10 castells catalans sorprenents

Si t’agraden les històries de cavalleries, aquí tens un recull de 10 castells catalans sorprenents.

De guerres hi ha hagut des dels temps de sopa de ceba. Però a Catalunya, que som tan a prop d’una frontera -dos, segons com es miri-, hem patit invasions dels pirates, dels francs, dels musulmans de reis i dictadors i, quan ens avorríem, també fèiem la guerra entre nosaltres.

Així doncs, no ens hem d’estranyar que aquí tinguem una bona col·lecció de castells en punts estratègics. Alguns ara són pura ruïna, altres han estat transformats en palauets de fantasia i alguns, pocs han conservat amb prou feina l’aspecte que tenien. Però tots tenen la seva singularitat i mereixen una visita.

Aquesta és una tria poc convencional i de cap de les maneres és definitiva. És perquè vegis que, molt a prop teu segurament tens un castell que et vol explicar la seva història. Perquè ningú no s’enfadi, els he posat en ordre alfabètic i així tots contents.

Castelldefels, Baix Llobregat
Castelldefels.

1. Castelldefels

El primer dels 10 castells catalans sorprenents el trobem donant nom al municipi de Castelldefels. Els romans, que la sabien llarga, van construir dalt d’un turó el castell de Faels, al voltant del qual es configurà la població al llarg dels segles.

L’edifici es va anar ampliant i modificant, fins que el 1897 el polifacètic i obscenament ric Manuel Girona en va ser el propietari. 

Va encarregar el projecte a Enric Sagnier qui, en un deliri medieval, convertí l’edifici en un escenogràfic decorat que ni Walt Disney hagués imaginat. 

Castelldefels, Baix Llobregat
Castelldefels.

2. Castellet

A continuació tenim altra vegada els romans, els quals van aixecar el castell de Castellet per tal de vigilar la Via Augusta que passava a la vora.

I també en aquesta ocasió va haver-hi un propietari que va fer de les seves. El 1923, quan la fortalesa ja no servia per a defensar res, l’adquirí Josep de Peray, un ric advocat qui va saber aprofitar la seva important posició durant la dictadura.

Com que el gòtic tornava a estar de moda, va fer remodelar tot l’edifici en aquest estil, donant com a resultat un fantasiós castell, sense cap rigorositat històrica, però que destaca emmirallat a l’embassament de Foix.

Castellet i la Gornal, Alt Penedès,
Castellet.

3. Concabella i castells del Sió

En tercer lloc, ens n’anem a la Segarra, comarca farcida de castells i que ha donat lloc a la Ruta dels Castells del Sió. Quan al segle IX es reconquerí la riba d’aquest riu, s’aixecaren nombroses fortificacions per tal de garantir la presència de colons cristians.

Montfalcó, Florejacs, Les Pallargues, Les Sitges o Vicfred són només algunes d’aquestes construccions que cal visitar. Si vols començar per una, potser millor fer-ho pel castell de Concabella, on hi ha el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió. A més, descobriràs com era una cagadora sobirana!

Concabella
Concabella.

4. Gelida

Així mateix, en temps dels musulmans es construí una fortificació a l’esperó rocós que ara coneixem com a Gelida, nom que diuen que prové de la tribu berber que l’habitava.

L’imponent estructura que ens ha arribat data del segle X, després d’haver escombrat l’invasor d’aquestes terres. El doble objectiu era defensar l’estratègic punt i repoblar el territori. 

A tal efecte no podia faltar la construcció d’una església per als fidels colons. Tot i que amb moltes transformacions, el temple del segle X dedicat a Sant Pere, s’ha conservat prou dignament. 

Al segle XVIII s’afegí el destacat campanar on, pujant fins a dalt i contemplant les vistes infinites, pots entendre per què aquest lloc va ser tan important.

Gelida, Alt Penedès, campanar
Gelida.

5. Montjuïc (Girona)

En cinquè lloc, d’entre els 10 castells catalans sorprenents, visitem el de Girona. Va ser edificat al segle XVII durant el regnat de Felip IV per tal de defensar la ciutat de les invasions franceses.

Però la vida té girs inesperats i al segle XIX, precisament durant l’anomenada Guerra del Francès, la descomunal fortalesa va caure en mans de l’enemic. Tal com era el seu costum, durant la retirada van destruir l’edifici.

