una d’elles, Les Geòrgiques, és un tractat d’agricultura, en vers (apa!). Més que ensenyar les feines del camp, és una exaltació del treball i la vida dels camperols romans, com a base de la grandesa de Roma.

Una les frases més conegudes i que resumeix el missatge del poema és Labor omnia vincit, és a dir, el treball tot ho venç. No faré cap dissertació sobre el que se’n pot derivar de la interpretació d’aquesta frase. Ho deixo per a persones més preparades.

Entrada dels Antics magatzems Jorba de Barcelona.

Dinamisme comercial

Aquest lema el trobem a l’entrada principal de l’edifici dels magatzems Jorba del Portal de l’Àngel de Barcelona i resumeix la visionària feina del seu fundador, Pere Jorba.

Construït per Arnald Calvet el 1926, va guanyar el primer premi d’arquitectura d’aquell any. Anys més tard, aquest arquitecte barceloní va construir, en estil art déco, la seu manresana de la mateixa entitat.

La frase fa honor a la tasca dinàmica de l’empresa, pionera en tècniques de fidelització, potenciadora de la cultura i altres serveis paral·lels a la venda.

Però encara hi ha més. El lema es troba dins un engranatge, símbol inequívoc de la indústria. I darrere d’aquest, veiem dues serps, una vara i un barret amb ales.

Símbol d'Hermes als Antics magatzems Jorba de Barcelona

El déu dels negocis

Com ja he explicat en altres articles, sempre hi ha hagut una versió romàntica de l’origen de Barcelona. Segons la llegenda, Jasó i els argonautes viatjaven en nou barques. La novena, la “Barca nona”, on anaven Hermes i Hèracles, es va perdre i va anar a parar als peus de Montjuïc, on van fundar la ciutat.

Hermes era el fill de Zeus i missatger dels déus olímpics. Perquè fes més via, li van donar un barret amb ales. És considerat el protector del comerç i la indústria, és a dir, tot allò que necessiti portar béns d’un lloc a l’altre.

Apol·lo li va regalar el seu bastó màgic, anomenat caduceu, amb el qual un dia va separar dues serps que es barallaven i que trobem enrotllades a la vara.

Parella ben avinguda

Finalment, dalt d’un dels portals de l’edifici hi ha un conjunt escultòric amb la representació del Comerç i la Indústria. El primer està representat pel déu Hermes. Una senyora mostrant els pits als vianants, sosté un engranatge perquè quedi més clara la seva missió.

Entre un i l’altre, tornem a veure el lema en llatí que guiava el negoci.

Com veus, els antics magatzems Jorba van ser un negoci emparat per déus i poetes.

Escultura simbolitzant el comerç i la indústria a la façana dels antics magatzems Jorba.
El comerç i la indústria.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Av. del Portal de l’Àngel, 21. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

On trobar Hermes a prop