Església de Sant Feliu d'Alella.

Imatges que parlen

Sobre l’escut d’Alella (Maresme).

Qualsevol nom té un significat. Els topònims o noms de lloc, també. Però sovint resulta difícil esbrinar l’origen i per tant, el significat.

Si vénen del llatí, sembla més senzill, però si deriven d’una paraula ibera o àrab, la qüestió es complica no sabeu com.

Quan es van reconquerir els territoris envaïts pels musulmans, molts noms es van canviar per d’altres diferents. Alguns es van transformar segons com ‘sonaven’, com Tortosa, o bé van interpretar lliurement la grafia, com Ebre.

Tot i l’incert origen del topònim Alella, hi ha qui pensa que pot tractar-se de l’evolució d’un mot àrab, com tants altres que comencen igual: Alcarràs, Alfarràs o Almacelles.

Església de Sant Feliu. Escut. Alella. Maresme

Paraules que sonen

De vegades consta la forma ‘Alela’ i d’altres ‘Elella’. Però el temps tot ho esborra i el significat real s’ha perdut. I què es fa en aquests casos? Doncs trobar una manera de facilitar la lectura.

Una forma recorrent, és associar el nom amb un objecte que fonèticament soni igual o molt similar. Cabrera de Mar té una cabra a l’escut, malgrat que el significat real no té res a veure amb aquest animal. Llançà representa unes llances. Sabadell té una ceba. I Alella? Doncs un ala!

Església de Sant Feliu. Escut. Alella. Maresme

Aquest recurs rep el nom d’escut o arma parlant. A l’entrada de l’església de Sant Feliu, trobem aquest primer escut d’Alella, la data del qual -1611- ens la posen en numeració romana i aràbiga, perquè no quedi cap mena de dubte. I l’ala, el símbol parlant, del dret i del revés, aquest darrer és el que finalment es va representar definitivament a l’escut de la vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Església. Alella

Saber més

Què veure a prop