Esgrafiat de roses en un edifici del barri de la Ribera de Barcelona.

Un jardí de roses vertical

Uns esgrafiats a la plaça Comercial, al barri de la Ribera (Barcelona).

Sé que el mercat del Born ara és el protagonista, però, sense voler treure-li importància, us demano que gireu l’esquena i mireu els edificis que té al voltant. Dels del darrere ja us n’he parlat. Ara ens fixarem amb un de molt peculiar al davant.

Fent cantonada amb el carrer Fusina s’aixeca un habitatge de quatre plantes. Sembla que originalment havien estat dos edificis que van unir en una restauració de principis del segle XX.

Uns apunts històrics

El barri de la Ribera es diu precisament així perquè antigament la sorra dels arenals marítims arribava fins aquí. La futura Barceloneta era només una illa. En aquest sector fóra de les muralles hi vivia gent humil, especialment relacionada amb oficis marítims. Cap al segle XIII els primers nobles i mercaders comencen a viure també.

Al segle XVIII va desaparèixer una gran part del barri amb la construcció de la Ciutadella. Un segle més tard, tots aquests terrenys es reurbanitzarien amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 i es construiria l’emblemàtic mercat. El carrer del Comerç rebria aquest nom precisament amb la inauguració del mercat.

Esgrafiats a la plaça Comercial del barri del Born de Barcelona

Paret florida

En aquest edifici de la plaça Comercial, tota la façana és interessant: les ceràmiques, la forja, els balcons de la cantonada, … Però fixeu-vos en l’esgrafiat que ocupa les dues darreres plantes. Un mateix motiu es repeteix formant un estampat de roses vermelles. Ho trobo espectacular.

Per què roses i no cards, violetes o gira-sols? Potser el propietari es deia Jordi i estava casat amb una princesa. És possible que la mestressa es digués Rosa, Roseta o Roser. Fins i tot podria ser que es tractés d’un comerciant que cultivava roses. Vés a saber!

A finals del segle XIX, artistes i arquitectes van trobar la seva inspiració en la natura. El modernisme va usar -i també abusar- de les formes florals, que servien tant per a dissenyar rajoles, mobles, làmpades o com en aquest cas, els esgrafiats de la Plaça Comercial.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça Comercial, 1. Barcelona

Saber més

Què veure a prop