Castell de Torcafelló de Maçanet de la Selva.

Vigilant des del volcà

El Castell de Torcafelló de Maçanet de la Selva.

Uns 7 milions d’anys enrere, és a dir, abans-d’ahir, el terme on ara es troba Maçanet de la Selva bullia d’activitat volcànica. Va passar un temps fins que els ibers es decidissin a viure dalt de la xemeneia petrificada d’un volcà, que ara coneixem com turó de Sant Jordi. A continuació van venir els romans i sembla que el lloc també els hi va agradar.

Espitlleres del Castell. Maçanet de la Selva

Segles més tard, van aparèixer els senyors feudals i aquí s’instal·là un, que dominava el territori fins a Sils, Martorell (de la Selva) i Cabrera (al Cabrerès, Girona). S’hi van fer un castell com cal, damunt les restes romanes, que van quedar amagades fins fa ben poc. De fet, primer van aixecar la torre i després van anar construint patis, muralles i estances.

Vista en picat del fonement d'una antiga torre del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

Però l’amor ja se sap que pot més que la guerra. Els senyors del castell es van emparentar amb una família de la plana i van tocar el dos, deixant als Torcafelló, la jurisdicció del recinte. Així que ara el coneixem com a castell de Torcafelló.

Escala de cargol per pujar dalt del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

De castell a capella

A mitjans del segle XIII sembla que no devia fer falta protegir res, perquè el castell restà abandonat, fins que, dos segles més tard, s’aixecà damunt les runes, la capella gòtica de Sant Jordi que ara veiem.

Mur del Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

Pugem a la teulada per a veure l’ampli paisatge que es domina. Podem entendre perquè van triar aquest indret per edificar el castell. La campana porta el nom i la imatge de la Verge de Montserrat, potser perquè sembla estar orientada cap a la muntanya santa. També duu la inscripció d’un soci del Taller d’Història de Maçanet qui la va apadrinar. Diuen que tocar la campana porta bona sort. Aquí queda.

Campana. Maçanet de la Selva

La història continua i altra vegada el lloc va tenir un ús militar. Com que només quedava la capella, van aprofitar l’estructura per instal·lar una estació de telegrafia òptica a mitjans del segle XIX. Aquest enginyós sistema formava una xarxa de comunicacions de 800 quilòmetres que permetia enviar missatges ràpidament. Però va durar poc, ja que quedà obsolet per l’aparició de la telegrafia elèctrica.

Altra vegada el recinte restà abandonat, fins que, a finals del segle XX es van realitzar excavacions i tasques de manteniment.

Castell de Torcafelló. Maçanet de la Selva

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop