Aquarel·la de la masia de can Noguer de Segueró.

L’arc de la fortuna

El mas de Can Noguer de Segueró a la Garrotxa.

Explica la llegenda que un fred dia de novembre, Martí va donar la seva capa a un pobre. En aquell moment el cel es va obrir, el sol va brillar i aparegué un gran arc de colors, que coneixem amb el nom d’Arc de Sant Martí.

Plafó ceràmic amb la crucifixió. Can Noguer de Segueró. Beuda. Garrotxa

Una altra creença diu que al lloc on l’arc toca la terra, hi ha un tresor amagat. I a la Garrotxa van més enllà, dient que aquest tresor es troba a Can Noguer de Segueró, dins el terme de Beuda.

Aquarel·la de la masia de can Noguer de Segueró.

Tot i que la història es remunta al segle XIII, la fortuna dels Noguer va començar al segle XVI amb un bon casament amb la pubilla dels Segueró. És el moment en què la família va deixar de viure al castell situat uns metres més avall i es traslladà a aquesta casa d’estil renaixentista, per la que van passar personatges com Verdaguer.

Ràfec decorat amb triangles. Can Noguer de Segueró. Beuda. Garrotxa

De l’exterior, més que una casa, sembla una fortalesa, amb torres i garites.

Torreó. Can Noguer de Segueró. Beuda. Garrotxa

Algunes parts van quedar malmeses, en ser incendiada durant la Guerra Civil, però ara torna a lluir amb la seva grandiositat.

Garita de vigilància. Can Noguer de Segueró. Beuda. Garrotxa

Segueró o S’Agaró?

Sobre aquest punt no hi ha acord i es podria escriure encara de més maneres. Mira tu que a mi m’ha recordat molt el topònim S’Agaró al Baix Empordà, motivat per un desaparegut torrent amb el possible nom de Sagars i la forma dialectal empordanesa d’utilitzar els articles amb una s.

Paret amb una inscripció. Beuda. Garrotxa

A més, s’explica una anècdota sobre un ric Noguer que vivia a S’Agaró, però que vestia com un perdulaire. Un dia va anar a comprar joies per a la seva dona. El joier s’el mirava malament i l’advertí que allò que volia valia un dineral. Llavors en Noguer va dir: Sarró, sarró, respon pel Noguer de s’Agaró i va escampar un munt de monedes damunt el taulell. Sembla que aquesta dita encara s’utilitza.

Escultura de sant. Beuda. Garrotxa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop