Vigilant des del volcà

El Castell de Torcafelló de Maçanet de la Selva.

Uns 7 milions d’anys enrere, és a dir, abans-d’ahir, el terme on ara es troba Maçanet de la Selva bullia d’activitat volcànica. Va passar un temps fins que una de les tribus es decidissin a viure dalt de la xemeneia petrificada d’un volcà, que ara coneixem com turó de Sant Jordi. Si no vaig errat, aquest tribu foren els laietans, que, com moltes altres, han estat injustament ficats dins del mateix sac amb nom genèric d’ibers. A continuació van venir els romans i sembla que el lloc també els hi va agradar.

Espitlleres del Castell. Maçanet de la Selva

Segles més tard, apareixeren els senyors feudals i aquí s’instal·là un, que dominava el territori fins a Sils, Martorell (de la Selva) i Cabrera (al Cabrerès, Girona). S’hi feren un castell com cal, damunt les restes romanes, que van quedar amagades fins fa ben poc. De fet, primer van aixecar la torre i després anaren construint patis, muralles i estances.

Vista en picat del fonement d'una antiga torre del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

Però l’amor ja se sap que pot més que la guerra. Els senyors del castell s’emparentaren amb una família de la plana i van tocar el dos, deixant als Torcafelló la jurisdicció del recinte. Així que ara el coneixem com a castell de Torcafelló.

Escala de cargol per pujar dalt del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

De castell a capella

A mitjan segle XIII sembla que ja no devia fer falta protegir res, perquè el castell restà abandonat. Fins que, un parell de segles més tard, s’aixecà damunt les runes la capella gòtica de Sant Jordi que ara pots contemplar.

Mur del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

Puja a la teulada per a veure l’ampli paisatge que es domina. Podràs entendre perquè triaren aquest indret per edificar el castell. La campana porta el nom i la imatge de la Verge de Montserrat, potser perquè sembla estar orientada cap a la muntanya santa. També duu la inscripció d’un soci del Taller d’Història de Maçanet qui la va apadrinar. Diuen que tocar la campana porta bona sort. Aquí queda.

Campana. Maçanet de la Selva

La història continua i altra vegada el lloc tingué un ús militar. Com que només quedava la capella, aprofitaren l’estructura per instal·lar una estació de telegrafia òptica a mitjan segle XIX. Aquest enginyós sistema formava una xarxa de comunicacions de 800 quilòmetres que permetia enviar missatges ràpidament. Però va durar poc, ja que quedà obsolet per l’aparició de la telegrafia elèctrica.

Altra vegada el recinte restà abandonat, fins que, a finals del segle XX es van realitzar excavacions i tasques de manteniment.

Aquarel·la amb una vista de la fortificació de Maçanet de la Selva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

 1. Bon Any rondaller!!!!!
  Que durant el 2017 poguem seguir gaudint de les teves sempre interessants i sorprenents històries!
  Salut

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).