Pomeres al bosc (part 1)

Primer itinerari per Maçanet de la Selva.

La Selva és una comarca de contrastos. Per una banda té altes muntanyes cobertes de ‘silva’, paraula llatina que significa bosc i que dóna nom a un territori que originalment abastava una major extensió.

Però algunes poblacions s’assenten en una àmplia plana, que déu sap quan, havia estat un llac. Aquí és on trobem Maçanet de la Selva, amb una història que es remunta al segle X.

El nom sembla que prové del llatí, que significa plantació de pomeres –mattianum-. I per això l’escut llueix tres pomes ben llustroses. També apareix una cabra, en record de quan la vila pertanyia al vescomtat de Cabrera.

Et proposo dues curtes passejades que es creuen per conèixer el centre de la vila.

Ràfec de teules.

Llars de cavallers

Comencem a la plaça de l’Església i ens aturem davant l’Hostal del Cavaller. Des del segle XIV, en aquest casal va viure una llarga nissaga de cavallers de la família Puig. Després va ser habitada per altres famílies. Cada finestra és d’un segle diferent. Fixa’t amb els rostres d’una de les finestres gòtiques.

Finestra gòtica de l'Hostal del Cavaller. Itinerari per Maçanet de la Selva

Davant tens Ca l’Orench, residència d’una altra família de cavallers, els Trilla. Estaven molt ben relacionats amb governants i amb l’església i, entre herències, negocis i recaptació de tributs (delme), penso que no els va anar gens malament.

Finestra doble de Ca l'Orench.

Una de les finestres llueix dos cercles amb tres línies corbes, com si fos un molinet. Aquest símbol, anomenat trisquela, es va començar a utilitzar al neolític, 4.000 anys abans de Crist. Tot i que hi ha exemples a tot el món, probablement a nosaltres ens arribà de la mà dels celtes on formava part de l’imaginari màgic.

Possiblement s’utilitzà, com altres símbols que després veuràs, per allunyar bruixes i mals esperits. Es tracta d’un símbol solar que representa l’energia i la llum, principi diví.

Finestra gòtica de Ca l'Orench, decorada amb trisquel·les.

Para atenció a l’habitatge del costat, on hi ha un interessant balcó de ferro representant un vaixell. Sembla d’estil art-déco, i podria fer referència a algun avantpassat que va fer les Amèriques. Curiosament, aniràs veient altres balcons d’un estil similar.

Balcó art déco amb la representació d'un vaixell. Itinerari per Maçanet de la Selva

El carrer Dolors

A continuació, entra al llarg carrer dels Dolors, on veuràs interessants habitatges, com la casa Ruscalleda. Aquest immoble senyorial té els seus orígens al segle XV, tot i que posteriorment es va anar ampliant. Després va passar a mans dels Trinxeria, motiu pel qual es pot confondre amb la biblioteca que duu el mateix nom.

Finestra gòtica de la Casa Ruscalleda, al carrer dels Dolors

Atura’t davant del número 19. Fixa’t en les curioses rajoles de la porta, amb un porc de color blau. Tot i no tenir cap informació al respecte, probablement aquí hi havia una xarcuteria. Aprofita per donar una ullada als balcons.

Rajoles amb el motiu d'un porc, a la façana d'una antiga xarcuteria. Itinerari per Maçanet de la Selva

Can Martinet Rei -al número 41- és un edifici dels segles XVI i XVIII. Una de les finestres mostra una interessant motllura de pedra, amb un detall floral dins una forma triangular. A l’Edat Mitjana, era molt comú atorgar a bruixes i mals esperits l’autoria d’esdeveniments catastròfics. Per aquest motiu van proliferar molts símbols per protegir les entrades de les cases.

Alguns elements pagans van passar la censura de l’església decorant-los de diverses maneres, com aquest.

Finestra de pedra de Can Martinet Rei. Itinerari per Maçanet de la Selva

Al número 43 s’aixeca Can Girard, una casa del segle XVI que, com veus, ha sofert diverses modificacions. El rellotge de sol indica l’any de construcció i de restauració de l’habitatge. Hi ha representat un peculiar personatge amb barret, que recorda vagament un arlequí.

Rellotge de sol de Can Girard. Itinerari per Maçanet de la Selva

Balconades amb art

Canvia de vorera i mira l’habitatge del número 50. Segurament t’hauràs fixat que, en aquest mateix carrer hi ha balcons de ferro forjat del segle XIX, amb el detall poc comú de dur la data incorporada.

Balcó de forja del segle XIX. Itinerari per Maçanet de la Selva

Finalment, acabem la ruta, dues cases més avall -número 54-. Com he dit abans, para atenció a l’inusual nombre de balcons estil art-déco d’aquesta vila. Seria molt interessant conèixer l’autor, ja que n’estic segur, deuen haver sortit del mateix taller.

Balcó art-déco. Itinerari per Maçanet de la Selva

No et perdis la segona part de l’itinerari pel centre de Maçanet de la Selva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).