Menjar-se el cap

Mig amagat darrere el monestir de Sant Pere de Besalú hi ha el que queda de l’antic hospital de Sant Julià, amb una més que notable portalada romànica del segle XII.

L’església de Sant Julià es troba citada al segle XIII, formant part de l’hospital, que va funcionar fins al segle XIX -la famosa desamortització que va fer estralls-. Hospital ve d’hospitalitat, no només de fer operacions, analítiques i cues. Aquí, els benedictins acollien, tal com manava la regla de Sant Benet, els pelegrins i persones pobres necessitades d’atenció.

Sanefa decorativa a l'Hospital de Sant Julià. Romànic. Besalú. Garrotxa

Matrimoni no consumat

Julià era un cristià del segle IV que vivia a Egipte, tot i que manquen, com és costum, dades històriques. S’explica que el van forçar a casar-se amb Basilissa, que també es volia mantenir pura per a Déu. Així que arribaren a l’acord de mai tenir sexe.

En canvi, van convertir la seva llar en un hospital on atengueren moltes persones. La història va acabar malament, quan a ell li van tallar el cap. D’aquí a passar a ser patró d’hospitals, va ser un pas.

Detall floral a la portalada de l'Hospital de Sant Julià. Romànic. Besalú. Garrotxa

Lleons afamats

Es creu que la porta de l’Hospital de Sant Julià de Besalú podria procedir del temple de Sant Pere, ja que s’han detectat similituds amb el treball de pedra.

Tanmateix, resulta significatiu que, dels quatre capitells, tres representen lleons trepitjant o menjant el cap d’un home.

Capitell amb dos lleons amb les potes damunt un cap humà. Hospital de Sant Julià. Romànic. Besalú. Garrotxa

El significat l’hem de buscar primerament a la Bíblia. A 1 Pere 5:8 diu: “Estigueu atents i vigileu. El vostre adversari, el diable, rugint com un lleó, ronda buscant qui devorar.”

Altres textos posteriors van influenciar fortament els cristians. En concret l’ofertori del Rèquiem demana: “Senyor Jesucrist, … allibereu les ànimes dels fidels … de la boca del lleó, perquè l’abisme horrible no els engoleixi, …”.

És a dir, es relaciona el lleó amb el dimoni. 

El lleó també té una simbologia ambivalent dins el cristianisme i pot representar Crist (el Lleó de Judà), menjant el ‘seu’ cos a l’eucaristia. Una forma d’antropofàgia. Vindria a ser el procés de mort i re-naixement.

També s’interpreta com a guardià de les portes d’entrada a llocs sagrats.

Capitell amb dos lleons amb les potes damunt un cap humà. Hospital de Sant Julià. Romànic. Besalú. Garrotxa

Però, per què dos lleons?

El fet que n’hi hagi dos, pot representar força i poder, però també el concepte de la dualitat omnipresent a la natura: dia i nit, sol i lluna, vida i mort, … Igualment pot ser que l’escultor, com sovint passava, s’ho feia venir bé per adequar el motiu dins l’espai del capitell. Fins i tot esculpir un cap per a dos lleons.

Capitell amb dos lleons menjant el cap d'un personatge. Hospital de Sant Julià. Romànic. Besalú. Garrotxa

El quart capitell, d’estil corinti, representa unes fulles d’acant. A la Grècia clàssica estava molt escampat el mite, que deia que aquesta planta havia brotat del cadàver d’un heroi. Per això, es va convertir en un símbol de la resurrecció i la vida eterna.

Detall de capitell amb fulles d'acant. Romànic. Besalú. Garrotxa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Portalet amb el carrer de la Font. Besalú

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

    • Moltes gràcies! M’alegra saber que t’ha agradat. Sempre dic que darrere de cada detall hi ha un món per descobrir. Només cal anar estirant del fil.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).