
La batalla que mai va tenir lloc
Els horts de Besalú, sota l’advocació de Sant Jaume.
Entre la política i les vides de sants, em quedo amb aquestes, que tot i que tampoc diuen tota la veritat, almenys són simpàtiques.
La vida de sant Jaume per si sola ja donaria per emplenar uns quants articles. Segons diu la tradició, l’apòstol va arribar a la Hispània romana a predicar, però resulta que també va passar per terres catalanes.

Doncs sí, la llegenda -sense cap fonament- diu que va crear la primera comunitat a Barcelona. D’on penseu que ve el nom de la plaça Sant Jaume? Curiosament, a Catalunya hi ha més representacions d’aquest sant que a la resta de la península.
Les religions també fan màrqueting i les peregrinacions van ser un invent d’allò més lucratiu.
Es va fer córrer el rumor que al segle IX, durant la mítica i inexistent batalla de Clavijo (La Rioja), contra els musulmans, Ramiro I va somiar que Sant Jaume li faria costat a la batalla. L’endemà, les tropes cristianes, animades per la presència del sant muntat damunt d’un cavall blanc, van aconseguir la victòria.
Aquest fet, que històricament no va passar, el va escampar un arquebisbe i des de llavors, Sant Jaume es convertí en el protector dels exèrcits cristians. Per tant, és ben comú veure’l representat com un genet repartint cops d’espasa als infidels.

Protegint l’hort
Si mireu Besalú (Garrotxa) des de l’aire, veureu que la part sud es troba envoltada d’un bonic tapís de petits horts que voregen l’espai entre l’antiga muralla i el Fluvià. Una ‘Comunitat de Regants’ vetlla perquè la tradició hortícola, que ve de lluny, perduri en aquesta vila.
Una part pertanyia als monjos benedictins, que actualment s’ha recuperat i adequat per a la visita. Una portalada assenyala l’entrada. A la part superior, un plafó ceràmic representa el sant fent justícia dalt del cavall.

Sorprèn el lema, que deixa ben clar que el sant en qüestió és el patró dels horts de Besalú. Sant Jaume, patró d’un hort? I jo pensava que era sant Isidre l’encarregat dels camps. M’ha estat impossible saber la raó d’aquesta advocació. Només, per dir alguna cosa, insinuo que potser té a veure amb què va ser present a l’hort de Getsemaní quan Jesús va pregar. Però són cabòries meves sense cap fonament.

L’artista
En una cantonada del plafó, llegim: Sunet.
Salvador Sunet Urgellès va ser un reconegut ceramista nascut a Barcelona a finals del XIX. Cal que us hi fixeu, perquè moltes ceràmiques de sants i fonts que trobareu pels pobles són d’ell o bé del seu fill.

INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: veure el mapa
Saber més
- Jaume el Major: wikiwand.com
- Batalla de Clavijo: wikiwand.com
- Iconografia jacobea a Catalunya, per G. Malé i Miranda
- Santiago Matamoros no es un santo políticamente correcto, per A. Cabrera
- Salvador Sunet Urgellès: wikiwand.com
- Altres obres de Salvador Sunet: jaumesunet.blogspot.com
Què veure a prop
- Església de Sant Pere
- Pont nou de Besalú
- Hospital de sant Julià
- Maià de Montcal
- Romànic de la Garrotxa
- Sant Sepulcre de Palera
M’encanta la quantitat de petits detalls que ets capaç d’observar en els teus viatges i em fa feliç que els comparteixis amb nosaltres.
El pare era de Besalú i hi tinc força família per la qual cosa hi vaig sovint i m’has descobert una pila de coses que mai m’havien cridat l’atenció o ni sabia que existien…. la propera vegada que hi vagi m’hi fixaré més i obriré molt els ulls per descobrir la bellesa que tu saps copçar.
Gràcies una vegada més.
M’alegra saber que t’agrada. És cert que m’hi fixo molt en els petits detalls. Penso que sempre amaguen un significat. Quan hi vagis, pots preguntar a qui coneguis i segur que esbrinaràs més coses que jo!