Central que no cèntric

El Parc Central de Mataró va néixer a finals del segle XIX com un lloc d’esbarjo familiar, especialment pensat per a la burgesia. Però entre els pocs promotors que s’hi apuntaren i la llunyania del centre, el projecte fracassà. Llavors l’adquirí l’Ajuntament i s’urbanitzà amb un velòdrom, avingudes, gàbies d’animals i cafeteries. Fins i tot hi havia una plaça de toros que va durar poc pel mínim interès que va despertar.

Aquarel·la amb una vista del Parc Central de Mataró.

Aviat va ser un lloc amb molt de moviment. Però amb el temps, va caure en la desídia i l’abandó. Fins que es contractaren els serveis de Nicolau Rubió i Tudurí, autor dels més importants jardins catalans, qui va modificar l’estructura inicial, tot respectant la forma ovalada.

Anem a fer una volta per descobrir el patrimoni que amaga.

Plànol del Parc Central de Mataró

Entrada (1) i font ornamental (2)

En primer lloc aquí tenim els elements afegits per Rubió i Tudurí durant els anys 40 del segle XX.

Detall de la font ornamental afegida per Rubió i Tudurí els anys 40. Parc Central de Mataró

Anselm Clavé (3)

A continuació tenim aquest bust realitzat el 1911 en record del fundador del grup de cant coral que porta el seu nom. Molt popular i implicat políticament, creà la primera societat coral de Catalunya. Es tracta del bust més antic de la ciutat.

Bust d'Anselm Clavé. Parc Central de Mataró

Juli Garreta (4)

Aquest compositor de Sant Feliu de Guíxols, va treballar la música simfònica i de cambra. Va destacar especialment en la composició de sardanes, que va instrumentar per a orquestra simfònica. El bust, realitzat el 1934, és obra de Joan Balmanya, escultor nascut a Santa Cristina d’Aro.

Detall de l'escultura a Juli Garreta, amb un pentagrama.

Pep Ventura (5)

Músic i compositor nascut a un poble de Jaén a principis del XIX, qui va consolidar la sardana llarga i amplià la cobla amb instruments de metall. La sardana Per tu ploro va ser un record per la pèrdua de la seva muller. L’escultura és de 1925 i va ser donada per les societats corals.

Bust de Pep Ventura.

Honorat Vilamanyà (6)

Nascut a Ripoll, fundà una cobla i dirigí l’orfeó de la seva ciutat i també el d’Olot. Més endavant esdevingué director de la Banda de Música de Mataró i de la coral de la Sala Cabanyes on obtingueren gran prestigi les representacions de la Passió i els Pastorets. L’escultura, realitzada el 2008, és obra del seu fill Iago Vilamanyà.

Bust d'Honorat Vilamanyà. Parc Central de Mataró

Lluís Millet (7)

Cofundador de l’Orfeó Català i director de l’Escola Municipal de Música de Barcelona, aquest músic nascut al Masnou el 1867 va impulsar el cant popular religiós i harmonitzà nombroses cançons populars catalanes.

Bust de Lluís Millet. Parc Central de Mataró.

El negrito (8)

Aquesta popular escultura, que té un punt políticament incorrecte, recorda els temps d’una intensa relació comercial amb Cuba, quan encara era colònia espanyola. El detall de calçar espardenyes ve a ser una manera de mostrar aquest vincle. La que veus és una reproducció feta per Josep Garrido.

detall dels peus de l'escultura El Negrito, obra de Josep Garrido. Parc Central de Mataró

Caseta (9)

En un principi era una bonica estructura de fusta d’aire colonial, per a la venda de refrescos. Actualment és d’obra i allotja l’Associació d’amics de les plantes i animals.

Sanefa esgrafiada a l'antiga caseta de refrescos. Parc Central de Mataró

Serveis (10)

Tot i que aquesta construcció -potser dels anys setanta- impacta negativament al lloc on es troba, no deixa de tenir un cert interès artístic. Mira de prop les reixes, el fris ceràmic o les peculiars obertures de ventilació.

Decoració ceràmica dels anys setanta a l'edifici dels serveis. Parc Central de Mataró

Font El Marbre (11)

Deu el nom al material amb què està fet l’element central. Amb la industrialització del segle XIX va tenir lloc un renaixement cultural i les fonts van deixar de tenir una funció pràctica -canalitzar l’aigua-, per convertir-se en peces ornamentals.

Font El Marbre. Parc Central de Mataró

Font La Cascada (12)

Ubicada en un indret que sembla fora de lloc, en realitat es troba on el parc continuava amunt amb diversos parterres. La font s’estructura en nivells i diferents alçades, formant petits estanys que acaben en un de més ample.

Detall de la font de la Cascada. Parc Central de Mataró

Font (13)

Quan, els anys seixanta, l’Ajuntament va escapçar el Parc Central de Mataró per tal d’incloure la piscina municipal, va construir aquesta font amb el material sobrant. Tot i no ser del gust de molta gent, jo la trobo realment interessant. Sembla un avanç del moviment que més tard es diria ‘brutalisme’.

Font realitzada amb maó vist i tubs de ciment. Parc Central de Mataró

Plaça de toros (14)

Si et fixes, a la part alta del parc veuràs unes escales que no duen enlloc i unes taquilles tapades. Aquesta era l’entrada de la plaça de toros.

Escales de la desapareguda plaça de toros. Parc Central de Mataró

Velòdrom (15)

A finals del XIX va sorgir a Mataró una gran passió pel ciclisme. La forma circular del parc delata l’existència del velòdrom que aplegà importants competicions. En passar a mans municipals, l’espai es va enjardinar. Als anys 40 es construí un altre, al lloc on Rubió i Tudurí havia projectat una rosaleda.

Josep Puig i Cadafalch (16)

Recorda el polifacètic mataroní que, a més d’arquitecte dins el corrent modernista i historiador de l’art va tenir una intensa vida política, arribant a diputat a les Corts i president de la Mancomunitat de Catalunya. Aquesta escultura de grans dimensions va ser realitzada per Manuel Cusachs, prolífic escultor també de Mataró. Algunes escultures seves les pots veure a la façana de la Sagrada Família de Barcelona.

Escultura a Puig i Cadafalch, obra de Manuel Cusachs. Parc Central de Mataró

Al Parc Central de Mataró encara hi ha més escultures, fonts i arbres monumentals, però només he fet una selecció perquè et vinguin ganes d’anar. Tot i no ser un gran exemple de parc urbà, sí que és un indret emblemàtic de la ciutat.

Fanal art-déco a l'entrada del Parc Central de Mataró

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióavinguda Velòdrom, 1. Mataró

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).