Un jardí de roses vertical

Uns esgrafiats a la plaça Comercial, al barri de la Ribera (Barcelona).

Sé que el mercat del Born ara és el protagonista, però, sense voler treure-li importància, et demano que giris l’esquena i mirs els edificis que hi ha al voltant. Dels del darrere ja us t’he parlat. Ara però, para atenció a un de molt peculiar al davant. Fent cantonada amb el carrer Fusina s’aixeca un habitatge de quatre plantes. Sembla que originalment havien estat dos edificis que van unir en una restauració de principis del segle XX (1915 aproximadament).

Detall de l'esgrafiat floral de la façana.

Uns apunts històrics

El barri de la Ribera es diu precisament així perquè antigament la sorra dels arenals marítims arribava fins aquí. La futura Barceloneta era només una illa. En aquest sector fóra de les muralles hi vivia gent humil, especialment relacionada amb oficis marítims. Cap al segle XIII els primers nobles i mercaders començaren a viure també.

Al segle XVIII desaparegué una gran part del barri amb la construcció de la Ciutadella. Un segle més tard, tots aquests terrenys es reurbanitzarien amb motiu de l’Exposició Universal de 1888 i es construiria l’emblemàtic mercat. El carrer del Comerç rebria aquest nom precisament amb la inauguració del mercat.

Esgrafiats a la plaça Comercial del barri del Born de Barcelona

Paret florida

En aquest edifici de la plaça Comercial, tota la façana és interessant: les ceràmiques, la forja, els balcons de la cantonada, … Però fixa’t en l’esgrafiat que ocupa les dues darreres plantes. Un mateix motiu es repeteix formant un estampat de roses vermelles. No ho trobes espectacular?

Per què roses i no cards, violetes o gira-sols? Potser el propietari es deia Jordi i estava casat amb una princesa. És possible que la mestressa es digués Rosa, Roseta o Roser. Fins i tot podria ser que es tractés d’un comerciant que cultivava roses. Vés a saber!

A finals del segle XIX, artistes i arquitectes van trobar la seva inspiració en la natura. El modernisme va usar -i també abusar- de les formes florals, que servien tant per a dissenyar rajoles, mobles, làmpades o com en aquest cas, els esgrafiats de la Plaça Comercial.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça Comercial, 1. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. És d’agraïr que algú t’ajudi a descubrir la cuitat. Anem tot sovint amb el cap cot, de manera que només veiem el que tenim just devant del nas. Tenir una excusa per anar a veure les roses d’aquesta casa, em sembla fantàstica. Ens obre també la porta a la imaginació, a inventar-nos històries, i a escriure, perquè no?, un relat.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).