La batalla que mai va tenir lloc

Els horts de Besalú, sota l’advocació de Sant Jaume.

Entre la política i les vides de sants, em quedo amb aquestes segones, que tot i que tampoc diuen tota la veritat, almenys són simpàtiques.

Per començar, la vida de sant Jaume per si sola ja donaria per emplenar uns quants articles. Segons diu la tradició, l’apòstol arribà a la Hispània romana a predicar, però resulta que també va passar per terres catalanes.

Doncs sí, la llegenda -sense cap fonament- diu que fundà la primera comunitat cristiana a Barcelona. D’on et penses que ve el nom de la plaça Sant Jaume? Curiosament, a Catalunya hi ha més representacions d’aquest sant que a la resta de la península.

Detall del cap de Sant Jaume al plafó ceràmic.

Contesa fictícia

Les religions també fan màrqueting i les peregrinacions foren un invent d’allò més lucratiu. Es feu córrer el rumor que al segle IX, durant la mítica i inexistent batalla de Clavijo (La Rioja) contra els musulmans, Ramiro I somià que Sant Jaume li faria costat a la batalla. L’endemà, les tropes cristianes animades per la presència del sant muntat damunt d’un cavall blanc, aconseguiren la victòria.

Aquest fet, que històricament no va passar, l’escampà un arquebisbe i des de llavors, Jaume es convertí en el protector dels exèrcits cristians. Per tant, és ben comú veure’l representat com un genet repartint cops d’espasa a tort i a dret contra els infidels.

Plafó ceràmic de Sant Jaume, realitzat per Salvador Sunet i Urgellès

Horts com abans

Si observes Besalú (Garrotxa) des de l’aire -amb Google també serveix-, veuràs que la part sud es troba envoltada d’un bonic tapís de petits horts que voregen l’espai entre l’antiga muralla i el Fluvià. Una ‘Comunitat de Regants‘ vetlla perquè la tradició hortícola, que ve de lluny, perduri en aquesta vila.

Una part dels solars pertanyia als monjos benedictins, que actualment s’ha recuperat i adequat per la visita. Una portalada assenyala l’entrada. A la part superior, un plafó ceràmic representa el sant fent justícia dalt del cavall.

Aquarel·la amb una panoràmica dels horts de Besalú.
Els horts.

Protegint la collita

Sorprèn el lema, que deixa ben clar que el sant en qüestió és el patró dels horts de Besalú. Sant Jaume, patró d’un hort? I jo pensava que l’encarregat dels camps era en Galderic o el nouvingut de l’Isidre! M’ha estat impossible saber la raó d’aquesta advocació. Només, per dir alguna cosa, insinuo que potser té a veure amb el fet que va ser present a l’hort de Getsemaní quan Jesús va pregar. Però són cabòries meves agafades amb pinces i sense cap fonament.

Horts de Besalú. Portal d'entrada amb el plafó ceràmic de Sant Jaume

L’artista

Per acabar, en una cantonada del plafó pots veure la signatura de l’autor. Salvador Sunet Urgellès fou un reconegut ceramista nascut a Barcelona a finals del XIX. Cal que t’hi fixis, perquè moltes ceràmiques de sants i fonts que trobaràs pels pobles són d’ell o bé del seu fill. Per exemple, tens les plaques d’alguns carrers de Sitges, la font del Carme de Blanes, la farmàcia Plana de Girona o la magnífica font de la Travessera de Gràcia a Barcelona.

Signatura de Salvador Sunet Urgellès als Horts de Besalú

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Altres obres de Sunet

Altres ceramistes

Encara no hi ha comentaris

 1. M’encanta la quantitat de petits detalls que ets capaç d’observar en els teus viatges i em fa feliç que els comparteixis amb nosaltres.
  El pare era de Besalú i hi tinc força família per la qual cosa hi vaig sovint i m’has descobert una pila de coses que mai m’havien cridat l’atenció o ni sabia que existien…. la propera vegada que hi vagi m’hi fixaré més i obriré molt els ulls per descobrir la bellesa que tu saps copçar.
  Gràcies una vegada més.

  • M’alegra saber que t’agrada. És cert que m’hi fixo molt en els petits detalls. Penso que sempre amaguen un significat. Quan hi vagis, pots preguntar a qui coneguis i segur que esbrinaràs més coses que jo!

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).