Els vilatans aprofitaren la pedra de l’enrunat castell per a construir els seus habitatges, deixant tan sols alguns murs que ens fan copsar les proporcions gegantines que va tenir el recinte.

Castell de Montjuïc. Girona. Gironès
Girona.

6. Santa Creu (Calafell)

Seguidament descobrirem que, quatre segles abans de la nostra era, als ibers ja els agradava la costa catalana. A Calafell bastiren una petita ciutadella dalt d’un turó, que els romans conqueririen tot seguit.

Al segle XI es convertiria en un imponent castell per defensar la frontera amb els musulmans. Al seu voltant es formà un nucli de població que vivia de la pesca.

Dins el recinte es construí l’església romànica, dedicada a la Santa Creu. Quan, suposadament, Helena de Constantinoble va trobar al Mont Calvari la creu on havia mort Jesús, s’originà el culte a la Santa Creu i s’escamparen per tot el món cristiana petits fragments, suposadament de la fusta de la creu.

Aquarel·la amb una panoràmica del castell de la Santa Creu de Calafell al Baix Penedès.
Castell de Calafell.

7. Sant Ferran (Figueres)

Probablement és aquest el més immens i ben conservat d’entre els 10 castells catalans sorprenents. Això si, no va ser de cap utilitat.

El Tractat dels Pirineus -segle XVII-, va fer abaixar els fums expansionistes d’Espanya. Els Pirineus van marcar la frontera amb el país veí i l’Empordà es quedà sense cap sistema defensiu.

Ferran VI va fer aixecar aquesta colossal fortalesa que hauria d’haver estat capaç de frenar qualsevol intent d’invasió. La realitat, però, és que arribat el moment, la ciutat es va rendir i el castell no va servir per a res.

L’enginyer Juan Martín Carmeño va projectar un singular sistema defensiu que durant la imprescindible visita, et deixarà amb la boca oberta.

10 castells catalans sorprenents. Castell de Sant Ferran.
Figueres.

8. Sentmenat

Seguim descobrint els 10 castells catalans sorprenents i ara li toca al torn a un que porta al darrere una curiosa llegenda. S’explica que durant un setge, un centurió va arribar tan de pressa a donar ajut amb els seus centmanats” que el senat romà el va premiar i li atorgà el nom de Sentmenat.

Datat al segle XI, el castell tenia una peculiar forma semicircular. Però ampliacions i reformes l’han convertit en un dèdal d’estances i passadissos. Tot i que l’exterior molt bona presència, l’interior necessita una profunda reforma. Però igualment la visita paga la pena.

10 castells catalans sorprenents. Exterior del Castell de Sentmenat.
Sentmenat.

9. Taradell

Documentada al segle IX, aquesta fortificació servia per vigilar i defensar els quatre municipis que formaven part del terme. No era la residència de cap senyor feudal, només l’habitaven militars.

En cas de perill, una persona tocava el corn per avisar els habitants del voltant, que acudien a defensar el lloc.

Enfilat dalt d’un peculiar esperó rocós i envoltat d’un impagable paisatge, aquest castell ha anat passant de mà en mà fins a quedar en una pura i romàntica ruïna.

D’altra banda els amagatalls naturals de la vora van donar refugi al bandoler Perot Rocaguinarda, tan famós que fins i tot apareix al llibre del Quixot.

10 castells catalans sorprenents. Castell de Taradell, Osona.
Taradell.

10. Vilassar de Dalt

El castell de Vilassar de Dalt té el seu origen en una torre de vigilància aixecada al segle X. Els successius propietaris van engrandir i fortificar el recinte, edificant muralles, torres i un fossar entre altres elements.

Les obres no van estar exemptes de polèmica, ja que els propietaris van fer treballar els vilatans només a canvi de l’àpat diari.

Finalment, l’edifici va caure en ruïna i va ser recuperat en diverses actuacions durant el segle XX. No obstant això, com que encara està habitat, les visites tenen lloc uns pocs dies a l’any, això sí, després un llarg litigi amb els propietaris.

10 castells catalans sorprenents. Entrada al recinte emmurallat del castell de Vilassar de Dalt.
Vilassar de Dalt.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Aquests són els 10 castells sorprenents

Si t’has quedat amb ganes de més, mira aquests

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).