Pomeres al bosc (part 2)

Segona passejada per Maçanet de la Selva.

A la primera part has vist que Maçanet de la Selva conserva una interessant història que podem ‘llegir’ a les façanes. En aquest segon itinerari recorrerem tres segles, en només 200 metres, com si res.

Les hores en llatí

Ens plantem a Can Falló, a l’avinguda de Catalunya 13. Aquest mas ha estat recentment molt restaurat, imagino que per tornar-li la fesomia original. El rellotge de sol és actual i ha estat col·locat al mateix lloc on hi havia un altre. L’autor es va inspirar en un de similar a Sant Privat d’en Bas.

Una frase en llatí, dita per Ciceró, ens adverteix que les arrels dels estudis són amargues, però els fruits són dolços. Aquest advocat, polític i filòsof romà, del segle I aC, va ser molt estimat pels ciutadans. Tot i anar contra Cèsar durant la guerra civil, quan aquest va guanyar, li perdonà la vida pel seu prestigi com a escriptor. Més tard, va ser Marc Antoni qui li va tallar el cap.

Rellotge de sol de Can Falló.

Trucar a la porta

Pocs metres més avall tens Can Trinxeria, edifici modernista del segle XIX, convertit en casal i biblioteca. Mira de prop els picaportes amb el rostre somrient d’una noia. El trucador, balda o picaporta tenia un doble ús. Per una banda, servia per avisar que algú havia arribat. Per l’altra ajudava a tancar les grans portes en sortir.

A l’Edat Mitjana eren petits martells o argolles de ferro. A les portes de les esglésies n’hi havia per demanar dret d’asil. Més tard es van adornar amb caps de lleó, mans i tota mena d’animals mitològics.

Picaporta a Can Trinxeria. Passejada per Maçanet de la Selva

Sant a la graella

Arriba’t fins a la plaça de l’Església. Tot i que s’hi venera la imatge de la Mare de Déu de Cabrera, el temple està dedicat a sant Llorenç.

Campanar de l'església de Sant Llorenç.

Aquest personatge va néixer al segle III a Osca. Va anar a Roma on exercí com a diaca del Papa i administrador dels béns de l’Església. Però durant la persecució dels cristians, el van rostir al foc en una graella i ara és venerat per tots els qui treballen amb foc, com forners, terrissers o vidriers.

L’edifici era romànic, però entre els afegits de segles i segles i el saqueig durant la Guerra Civil, va quedar una mica desfigurat.

Reixa a l'entrada de l'església de Sant Llorenç

La Rectoria, que és al costat mateix, també ha passat per unes quantes remodelacions, documentades a les llindes de portes i finestres. Mentre la mires, pensa que estàs trepitjant el que havia estat el seu hort.

Balcó de la Rectoria. Passejada per Maçanet de la Selva

El primer màrtir

Entra al carrer Sant Sebastià i atura’t davant de la restauradíssima capella, al número 8.

A mitjans del segle XIV i durant dos segles més, la pesta negra va reduir la població europea al 50%. Maçanet va construir aquesta capella demanant protecció a Sant Sebastià. Per què aquest sant?

Sebastià era un soldat de l’exèrcit romà, que es convertí al cristianisme. Quan el van descobrir l’executaren disparant-li fletxes. No va morir, sinó que una dona el trobà encara viu i el va cuidar. Tossut com era, Sebastià va tornar davant l’emperador per criticar-lo. Aquesta vegada van matar-lo definitivament a cops de bastons i el van llençar a la claveguera. Durant l’Edat Mitjana va ser invocat com a protector contra la pesta arreu d’Europa.

Capella del carrer Sant Sebastià. Passejada per Maçanet de la Selva

Al número 18, una inscripció ens diu qui va fer la casa. Probablement per la facilitat per a ser gravades, era usual utilitzar les majúscules, més que no pas les minúscules, com aquí. Fixa’t si no, quina dificultat va tenir l’autor per gravar la lletra g (o potser és una q?). A més, m’inclino a creure que li manca un tros on devia haver-hi la data.

Inscripció amb el nom Miguel Costa a la llinda d'una porta. Passejada per Maçanet de la Selva

Per acabar aquesta passejada per Maçanet de la Selva, atura’t just al davant del número quinze i aixeca la vista a la finestra. Dividint la data 1561 hi ha un triangle arrodonit i una creu.

Al primer itinerari has vist que el triangle té connotacions màgiques, potser pel record a la trinitat divina. L’església va combatre aquests elements pagans afegint una creu al damunt de manera que recorda el Calvari.

Finestra de pedra amb una creu gravada al carrer Sant Sebastià. Passejada per Maçanet de la Selva

Sempre dic que hi ha molt més per veure. La meva intenció és que et vinguin ganes de conèixer aquesta vila i el passat que conserva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).